niedziela, 6 maja 2018

Szałwia


Szałwia była  bardzo ceniona w wielu kulturach, że Chińczycy płacili za nią krocie lub chętnie wymieniali ją za herbatę i za żeń-szeń. Ich zdaniem szaleństwem z naszej strony była chęć wymiany szałwii (nazywanej także Herbatą Europejską) za ich zwyczajną herbatę. Grecy uważali, że szałwia ma tak silne działanie wzmacniające i pobudzające, że zakazano jej spożywania zawodnikom sportowym.  Choroba Alzheimera, rak okrężnicy i odbytnicy, poziom cholesterolu…: dziękujemy szałwio •  Wykazano, że u osób chorych na chorobę Alzheimera w stopniu umiarkowanym zastosowanie przez 4 miesiące 60 kropli dziennie wyciągu alkoholowego z szałwii poprawia funkcje poznawcze i zmniejsza pobudzenie. Szałwia wydaje się być korzystna także w celach profilaktycznych u osób zdrowych, ponieważ zwiększa zdolności poznawcze. •
 W niedawno przeprowadzonym badaniu wykazano, że szałwia reguluje poziom cholesterolu.
 W grudniu 2015 roku wykazano, że napar z szałwii oraz wyizolowane z niej niektóre składniki są przydatne w profilaktyce nowotworu okrężnicy i odbytnicy. To zasługa głównie właściwości przeciwproliferacyjnych, a także właściwości antyoksydacyjnych, dzięki którym szałwia chroni DNA. Spośród sześciu badanych roślin aromatycznych (przyprawowych), w tym bazylii, majeranku, pietruszki i rozmarynu, szałwia wykazała najsilniejsze właściwości antyoksydacyjne.

12 komentarzy: