niedziela, 29 kwietnia 2018

Ukryty cukier


NA CZYM POLEGA PROBLEM Z CUKREM? Kiedy mówimy o cukrze, od razu myślimy o cukrze spożywczym, tym białym proszku, który niektórzy całymi łyżeczkami wsypują do maleńkiej filiżanki kawy. Myślimy także o dżemach i konfiturach, o miodzie, o herbatnikach, ciastach i cukierkach. To oczywiste, że przychodzą nam na myśl, ponieważ te produkty mają słodki smak! Jednak w rzeczywistości dużo cukru znajduje się także w produktach, które wcale nie są słodkie. Chodzi o pieczywo, ziemniaki, ryż, a nawet soczewicę. Zaskakujące? Nie wyczuwamy w tych produktach cukru, ponieważ cząsteczki cukru są ze sobą związane, w przeciwieństwie do cukru spożywczego, w którym każda cząsteczka cukru występuje oddzielnie.

 Długie cząsteczki cukru w produktach skrobiowych nie są rozpoznawane przez nasze kubki smakowe i nie odczuwamy smaku słodkiego. Dopiero później, w czasie trawienia w jelicie, cząsteczki cukru oddzielają się od siebie, a następnie trafiają do krwi. Dla organizmu wynik jest więc dokładnie taki sam! PRODUKTY SKROBIOWE BARDZIEJ SZKODLIWE NIŻ CUKIER Instytuty Żywienia zasypują odbiorców informacjami, zachęcając do jedzenia mniejszej ilości produktów słodkich, zmniejszenia spożycia miodu, syropów, soków owocowych i słodyczy, a zamiast nich sugerują zastępowanie ich większą ilością produktów skrobiowych. To upraszczające zalecenia, których wcale nie podzielają niektórzy międzynarodowi specjaliści. Prof. David Ludwig, badacz i specjalista z Uniwersytetu Harvarda w dziedzinie nadwagi i otyłości, w niedawno udzielonym wywiadzie powiedział,  że te zalecenia są nie tylko niewystarczające, ale wręcz niebezpieczne! Zdaniem prof. Ludwiga, jeśli zwiększymy spożycie produktów skrobiowych tzn zaczniemy jeść produkty, które w smaku nie są słodkie, ale które bardzo szybko uwalniają zawarty w nich cukier do krwi. Szybciej niż po zjedzeniu cukru spożywczego! Taki efekt uzyskamy po spożyciu np. białego pieczywa, białego ryżu, chleba tostowego, wafli ryżowych i ziemniaków. Kolejny problem: zmniejszenie spożycia produktów słodkich może zachęcać do spożywania mniejszej ilości całych owoców. A cukier zawarty w owocach jest wbudowany w złożoną strukturę, w której znajduje się także błonnik, woda i antyoksydanty, dlatego ten cukier jest wchłaniany powoli. Zbyt częste spożywanie tych produktów skrobiowych, w których występujący w nich cukier trawiony jest szybko, ma bardzo

JAK ROZPOZNAĆ DOBRY CUKIER? Aby tych zagrożeń uniknąć, dr Ludwig rekomenduje, aby nie rezygnować z całych, świeżych owoców oraz spożywać produkty skrobiowe o niskim indeksie glikemicznym. Indeks glikemiczny jest naukowym wskaźnikiem opracowanym w roku 1981, pozwalającym określać wpływ danego produktu na poziom cukru we krwi. Oto kilka przykładowych produktów o niskim indeksie glikemicznym: bataty, gryka, płatki owsiane, pieczywo pełnoziarniste lub na zakwasie, pełnoziarnisty makaron, pełnoziarnisty ryż lub ryż basmati, soczewica, czerwona i biała fasola, ciecierzyca oraz



Opracowano na podstawie "NaturalniaZdrowymByc..pl

3 komentarze: