niedziela, 18 grudnia 2011

Zdrowe odżywianie

Czym jest optymalna dieta? To sprawa indywidualna. Zamiast szukać nowej "diety cud" rozważ swoją aktualną dietę, zastanawiając się jak można ją ulepszyć, najlepiej stopniowo. Podejmując decyzję trzeba brać pod uwagę szereg czynników jak dostępność produktów spożywczych, typ wykonywanej pracy, stopień aktywności fizycznej, wiek, nasze poprzednie doświadczenia z dietą i inne.



Ogólne zasady dobrego żywienia
To proste:
"Jedz pożywienie. Głównie rośliny. Nie za dużo." M. Pollan
Przez pożywienie należy rozumieć PRAWDZIWY, nieprzetworzony pokarm pochodzenia naturalnego tzn. taki który serwowała twoja babcia i jej przodkowie. Skąd mądrość naszych przodków? Nie mieli wyboru. Przemysł żywnościowy jeszcze nie istniał. 
Jednym z głównych problemów wynikających z przetwarzania pożywienia pochodzenia naturalnego jest pozbawianie go jego najcenniejszych elementów. Przykładem może być produkcja białej mąki. Z ziarna usuwa się jego zewnętrzną część bogatą w cenne substancje między innymi błonnik, witaminy i minerały. Pozostaje głównie cukier (skrobia). Ironią losu jest fakt, że w obecnym czasie nadmiaru spożywanego pożywienia, większość społeczeństwa cierpi na niedobór minerałów, witamin, czy też z braku błonnika w diecie.


Studia nad dietą naszych przodków oraz społeczności cieszących się wybitnym zdrowiem i długowiecznością na tle reszty świata wskazują, że fundamentem zdrowego odżywiania powinny być pełne ziarna zbóż. Kolejnym wciąż podstawowym elementem są warzywa i owoce. Dalsze piętra piramidy zdrowego żywienia to kolejno: białka, tłuszcze, oraz przyprawy i zioła.


Bez przetworzenia
Przykłady nieprzetworzonych (nierafinowanych) pełnowartościowych produktów (wymienione w kolejności według polecanego udziału w diecie, od fundamentalnego do minimalnego):
Pełne ziarna zbóż - żyto, proso, pszenica, amarantus, jęczmień, komosa ryżowa, brązowy ryż (bardziej wartościowe, lepiej przyswajalne oraz mniej kaloryczne od zwykłych ziaren są kiełki ze zbóż). Produkty z pełnych zbóż, np: płatki (owsiane, pszenne, jęczmienne itd.), chleb z mąki pełnoziarnistej (najlepiej na zakwasie), kasze, razowe makarony.
Warzywa i owoce (szczególnie wartościowe są warzywa koloru zielonego).
Białka - przede wszystkim: rośliny strączkowe (fasole, soczewice), poza tym: orzechy, nasiona, produkty mleczne pełnotłuste, jaja, ryby, owoce morza, sporadycznie: mięso. Mięso czy produkty pochodzenia zwierzęcego powinny pochodzić z ekologicznych hodowli.
Tłuszcze i oleje - oleje nierafinowane, tłoczone na zimno w tym przede wszystkim: lniany, konopny, oliwa z oliwek, poza tym masło.
Naturalne przyprawy, zioła, nierafinowana sól kamienna lub morska.


Co nam szkodzi
Najbardziej popularne, przetworzone (rafinowane) produkty to przede wszystkim biała mąka oraz biały cukier i wszystkie produkty je zawierające (np: białe pieczywo, ciasta, białe makarony, słodycze, popularne napoje gazowane, wszelkie napoje z dodatkiem cukru np. wiele soków w sprzedaży) oraz niskiej jakości tłuszcze: margaryny, rafinowane oleje a szczególnie poddane działaniu wysokiej temperatury (np. chipsy).
Z najczęściej spożywanych można jeszcze wymienić wyroby mleczarskie typu "light" (czyli o niskiej zawartości tłuszczu) oraz wysoko przetworzone wyroby przemysłu mięsnego a szczególnie te wytworzone z odpadów poubojowych zmieszanych z niemięsnymi przemysłowymi "wypełniaczami" (np. parówki czy inne wyroby gdzie nie widać struktury naturalnego mięsa).


Zmiany
Jeżeli planujesz zmienić dietę nie śpiesz się ze zmianami: "Unikaj niepokoju i presji zmieniając coś tak kluczowego jak dieta. W miarę jak uczysz się więcej wprowadzaj zmiany z którymi czujesz się komfortowo. 
Nie jest to łatwe we wspóŁczesnym zwariowanym świecie, stawiajmy na produkty proste jak najmniej przetworzone, jedzmy małe ilości 5-6 razy dziennie co 2-3 godziny.
Zaplanujmy każdy dzień żeby nie łapać do ust tego co pod ręką. 
Żywienie to nie wszystko
Zdrowe żywienie to ważny element w zapewnieniu zdrowia i sił witalnych. Pamiętajmy jednak, że są czynniki ważniejsze: równowaga psychiczna i emocjonalna, rozwój duchowy aktywność fizyczna (człowiek jest "zaprojektowany" do ruchu)

13 komentarzy:

  1. Naprawdę śietnie napisane. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. 52 year old Senior Editor Alessandro Hegarty, hailing from Sheet Harbour enjoys watching movies like Bright Leaves and Drama. Took a trip to Lagoons of New Caledonia: Reef Diversity and Associated Ecosystems and drives a Jetta. na na tej stronie internetowej

    OdpowiedzUsuń
  3. Zdrowe odżywianie przynosi wiele korzyści dla organizmu.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jest ono na pewno ważne i pozwala cieszyć się dobrym zdrowiem i samopoczuciem.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten wpis jest bardzo interesujący

    OdpowiedzUsuń
  6. Zdrowe odżywianie to jedna z bardzo ważnych kwestii.

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie informacje są niezwykle cenne.

    OdpowiedzUsuń