sobota, 2 września 2017

Kilka słów na temat masła

 Dawno mnie tu nie było, ale postaram się nadrobić zaległości. Dziś coś o maśle
Masło i pachnący chrupiący chleb z masłem to niemal wyborne danie. Pewnie i Ty je często jadasz zastanawiając się czy jest to dla Ciebie zdrowe.
Parę słów na temat masła. Czy mamy je jeść czy nie jeść…
Zacznijmy od tego, że masło masłu nie jest równe.


Mamy masło ekstra, delikatesowe, wyborowe i stołowe. I tak pierwsze trzy masła nie mogą zawierać mniej niż 80% tłuszczu i więcej niż 16% wody. Z kolei masło stołowe nie ma mniej niż 73,5% tłuszczu i więcej niż 24% wody.
Co zawiera w sobie masło.
1. Nasycone kwasy tłuszczowe (ok. 67 procent wagi).
2. Cholesterol (ok. 220 mg w 100 g).
3. Witaminy A, D, E i K.
Wszyscy stwierdzą, że masło nie jest zdrowe bo ze względu na nasycone kwasy tłuszczowe wpływa na wzrost poziomu cholesterolu we krwi i w konsekwencji zwiększa ryzyko zachorowania na miażdżycę i choroby krążenia. Co na ten temat mówią najnowsze badania?… że to jest mit! Ponieważ jak wykazały aktualne badania MASŁO zawiera:
1. Wiele zdrowych nasyconych tłuszczów – które mają ważne znaczenie dla organizmu, gdyż są niezbędne do transportu witamin rozpuszczalnych w tłuszczach oraz chronią narządy człowieka. Prócz tego nasycone tłuszcze obecne w maśle podnoszą poziom „dobrego” cholesterolu HDL.
2. Zdrowy kwas masłowy – który hamuje namnażanie się komórek rakowych i przyśpiesza śmierć komórek uszkodzonych. Dodatkowo jest on niezbędny do prawidłowego funkcjonowania jelit i pełni ważną rolę w prawidłowej gospodarce lipidowej i insulinowej.
3. Cholesterol potrzebny dla zdrowia – ponieważ bez cholesterolu nie ma życia. Jak wiadomo jest to składnik niezbędny do prawidłowego funkcjonowania mózgu, budowy błon komórkowych i produkcji hormonów.
4. Witamy A, D, E i K rozpuszczalne w tłuszczach – które są niezbędne do utrzymania dobrego zdrowia. Co istotne witamina K2, która występuje w maśle nie dość, że występuje w niewielu produktach spożywczych, to jeszcze ułatwia przyswajanie witamin A i D oraz pomaga wbudować wapń w kościach
Jak widzicie Masło Krowie jest jednak zdrowe. A tłuszcze nasycone zawarte w produktach mlecznych mogą przyczyniać się do wzrostu dobrego cholesterolu (HDL) we krwi. Potwierdziły to badania Kardiologa dr Aseem Malhotra ze szpitala uniwersyteckiego Croydon w Londynie. Według niego produkty bogate w nasycone kwasy tłuszczowe – takie jak masło – mogą być zdrowe dla serca i pomagają podwyższyć dobry cholesterol, a obniżyć wysokie ciśnienie krwi.
Jedni zachwalają masło, inni je krytykują. Bez wątpienia – co potwierdziły najnowsze badania – jest ono zdrowe i potrzebne dla naszego organizmu – ale tylko jedzone z umiarem. Bo nawet to co zdrowe w nadmiarze może okazać się szkodliwe!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz