Kochani
,złe odżywianie się jest podstawową przyczyną epidemii otyłości
i chorób serca w naszych społeczeństwach. Ale wielu wydaje się,
że odżywiają się zdrowo, mimo że pochłaniają najgorsze
świństwa. Oto lista 13 pokarmów zwanych „dietetycznymi”, które
w rzeczywistości są bardzo niezdrowe. Podzieliłam to na 13 odcinków bo jest tego trochę a jak wiadomo ludzie są niecierpliwie i za długi tekst męczy, dziś 1 odcinek.
1.
Żywność przetworzona „o niskiej zawartości tłuszczu” oraz
„0% tłuszczu”
Wojna
z tłuszczami nasyconymi jest największym błędem w historii
żywienia. Dziś już wykazano, że tamto rozumowanie było
całkowicie błędne. Niestety, stereotypy mają długą żywotność,
a koncerny przemysłowe ciągle zalewają rynek produktami o
obniżonej zawartości tłuszczu. Ale czego nie wyjaśniają, to
fakt, że produkt o obniżonej zawartości tłuszczu nie ma smaku. A
zatem, by zaradzić brakowi smaku, producenci przemysłowi dodają
cukier. A mimo to badania naukowe nie pozostawiają złudzeń: o ile
tłuszcze nasycone nie stanowią zagrożenia, o tyle cukier spożywany
w nadmiarze poważnie szkodzi zdrowiu. Kiedy na opakowaniu jakiegoś
produktu przeczytasz „o obniżonej zawartości tłuszczu” lub „0%
tłuszczu”, wiedz, że to produkt przetworzony i naszpikowany
cukrem. Jeśli Cię to dziwi, to wiedz, że nie jesteś sam.
Większość ludzi uważa, że to tłuszcze ponoszą odpowiedzialność
za epidemię otyłości w naszych krajach. (Jeśli nie dowierzasz,
zrób test, zapytaj o to w swoim otoczeniu).
na podstawie; poczta zdrowia.pl
Takie informacje są niezwykle cenne.
OdpowiedzUsuń