Oto lista 13 pokarmów zwanych „dietetycznymi”, które w rzeczywistości są bardzo niezdrowe. Podzieliłam to na 13 odcinków bo jest tego trochę a jak wiadomo ludzie są niecierpliwi i za długi tekst męczy, dziś 2 odcinek.
2. Oleje roślinne wielonienasycone
Często
zaleca się oleje wielonienasycone jako obniżające poziom
cholesterolu. Zwłaszcza olej słonecznikowy, olej z pestek
winogron, olej kukurydziany i sojowy. Ale uwaga: cholesterol to tylko
czynnik ryzyka, a nie choroba sama w sobie. Dlatego, oleje roślinne
nie wykazały zdolności do zmniejszenia ryzyka zawału serca, udaru
mózgu, a to jest najważniejsze. Wręcz przeciwnie, liczne próby
kliniczne wykazały że oleje wielonienasycone mogą zwiększyć
śmiertelność z powodu chorób serca i nowotworów. Wydaje się, że
odpowiedzialna za to byłaby zwłaszcza zawartość kwasów
tłuszczowych omega-6 w tych olejach. Dlatego lepiej jest spożywać
tłuszcze takie jak masło klarowane czy olej kokosowy do gotowania,
a oliwę z oliwek, orzechów laskowych, orzechów włoskich czy olej
lniany do przyprawiania potraw.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz