poniedziałek, 2 stycznia 2017

13 tzw. dietetycznych pokarmów cz 1.

 Nie zamieszczałam od jakiegoś czasu żadnych postów, było trochę zawirowań w moim życiu ale postaram się teraz w miarę systematycznie dzielić si z Wami tym co uważam za ważne w naszym odżywianiu, a to jak wiadomo wpływa na nasze zdrowie.

Kochani ,złe odżywianie się jest podstawową przyczyną epidemii otyłości i chorób serca w naszych społeczeństwach. Ale wielu wydaje się, że odżywiają się zdrowo, mimo że pochłaniają najgorsze świństwa. Oto lista 13 pokarmów zwanych „dietetycznymi”, które w rzeczywistości są bardzo niezdrowe. Podzieliłam to na 13 odcinków bo jest tego trochę a jak wiadomo ludzie są niecierpliwie i za długi tekst męczy, dziś 1 odcinek.

 1. Żywność przetworzona „o niskiej zawartości tłuszczu” oraz „0% tłuszczu”
Wojna z tłuszczami nasyconymi jest największym błędem w historii żywienia.  Dziś już wykazano, że tamto rozumowanie było całkowicie błędne. Niestety, stereotypy mają długą żywotność, a koncerny przemysłowe ciągle zalewają rynek produktami o obniżonej zawartości tłuszczu. Ale czego nie wyjaśniają, to fakt, że produkt o obniżonej zawartości tłuszczu nie ma smaku. A zatem, by zaradzić brakowi smaku, producenci przemysłowi dodają cukier. A mimo to badania naukowe nie pozostawiają złudzeń: o ile tłuszcze nasycone nie stanowią zagrożenia, o tyle cukier spożywany w nadmiarze poważnie szkodzi zdrowiu. Kiedy na opakowaniu jakiegoś produktu przeczytasz „o obniżonej zawartości tłuszczu” lub „0% tłuszczu”, wiedz, że to produkt przetworzony i naszpikowany cukrem. Jeśli Cię to dziwi, to wiedz, że nie jesteś sam. Większość ludzi uważa, że to tłuszcze ponoszą odpowiedzialność za epidemię otyłości w naszych krajach. (Jeśli nie dowierzasz, zrób test, zapytaj o to w swoim otoczeniu).


na podstawie; poczta zdrowia.pl

 



1 komentarz: