piątek, 4 kwietnia 2014

Jak opóźnić starzenie?

Oto lista produktów opóźniających procesy starzenia, powstawania zmarszczek.  Jedzone regularnie, przynoszą spektakularne efekty! Te produkty można jeść codziennie, dodając do potraw lub jedząc jako przekąskę. 
Nie czekaj, tylko zacznij je jeść już od dziś.
BORÓWKI
Już jedna porcja około 100 gramów dostarcza więcej antyoksydantów niż inne warzywa i owoce. Antyoksydanty inaczej przeciwutleniacze zwalczają wolne rodniki, które powodują zmarszczki.
Wystarczy raz w tygodniu zjeść np. na drugie śniadanie lub deser, porządną garść borówek, aby dostarczyć porcję antyoksydantów.
borowki


SOK Z ŻURAWINY
Najlepiej robiony w domu, taki bez dodatku cukru.
Dzięki zawartości kwasu hipuronowego ma działanie bakteriobójcze. Sok ten zapobiega także żółknięciu zębów, oraz zwalcza bakterie próchnicowe.

MARCHEWKA
To warzywo jest doskonałym źródłem witaminy A.
Zapewnia ona młodzieńczy wygląd, lśniące włosy i gładką skórę.
Najlepiej zjadać ją na surowo w postaci surówki z dodatkiem jabłka i soku z cytryny.
Można także pić świeżo zrobiony sok z marchewki, oczywiście bez cukru.
marchewka
ORZECHY BRAZYLIJSKIE
Są doskonałym źródłem selenu. Pomaga on w produkcji glutationu, silnego antyoksydantu, który neutralizuje wolne rodniki i pomaga usunąć toksyny. Detoksykuje pestycydy.Pomaga naprawić mikrouszkodzenia i spowalnia proces starzenia skóry.
Wystarczy zjeść 2 orzechy na dzień, aby zatrzymać proces starzenia się.
orzechy brazylijskie
DORSZ
Dorsz, jak każda ryba jest bardzo zdrowy, jednak dorsz jest specyficzny.
Zawiera selen, który chroni skórę przed uszkodzeniami spowodowanymi przez słońce.
Chroni także skórę przed rakiem.
dorsz
OGÓRKI
To ulubiona sałatka Twojej skóry.
Krzemionka zawarta w skórce pomaga zredukować zmarszczki i zatrzymać kolagen.
OGOREK
JAJKA
Jedząc je rano na śniadanie, wiedź, że są bogatym źródłem żelaza i biotyny.
Dzięki nim skóra jest gładka i jędrna, a włosy są piękne i lśniące.
JAJKO
POMIDORY
Są dobrym źródłem likopenu, który pomaga zapobiegać chorobom serca,
obniża poziom cholesterolu i walczy z rakiem.
Likopen działa jako naturalna blokada przeciwsłoneczna
ponieważ zapobiega uszkodzeniom spowodowanym przez promienie UV,
które powoduje plamy słoneczne, suchość i zmarszczki.
Aby uzyskać maksymalny efekt przeciwzmarszczkowy,
należy jeść pomidory ugotowane n
p. w postaci zupy lub sosu.
sos pomidorowy
MANGO
pół owoca pokrywa w 96 % dziennie zapotrzebowanie na witaminę C.
To ona zapewnia skórze ładny kolor. Walczy z wolnymi rodnikami i odnawia kolagen.
Skóra jest gładsza, odświeżona, nabiera blasku.
Owoc ten chroni także przed chorobami przyzębia.
mango
PŁATKI OWSIANE
Bogate w błonnik rozpuszczalny.
Świetnie obniżają poziom cholesterolu LDL ( to ten zły)
Można je jeść w postaci owsianki lub lekko uprażone na patelni,
jako dodatek do jogurtu.
platkiowsiane
SZPINAK
jest doskonałym źródłem naturalnej Witaminy C, której organizm potrzebuje do produkcji sebum.
Sebum to oleista substancja wytwarzana przez gruczoły łojowe.
Działa w organizmie jak „naturalna odżywka”, utrzymuje włosy lśniące i gładkie. Zapobiega ich wysuszeniu.
SZPINAK
KIEŁKI PSZENICY
Niesłychanie bogate w cynk.
To on odgrywa decydującą rolę w produkcji nowych komórek skóry.
Posiada również właściwości przeciwzapalne, dlatego zapobiega wypryskom.
Ostatnie badania wskazują, że zjadanie codziennie garści kiełków pszenicy może zmniejszyć trądzik.
Kiełki można zrobić samemu w domu i dodawać je do jogurtu naturalnego na drugie śniadanie.

TUŃCZYK
Zawiera kwasy tłuszczowe omega-3. Walczą one z promieniowaniem UV, które powoduje uszkodzenia komórek. Są też bogatym źródłem niacyny, której niedobór powoduje krosty i wysypkę na skórze.

ZIARNA SŁONECZNIKA
zawierają one lignany, które zapobiegają rozpadowi kolagenu i zwiększają barierę lipidową skóry. Szczególnie polecane są dla kobiet w okresie menopauzy, ponieważ zmniejszają one niekorzystne objawy przekwitania, w tym gwałtowne napady gorąca
slonecznik
OLEJ SEZAMOWY
Doskonałe źródło naturalnych antyoksydantów. Zawiera witaminę F i witaminę E. Obniża stężenie cholesterolu we krwi, zapobiega miażdżycy, zmniejsza stany zapalne stawów i skóry, wykazuje działanie przeciwrakowe. Ma też działanie wzmacniające cały organizm.
olej sezamowy
SARDYNKI
mogą być te w konserwie. Są dobrym źródłem kwasów omega-3.
Kwasy te chronią skórę przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych i działają antyrakowo.
sardynki
SAŁATA RZYMSKA
To liściaste zielone warzywo bogate w witaminę A.
Jest ona niezbędna do prawidłowego formowania się i regulowania wzrostu komórek skóry. Jej brak powoduje, że skóra jest „szara” bez blasku, łuszczy się i źle wygląda. Już 6 liści sałaty wystarczy na dzienną dawkę witaminy A.
salata rzymska


Przedruk za http://gurbacka.pl/

5 komentarzy: