Chleb na zakwasie (bez drożdży)
Przygotowanie zakwasu
Do słoika z ciepłą wodą wsypać pół szklanki razowej mąki pszennej, wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu z uchyloną przykrywką. Mieszanina powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Codziennie dosypywać rano i wieczorem po łyżeczce mąki i nieco ciepłej wody mieszając za każdym razem. Zakwas jest gotowy do użycia, kiedy nabiera kwaśnego zapachu, a na jego powierzchni ukazują się bąble. Trwa to 1-2 dni od nastawienia.
Do słoika z ciepłą wodą wsypać pół szklanki razowej mąki pszennej, wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu z uchyloną przykrywką. Mieszanina powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Codziennie dosypywać rano i wieczorem po łyżeczce mąki i nieco ciepłej wody mieszając za każdym razem. Zakwas jest gotowy do użycia, kiedy nabiera kwaśnego zapachu, a na jego powierzchni ukazują się bąble. Trwa to 1-2 dni od nastawienia.
Zakwas przenieść do większego naczynia, dodać kilogram razowej mąki pszennej i ponad l litr ciepłej wody. Ciasto powinno być lejące, ale gęste. Do masy dodać nasiona (wg uznania: słonecznik, dynia), 2 łyżki oleju, nasiona kminku, sezamu, czarnuszki, kolendry, łyżkę soli naturalnej. Powinno powstać gęste maziste ciasto. Przenieść ciasto do natłuszczonej formy, przykryć lnianą ściereczką, poczekać do co najmniej podwojenia objętości i piec około 2 godziny spryskując piekący się chleb wodą, np. ze spryskiwacza.
Polecam taki chleb to niezapomniany smak
Jak to bez drożdży? To na czym rośnie?
OdpowiedzUsuńZakwas to są naturalne drożdże.
OdpowiedzUsuń