środa, 29 sierpnia 2012

Chleb na zakwasie

 Chleb na zakwasie (bez drożdży)
 
Przygotowanie zakwasu
Do słoika z ciepłą wodą wsypać pół szklanki razowej mąki pszennej, wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu z uchyloną przykrywką. Mieszanina powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Codziennie dosypywać rano i wieczorem po łyżeczce mąki i nieco ciepłej wody mieszając za każdym razem. Zakwas jest gotowy do użycia, kiedy nabiera kwaśnego zapachu, a na jego powierzchni ukazują się bąble. Trwa to 1-2 dni od nastawienia.

Przygotowanie chleba do pieczenia
Zakwas przenieść do większego naczynia, dodać kilogram razowej mąki pszennej i ponad l litr ciepłej wody. Ciasto powinno być lejące, ale gęste. Do masy dodać nasiona (wg uznania: słonecznik, dynia), 2 łyżki oleju, nasiona kminku, sezamu, czarnuszki, kolendry, łyżkę soli naturalnej. Powinno powstać gęste maziste ciasto. Przenieść ciasto do natłuszczonej formy, przykryć lnianą ściereczką, poczekać  do  co najmniej podwojenia objętości i  piec około 2 godziny spryskując piekący się chleb wodą, np. ze spryskiwacza.  


Polecam taki chleb to niezapomniany smak

2 komentarze: