wtorek, 22 marca 2011

Przepisy do diety DUNKANA

1. CHLEB TOSTOWY DUKANA Z OTRĘBAMI OWSIANYMI  Proporcje na 1 osobę:
1 łyżka do zupy otrąb zbożowych
2 łyżki do zupy otrąb owsianych
1 łyżka do zupy serka homogenizowanego 0%
1 płaska łyżeczka do kawy proszku do pieczenia
1 całe jajko
kilka kropli dowolnego aromatu 


Otręby miksować przez 1 minutę, aby otrzymać rodzaj mąki. Zmielone otręby przesypać do pojemnika i dorzucić wszystkie pozostałe składniki. Zagnieść ciasto (nie ma potrzeby, aby ciasto stało do wyrośnięcia). Przełożyć ciasto do dowolnej formy. Piec w mikrofalówce przez 4 minuty. Po wyjęciu zostawić do ostygnięcia. Chleb można pokroić w kromki, które następnie wkładamy do tostera, aby chlebek był bardziej chrupki. Nie ma potrzeby solenia. 

2. CHLEBEK  DUKANA  LEKKO  ZMODYFIKOWANY
na blaszkę podłużną 30cm na 12cm

3 łyżki do zupy otrąb pszennych
6 łyżek do zupy otrąb owsianych
1 opak.(135 g) serka homogenizowanego 0%
1/2 paczki drożdży
1/2 szkl. mleka
2 całe jajka
3-4 łyżki mąki kukurydzianej
kilka kropli aromatu śmietankowego

Otręby miksować przez 1 minutę, aby otrzymać rodzaj mąki. Mleko lekko zagrzać, rozpuścić drożdże, odstawić do wyrośnięcia (dla lepszego wyrośnięcia drożdży można dodać odrobinę cukru).Zmielone otręby przesypać do pojemnika i dorzucić wszystkie pozostałe składniki. Wymieszać ciasto. Mąka kukurydziana stanowi zagęstnik, ja dodałam 4 łyżki i konsystencja była jak ciasto na lane kluski.Przelać ciasto do formy (ja wysmarowałam blaszkę odrobiną margaryny i obsypałam mąką kukurydzianą -po upieczeniu wyszło z blaszki bez problemu, ale można blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia). Piec w piekarniku nagrzanym do 230-250 st.C przez 25 minut.
Nie wiem dlaczego słabo wyrasta (może otręby nie rosną), ale jest bardzo smaczny.
Myślę, że dziennie można zjeść 1/3 tego chlebka -wyjdzie 3 łyżki otrąb i trochę więcej jak 1 łyżka m. kukurydzianej.

3. CHLEBEK
175 g mąki kukurydzianej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
150 ml chudego jogurtu

w przepisie jest jeszcze 1 łyżeczka miodu i oleju. Ja nie dałam i też jest smaczny i urósł.
Mieszamy składniki, żeby wyszło miękkie ciasto. Przekładamy do formy lekko posmarowanej tłuszczem(ja mam tylko okrągłą) i pieczemy w 200st, około 15 minut. Trzeba kontrolować bo może dla zrumienienia wymagać odrobinę dłużej.
aghaa1-albums-no-nie-wiem-picture835-i-znowu-chlebek

4.  BUŁKI   KUKURYDZIANE-naprawdę smaczne. Podaję przepis na 4 sztuki:
3-4 łyżki mąki kukurydzianej,
1 jajko
2 płaskie łyżeczki prochu do pieczenia
1 łyżka otrąb
pół serka homo zwykłego
jak trzeba -do porządnego wymieszania- "na oko" jogurtu naturalnego.
kilka słodzików- 5-6-7
- można wanilię lub inny aromat.
wymieszałam wszystko, poczekałam z 5 minutek, aż zacznie pulchnieć i podzieliłam do małych salaterek, filiżanek- co tam macie- mogą być papierki do muffinek, foremki  do babeczek.
piekłam w mikro 6minut.


5. CIASTO NALEŚNIKOWE DUKANA (na 10 naleśników) można zjeść 2 dziennie
250 gr mąki kukurydzianej
4 jaja
1/2 litra odtłuszczonego mleka
1 szczypta soli
Robimy, jak normalne naleśniki. Smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju roztartego ręczniczkiem papierowym.
Można je serwować z szynką, łososiem wędzonym etc.
Ja sobie przybrałam naleśnik podsmażoną na patelni szynką drobiową, zrolowałam i zjadłam z sosikiem serowym


3. CHLEBEK
175 g mąki kukurydzianej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
150 ml chudego jogurtu

w przepisie jest jeszcze 1 łyżeczka miodu i oleju. Ja nie dałam i też jest smaczny i urósł.
Mieszamy składniki, żeby wyszło miękkie ciasto. Przekładamy do formy lekko posmarowanej tłuszczem(ja mam tylko okrągłą) i pieczemy w 200st, około 15 minut. Trzeba kontrolować bo może dla zrumienienia wymagać odrobinę dłużej.
aghaa1-albums-no-nie-wiem-picture835-i-znowu-chlebek

4.  BUŁKI   KUKURYDZIANE-naprawdę smaczne. Podaję przepis na 4 sztuki:
3-4 łyżki mąki kukurydzianej,
1 jajko
2 płaskie łyżeczki prochu do pieczenia
1 łyżka otrąb
pół serka homo zwykłego
jak trzeba -do porządnego wymieszania- "na oko" jogurtu naturalnego.
kilka słodzików- 5-6-7
- można wanilię lub inny aromat.
wymieszałam wszystko, poczekałam z 5 minutek, aż zacznie pulchnieć i podzieliłam do małych salaterek, filiżanek- co tam macie- mogą być papierki do muffinek, foremki  do babeczek.
piekłam w mikro 6minut.


5. CIASTO NALEŚNIKOWE DUKANA (na 10 naleśników) można zjeść 2 dziennie
250 gr mąki kukurydzianej
4 jaja
1/2 litra odtłuszczonego mleka
1 szczypta soli
Robimy, jak normalne naleśniki. Smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju roztartego ręczniczkiem papierowym.
Można je serwować z szynką, łososiem wędzonym etc.
Ja sobie przybrałam naleśnik podsmażoną na patelni szynką drobiową, zrolowałam i zjadłam z sosikiem serowym


6. PULPECIKI  INDYCZE  Z  PIECZARKAMI
pulpety:
500g opakowanie mielonego mięsa indyczego (można kupić w biedronce lub supermarketach)
1 jajko
1 duża cebula
łyżka stołowa mąki kukurydzianej, pieprz, sól
wszystko mieszamy razem ja na zwykłe mielone. cebulkę musimy podziabać drobniutko żeby nam sie pulpety nie rozlazły. formujemy małe kuleczki i lekko je spłaszczamy. z 500g mięsa wyjdzie ok 12 pulpecików. smażymy na teflonie bez tłuszczu. pulpeciki mają być zrumienione.
przekładamy je do innego naczynia i bierzemy się za sos.

sos pieczarkowy:
500g pieczarek
2 duże cebule
2 kostki rosołowe
pieprz
odrobina vegety
jogurt 0%
pieczarki myjemy i kroimy na średniej wielkości kawałki. (nie ma co drobno siekać bo one i tak sie potem skurczą:P) obieramy cebulki i kroimy drobno. rozgrzewamy teflonową patelnię i najpierw wrzucamy nań cebulkę. przykrywamy pokrywką, gdy sie trochę "zsika" dorzucamy pieczarki i dalej dusimy. kiedy warzywa puszczą trochę wody wrzucamy kostki rosołowe. jeśli wody jest zbyt mało dolewamy troszkę przegotowanej. i dalej dusimy. potem dosypujemy pieprz i odrobinkę vegety. a na sam koniec zabielamy jogurtem. (pamiętajcie zeby nabrać do kubeczka trochę sosu i w tym kubeczku mieszac go z jogurtem i dopiero potem wlać na patelnię żeby nam sie nie zważyło).
na koniec wrzucamy pulpeciki i dusimy wszystko przez chwilkę na małym ogniu .


7. PIECZONE PIERSI KURCZAKA
4 piersi z kurczaka
3 ząbki czosnku
sok z 1 cytryny
zioła prowansalskie
sól, pieprz do smaku
Piersi z kurczaka ponacinać ukośnie (tak jak się nacina kiełbaski na grilla, natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem, posypać ziołami. Polać sokiem z cytryny. Odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Naczynie do zapiekania lub małą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć mięso. Piec w nagrzanym do 180 st. piekarniku około 30 minut. Najlepsze od razu po upieczeniu. To co nam zostanie świetnie nadaje się do "proteinowych" sałatek

8. SAŁATKA Z KURCZAKIEM
1 pieczona pierś kurczaka (przepis wyżej)
jajo ugotowane na twardo
sałata lodowa
ogórek
pomidor
szczypiorek
jogurt naturalny, musztarda, słodzik, sól, pieprz (to na sos)
Sałatę porwać na kawałki, ogórka ze skórą pokroić w plastry. Pomidora i jajo pokroić w ósemki, szczypiorek posiekać. Składniki sosu wymieszać.



9.  MIELONE Z  BLACHY
4 piersi z kurczaka (zmielone)
1 cebula posiekana
2 ząbki czosnku posiekane
2 jaja
2 łyżki zimnej wody
2 łyżki otrąb
vegeta, sól, pieprz
2 łyżeczki ulubionych ziół (ja daję tymianek)
W celu urozmaicenia można do masy mięsnej dodać parę pokrojonych w plastry, uduszonych pieczarek.
Wszystkie składniki wymieszać. Odstawić na pól godziny. Uformować średniej wielkości kotlety (ja moczę ręce w wodzie, żeby masa się do nich nie kleiła). Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 30 minut w 180 st. C.



10. MIELONE  W  SOSIE  POMIDOROWO  PAPRYKOWYM
500 g mięsa mielonego cielęcego lub indyczego (najlepiej zmielić samemu)
"Przyprawa do mięsa mielonego"
"Zioła prowansalskie"
pomidory w puszce w sosie pomidorowym
1 papryka czerwona
szczypta koperku
2 łyżki jogurtu naturalnego 0%
opcjonalnie 1 żółtko
Vegeta, pieprz
mielone przyprawiamy przyprawą do mięsa mielonego i ziołami (wg uznania)Jeśli jest zbyt suche dodajemy żółtko. Formujemy małe kotleciki i smażymy na nasmarowanej wcześniej olejem teflonowej patelni. Kiedy mięso jest już obsmażone dodajemy połowę zawartości puszki z pomidorami i pokrojoną w paski paprykę. Dusimy razem. ok 10 min.Wyciągamy na talerz mięso, dodajemy do pozostawionego na patelni sosu(już wyłączonego) pieprz i vegetę oraz jogurt. Polewamy mięso sosem i przybieramy koperkiem

11.  PASTA  TUŃCZYKOWA
1 łyżka przyprawy w płynie Maggi
1 łyżka protomajonezu (ew. jogurtu)
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
100g białego sera
1 posiekana cebula
sól, pieprz
tuńczyka odsączyć i połączyć z serem, rozgnieść widelcem; dodać majonez i cebulę; doprawić do smaku solą, pieprzem i maggi
pastę można zamiast na chleb nakładać na placki z otrębów :]
 12.  SAŁATKA Z TUŃCZYKA
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
1 zielony ogórek
3 jajka
3 łyżki jogurtu naturalnego
ogórka i jajka drobno pokroić, tuńczyka rozdrobnić widelcem, dodać jogurt i doprawić.
 13.  PYSZNE DANIE Z TUŃCZYKA
1 cebula
1 duży pomidor
1 puszka tuńczyka
1 ząbek czosnku
przyprawy  ( oregano, bazylię, troszkę soli morskiej i biały pieprz)
cebulkę pokrojoną w kostkę "podsmażyłam" na patelni teflonowej z wodą (najpierw mięknie, bo tak jakby się gotowała, a później podsmaża)do tego dodałam dużego pomidora bez skórki pokrojonego też w kostkę i jak się poddusił dodałam przyprawy, wyciśnięty ząbek czosnku i puszkę tuńczyka - pyszności!!!

14. KOTLETY SELEROWE ALA SCHABOWE
Seler średniej wielkości obrać i pokroić w ok.1cm talarki a następnie zblanszować w lekko osolonej wodzie ok. 5-7min. (można dodać do wody ćwiartkę plasterka cytryny, żeby seler nie ściemniał). Po wyjęciu z wody seler powinien być lekko twardawy.
Na talerzu roztrzepać widelcem jajko z przyprawami (przyprawy dowolne). Talarki selera zamoczyć w jajku a następnie obtoczyć w otrębach owsianych i usmażyć na złoto na patelni.
Kotlety smakują jak prawdziwe schabowe.


15.  KURCZAK / RYBKA  W PANIERCE
filet oprószyć przyprawami (jak kto woli),
jajka ubić lekko, dodać otręby tak aby zrobiła się gęstawa papka, posolić
obtaczać mięsko/rybkę w tak powstałej panierce
smażyć chwile z każdej strony na teflonie


16. MUFINKI MIĘSNE NADZIEWANE
0,5 kg piersi z kurczaka
cebula
jajko (jeżeli masa jest zbyt "płynna" pół jajka lub samo białko)
sól niskosodowa
pieprz
papryka słodka
czosnek /czosnek granulowany
można dodać otrębów owsianych( koło łyżeczki)żeby zagęścić ciasto lub łyżeczkę mąki kukurydzianej (ja nie dodawałam)
nadzienie może być z :
połówki papryki czerwonej/pomarańczowej/żółtej
lub pieczarek podduszonych na teflonie(trzeba je lekko posolić)

Piersi myjemy, mielimy, dodajemy jajko, posiekaną drobno cebulkę i przyprawy. Wymieszane mięso nakładamy na spód foremek. Napełniamy je do połowy. Następnie wkładamy niewielkie ilości farszu uważając by nadzienie nie dotykało ścianek foremki. Na koniec nakładamy następną partię mięsa koło 1,5 cm ponad formę. Wkładamy do piekarnika na ok. 25-30 min (zależy czy lubicie przypieczone. Jeśli wkładamy je na ruszt w piekarniku podkładamy blachę (bo będzie rosołek kapał) Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, posypać vegetą i majerankiem, na chwilę odstawić do lodówki w międzyczasie: pokroić cebulkę, bakłażana (ze skórą), cukinię (bez skóry), pomidory (bez skóry) kurczaka podsmażyć, dodać cebulkę i kiedy kurczak i cebulką zarumienią się dolać trochę wody i dusić cukinię i bakłażana dusić dolewając odrobinę wody, a kiedy będą miękkie dodać pomidory oraz wcześniej przygotowanego kurczaka z cebulką doprawić do smaku (jesli ktoś ma ochotę można jeszcze dodać 1-2 łyżki przecieru będzie ostrzejszy czerwony
17.  DIETETYCZNA PIECZEŃ RZYMSKA NA CIEPŁO LUB ZIMNO
5 piersi z kurczaka
4 jaja ugotowane na twardo
3 jaja surowe
1 posiekana cebula
2 roztarte ząbki czosnku
1 łyżka mąki kukurydzianej
3 łyżki otrąb
0,5 szklanki zimnej wody
vegeta, pieprz, sól, pęczek posiekanego koperku
Piersi z kurczaka posiekać w blenderze, wymieszać z surowymi jajami, wodą, mąką, otrębami, koprem i przyprawami. Odstawić na 10 minut.
Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć połowę masy mięsnej, wzdłuż pośrodku ułożyć ugotowane na twardo jaja, przykryć resztą mięsa. Wyrównać. piec godzinę w temp. 180 stopni.


18.  SZYBKI PASZTET
3 piersi z kurczaka
3 jaja
1 łyżka otrąb
1 łyżka mąki kukurydzianej
1 cebula
czosnek
liść laurowy
ziele angielskie
sól, pieprz do smaku

Mięso obsmażyć bez tłuszczu, dodać posiekaną cebulę, czosnek, przyprawy, dodać około szklanki wody. Dusić pół godziny. Rozdrobnić (mięso wraz z płynem z duszenia) w blenderze lub w maszynce do mielenia mięsa. Dodać jaja, mąkę, otręby. Doprawić. Wymieszać. przełożyć do szklanego naczynia. "Piec" w mikrofali na średniej mocy przez około 15 minut. Smacznego

19.  LECZO  I
Pierś z kurczaka 100 g
Bakłażan 1 szt. (ok.250 g)
Cukinia 1 szt. (ok. 250 g)
Cebula 2 szt.
Pomidory 2 szt.
Vegeta, majeranek do smaku
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, posypać vegetą i majerankiem, na chwilę odstawić do lodówki w międzyczasie: pokroić cebulkę, bakłażana (ze skórą), cukinię (bez skóry), pomidory (bez skóry) kurczaka podsmażyć, dodać cebulkę i kiedy kurczak i cebulką zarumienią się dolać trochę wody i dusić cukinię i bakłażana dusić dolewając odrobinę wody, a kiedy będą miękkie dodać pomidory oraz wcześniej przygotowanego kurczaka z cebulką doprawić do smaku (jesli ktoś ma ochotę można jeszcze dodać 1-2 łyżki przecieru będzie ostrzejszy czerwony
20.  LECZO  II
0,5 kg mięsa (ja robiłam z indyka)
2 duże czerwone papryki
5-6 dużych pieczarek
1-2 cebule
papryczka pepperoni lub chili w proszku
koncentrat
papryka słodka w proszku
Mięso zmielić w maszynce, patelnię teflonową zwilżyć oliwą i podsmażyć mięso. Przełożyć do garnka. Cebule pokroić i też usmażyć na teflonie, dodać pokrojone drobno pieczarki i paprykę (można dodać czosnek i pomidory z puszki). Dodać koncentrat, drobno pokrojoną papryczkę pepperoni lub dosypać chili. Dosypać paprykę słodką, posolić wedle życzenia. Chwilę poddusić, dodać do mięsa i dusić na małym ogniu przez około pół godziny.


21.  PIZZA  I
Mąka kukurydziana (w zależności od ilości porcji, 50g na osobę dietującą, więcej dla reszty współjedzących) ja zastosowałam 500g i wyszło 7 kawałków
Drożdże piekarskie, kostka na 0,5-1kg (tak na nich jest napisane)
Mleko 0,5% 0,5 szkl.
4 udka z kurczaka wędzone
1 pomidor
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
10 pieczarek
przyprawa do pizzy (ja stosuję Prymat)
koncentrat pomidorowy

Pół szklanki mleka lekko podgrzać, dodać pół łyżeczki cukru (dla drożdży), wkruszyć drożdże, dobrze wymieszać, dać im wyrosnąć (ja wstawiam na 10sek. do mikrofalówki i już są). Mąkę wysypać do miski, dodać drożdże, wyrabiać uzupełniając letnią, gotowaną wodą, aby ciasto było spoiste, ale ani suche ani rzadkie (ogólnie się kruszy, nie jest ciągnące jak na mące pszennej). Odstawić do wyrośnięcia (trochę urośnie).
Pieczarki zetrzeć na grubych oczkach, paprykę pokroić w małe kosteczki, kurczaka obrać ze skóry i kości, również pokroić w drobną kostkę. Wszystkie te składniki zmieszać ze sobą w misce.
Ciasto rozgnieść cienko na blasze, najlepiej na papierze do pieczenia, posmarować koncentratem pomidorowym, posypać dość obficie przyprawą, rozrzucić zawartość miski, na górę kłaść plasterki pomidora i ponownie posypać przyprawą. Piec w 190st.C przez ok 20-30 min, choć najlepiej doglądać, bo ten czas to tak orientacyjnie tylko

22. PIZZA  II
Ciasto: 8 łyżek zmielonych otrębów, trzy łyżki mąki kukurydzianej, rozrobione drożdże (2 łyżeczki) z mlekiem, jedno całe jajo. Zagniatasz na ciasto, czekasz na wyrośnięcie(albo i nie, bo i tak za bardzo nie wyrośnie). Wykładasz na lekko zaoliwioną blaszkę.
Następnie: smarujesz delikatnie koncentratem pomidorowym. Ja wybieram Pudliszki, ma najmniej cukru.
Nakładasz co tam chcesz: my ostatnio robiliśmy ze smażonym cyckiem kuraka, pieczarkami, cebulką, pomidorem i świeżym oregano.
Następnie: albo kulka zottarelli light, albo tłustszy niestety ser tarty linessa z lidla.
Pieczesz 15 min w nagrzanym na maxa piecu.


23.  KEBAB
Trochę cyganiony kebab może być też: 1 naleśnik wg Dukana do tego surówki jak w kebabie (kapusta, sałata, ogórek, pomidor, cebula), sos czosnkowy na jogurcie, sos ostry (koncentrat pomidorowy z zaporową dawką cayenne) i drobno siekana wołowina/kurczak/indyk/cielęcina smażone w przyprawie kebab (czy gyros) na kropli oleju na teflonie. Zwijasz w rulon i zajadasz Także tylko czekać na fazę warzywną


24.  RACUCHY  Z  MARCHEWKI
100g marchwi (karotki)
3-4 łyżki mąki kukurydzianej
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jaja
sól i pieprz do smaku
Marchew obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach. Do mąki dodać proszek do pieczenia i sodę, zamieszać, do tego dodać roztrzepane jajka, sól i pieprz. Zamieszać, dodać marchew, dokładnie wymieszać i łyżką kłaść na patelnię, smażyć z obu stron. Podawać z jogurtem.

25.  SZYBKI  I  ŁATWY  PLACEK  DO  PRACY
1 jajo
2-3 łyżki otrębów owsianych, pszennych, żytnich
Jajo wbić do miseczki, rozbełtać z otrębami i dodać wg uznania odrobinę cynamonu lub kakao ( ew. słodzik) albo na słono odrobinę soli, można szczypiorek, można serka homo wg upodobania. Smażyć na pomalowanej ( mam pędzelek silikonowy ) patelni na małym ogniu pod przykryciem z obu stron.
Przestudzić i wziąć ze sobą do pracy.
Ja często spędzam cały dzień pracy w samochodzie, placek sprawdza się w tej sytuacji.


26.  ZUPA  CEBULOWA
1kg cebuli
kostka rosołowa
pieprz
jogurt naturalny 0%
cebulkę siekamy drobno i gotujemy w garnuszku z niedużą ilością wody i kostką rosołową. jak się cebulka ugotuje wyławiamy ją i miksujemy mikserem na papkę. potem dodajemy do wody w której się dotąd gotowała i zabielamy jogurtem. dokładnie mieszamy, doprawiamy i smacznego


27. TARTA SEROWO BEZOWA
Ciasto:
250g mąki kukurydzianej
1 jajko
2łyżeczki proszku do pieczenia
4 słodziki
aromaty do ciast po 2 krople
serek naturalny homogenizowany 150g

masa:
Kostka twarogu chudego
2 żółtka
słodziki ,tyle ile dajecie do twarożku
Beza z białek i 1 słodzika
Z mąki, proszku jajka i serka robimy masę, wykładamy na spód blachy
Następnie mieszamy twarożek z żółtkami i słodzikiem i nakładamy na cisto, zapiekamy 15-20minut.
W tym czasie ubijamy pianę z białek 1słodzikiem,dodajemy na wierzch ciasta i pieczemy jeszcze ok. 10-15 minut.


28. PRZEPYSZNE KOTLECIKI BROKUŁOWE
- główka brokuł
- 2 jajka
- 2 łyżki otrąb
- 2 puszki tuńczyka
- 2 kulki mozzarella light lub (ale może się rozciapciać) serek 0%
-sól, pieprz, oleju kapka
Brokuły gotujemy, odsączamy i studzimy (ja gotuję dzień wcześniej) odciskamy wodę mocno, aby jak najmniej było nasączone, odsączamy mocno tuńczyka i rozkruszamy ser i wszystko ciup do miski, do tego jaja, otręby i przyprawy, melakserujemy na ciapę. Ważne aby ciapa miała konsystencję gęstą, dająca się uformułować w kotlet - wychodzi ok 15szt., które po uformowaniu kładziemy na mocno nagrzeną patelnię i od razu zmniejszamy gaz, trzymamy po jednej stronie kilka minut i przy obracaniu bardzo uważamy, coby się nie rozwaliło. Gaz malutki, a patelnia wczesniej przetarta olejem. jak się zetnie to można obracac do woli, aby miec pewnośc ze w środku się upieklo.


29.  MUFINKI
4 łyżki otrąb pszennych
8 łyżek otrąb owsianych
4 żółtka
4 łyżki serka (ja daję homo)
1 łyżeczka słodziku ( ja daję 1 łyżkę)
jakiś aromat (np migdałowy) czy kakao
wymieszać
ubić pianę z pozostających białek, wymieszać
Nałożyć do foremek na muffinki i piec 30 min w 180 stopniach
(dodatkowo dałam płaską łyżeczkę proszku do pieczenia)


30.   PLACUSZKI SEROWE
10 dag chudego sera ( ja miałam 0% )
3 białka
0,5 kubeczka małego ( 150g ) jogurtu naturalnego
1 łyżka mąki kukurydzianej
Wszystko razem zmiksować i smażyć na rozgrzanej patelni bez tłuszczu.
Ja kładłam placuszki łyżką . Zrobiłam sobie je w wersji na słodko ze słodzikiem i cynamonem. Z tej porcji wychodzi około 8-9 szt średniej wielkości.


31.  NAJLENIWSZE  LENIWE  CIASTECZKA
ok. 500g serka homogenizowanego
6 kopiastych łyżek mąki kukurydzianej
2 jaja
sól
dodałam 3 łyżki otrąb, (można teraz dodać słodzik lub później na upieczone, mam taki pudrowy) wymieszałam. Nakładam łyżką na pergamin i do piekarnika - 180 st i na 15-20 min.


32.  GOFRY
1 szklanka mąki kukurydzianej
3 jajka
1 szklanka wody
słodzik
Żółtka oddzielić, dodać wody i zmiksować ,powoli dodając mąkę. Białka ubić ze słodzikiem na sztywna pianę. Wymieszać wszystko razem i do gofrownicy.


33.  RACUCHY
2 jajka
1 łyżki .mąki kukurydzianej[duża]
4 łyżka .mleka
odrobina wanilii
pół łyżeczki .proszku do pieczenia
twarożek
słodzik w pudrze

WYKONANIE
oddzielić żółtka od białek.  Białka ubić na sztywno, .dodać do nich żółtka ,mąkę, ,mleko, ,wanilie i proszek i delikatnie wymieszać łyżką .nakładać na rozgrzaną patelnie wysmarowaną odrobiną oleju po łyżce w formie  placuszków. nakryć i smażyć na wolnym ogniu. podawać z twarożkiem wymieszanym ze słodzikiem i ewentualnie łyżką jogurtu
ja właśnie zrobiłam wyszły pyszne i prawie wszystko zjadły mi dzieci. polecam.
34.  NUTELKA LIGHT (Faza naprzemienna)
7 łyżek odtłuszczonego mleka w proszku
1 czubata łyżeczka odtłuszczonego kakao
3 czubate łyżki słodzika w proszku
8 kropli aromatu orzechowego
2 płaskie łyki odtłuszczonego mleka w płynie
Zmiksować razem mleko w proszku, kakao, słodzik aby uzyskać jednolitą masę bez grudek. Dodać mleko w płynie i ewentualnie 1 żółtko. Ręcznie wszystko wymieszać przez kilka minut, aż do otrzymania kremu o gładkiej i błyszczącej powierzchni.
35.  CHAŁWA
Przepis ściągnęłam od BLATHIN i zrobiłam nutelkę, tylko zamiast aromatu orzechowego użyłam śmietankowy. Po zrobieniu kremu(nie dodałam żółtka, za to troszkę więcej mleka 0,5%)wrzuciłam 3 łyżki otrąb owsianych i wymieszałam. Wyszła pyszna domowa chałwa.


36.  SERNIK NIE BARDZO NA ZIMNO
250 g sera chudego,
100 ml mleka
3 jajka
5 aspartamów (kto lubi bardzo słodkie to więcej) UWAGA Ponoć tego nie można podgrzewać, także zdanie o szkodliwości jest bardzo podzielone!!!, a nasz guru zaleca i bądź tu mądry, ja przechodzę na Stevie)
1 łyżeczka kakao (albo kawy)
2 op żelatyny w proszku (Brodnicka jest bez cukru)
ewentualnie otręby według uznania

Na teflonele wrzuciłam 250 g serka chudego, rozgniotlam i wymieszałam z 3 jajkami (kto się boi cholesterolu, niech użyje samych białek), podgrzewałam aż otworzyła się jednolita masa, a jajko było ścięte, przestudziłam i do tego dodałam 100 ml mleka chudego z 5 aspartamami i żelatyną w proszku (na 0,5 l płynu). Podzieliłam na 2 porcje jedną wyłożyłam na talerz, a do drugiej dodałam kakao (przetrzymywałam na lekko podgrzewanej patelni aż białe się trochę ścięło). To wersja na czyste proteinki. Ponieważ mam protowarzywa, to ugotowałam szklankę wody i dodałam do niej jedna starta drobno marchewkę. Jak zmiękła i trochę wody odparowało dodałam galaretkę w proszku i ułożyłam to na biało /ciemną masę. Po zastygnięciu pokroiłam na kawałki, które dzieci targają ze sobą na uczelnie i do pracy.

37.  SERNIK "WIEDEŃSKI"  NAJŁATWIEJSZY
4 opakowania serka homogenizowanego
4 jaja
3 łyżki otrąb pszennych
2 łyżki jogurtu naturalnego 3 %
słodzik (wedle uznania, ale sernik powinien być słodki, więc ja dodałam 10 łyżek tego w płynie)
3-5 kropli aromatu (smak dowolny)
papier do pieczenia do wyłożenia blachy

Otręby mielimy na pył. Żółtka , aromat i słodzik ubijamy, dodajemy serki, zmielone otręby, wszystko mieszamy na gładką masę. Na końcu dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek, mieszamy i wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę. Pieczemy we wcześniej nagrzanym piekarniku ok. godziny w temperaturze 170-180 stopni. Po upieczeniu przetrzymujemy w uchylonym piekarniku jeszcze przez chwilę. Po wyjęciu z piekarnika, zostawiamy do wystudzenia w blaszce.



38.  SERNIK
250 g sera chudego
250g serka homogenizowanego
4 jajka
3 łyżki słodzika ( mi więcej nie potrzeba- używam Sussina Gold)
3 łyżeczki maki kukurydzianej,
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
aromaty( pomarańczowy 4-5 kropli i 2 krople waniliowego, lub rumowy, jak ktoś lubi, wszystko kwestia własnych preferencji)

Zmiksować najpierw ser zwykły- blenderem z nożykiem, tak, by był gładki i nie było w nim grudek, potem dodać serek homo i cale jajka, proszek, make, aromaty.
Piec w malutkiej tortownicy, lub w foremkach mufinkowych( wtedy porcje łatwo zabrać ze sobą gdziekolwiek i nie ma obciachu przy wyciąganiu z torebki) lub w jednorazowych aluminiowych keksówkach- to porcja na 2 keksóweczki, w temp, ok. 160-180 stopni przez 45-60 minut. Jeśli w mufinkowej formie, to krócej, wierzch powinien lekko zbrązowieć. Studzić przy wyłączonym piekarniku i lekko uchylonych drzwiczkach.
39. SERNIK NA ZIMNO
4 serki homo (ok. 500-600 gr.)
4 jajka
słodzik
3-4 łyżeczki żelatyny
kilka kropli aromatu waniliowego
Żółtka ucieramy ze słodzikiem (ok. 3 łyżek), białka ubijamy na sztywna pianę, żelatynę rozpuszczamy w pół szklanki gorącej wody i studzimy.
Miksujemy serki, żółtka i żelatynę. Opcjonalnie dodajemy aromat, na końcu delikatnie mieszamy z pianą i do lodówki
 40.  TORT SEROWY NA ZIMNO
składniki na tortownicę o średnicy 20 cm
6 serków 0% po 150 g
6 jajek
żelatyna
kawa rozpuszczalna
kakao
aromat waniliowy lub rumowy
cynamon
słodzik
3 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w pół szklanki wrzącej wody. Zostawiamy do ostygnięcia
Z 3 jajek oddzielamy żółtka od białek. Białka z odrobina soli ubijamy na sztywna pianę. Żółtka miksujemy dodając słodzik, 6-8 łyżeczek, dodajemy serki, dalej miksując, wlewamy letnią żelatynę i aromat, miksujemy. Próbujemy, czy jest dostatecznie słodkie, jesli nie, dodajemy słodziku. Dodajemy pianę i mieszamy łyżką, tak aby wszystkie składniki się połączyły. Wlewamy do tortownicy, 20 cm średnicy i wstawiamy do lodówki. Jak lekko zastygnie, powtarzamy czynności z pozostałych jajek i serków, z tym, że żelatynę rozpuszczamy w pół szklanki gorącej kawy ( ja dałam 2 łyżeczki kawy i 4 łyżeczki żelatyny). Można dodać trochę kakao, wówczas nabiera ładniejszego koloru. Aromatu juz nie dodajemy. Wle3wamy masę do tortownicy, na wierzch poprzedniej masy. Gdy zastygnie posypujemy cynamonem.
Bardziej wprawione mogą zrobić blat bezowy jako spód. Mnie nie wyszedł, ale podam przepis:
5 białek słodzik przeznaczony do pieczenia i gotowania
Białka ubijamy z odrobina soli na sztywna piane. Podobno należy ubijać na najniższych obrotach miksera. W trakcie ubijania stopniowo dodajemy słodzik Gotową masę możemy wyłożyć do tortownicy na papier do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nastawionego i tu jeden przepis podaje na 120 stopni na 45 min, a drugi na 80 stopni na 2 godziny. JA robiłam wg pierwszego i nie wyszło. Z wierzchu zbrązowiało, a spód był płynny. Może mam stary piekarnik.
Po wystygnięciu, zdejmujemy z papieru i możemy wykładać na blat masę serową
 41.  PTASIE  NIE  PTASIE  MLECZKO  ALE  JADALNE
szklanka mleka 0.01
2 jajka
żelatyna na 0.5 l płynu (wole dać więcej w końcu to czyste białko, a masa będzie lepiej się trzymać)
kakao
serek "kulkowy"
słodzik

Mleko ugotowałam z roztrzepanymi jajkami (mogą być same białka, a jak ubite, to masa bardziej puszysta), dodałam rozpuszczona w gorącej wodzie (min. ilość) żelatynę, posłodziłam słodzikiem. Podzieliłam na 2 części: białą włożyłam do płaskiego naczynia i do lodówki (po 20 min było już ścięte, prędzej nie sprawdzałam), do drugiej części dodałam kakao i łyżkę twarożku "kuleczkowego" (daje złudzenie jakby było z ryżem, wygląda bardzo dekoracyjnie. Ułożyłam masę na białej, po zastygnięciu pokroiłam w kostki. Stanowczo za mało jak na 3 osoby


42.  DESER  ZEBRA
2 duże jogurty naturalne Zott
Żelatyna (porcja na 1 litr)
Aromat waniliowy lub wanilia
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka kawy mielonej  (ewentualnie 3 łyżeczki cynamonu zamiast kawy)
20-25 tabletek słodzika (1tabl. ma odpowiadać łyżeczce cukru)

Do kubka (o standardowej pojemności, ceramicznego) wsypujemy kawy (lub cynamon) zalewamy do połowy gorącą wodą, chwilkę czekamy aż się zaparzą, dodajemy żelatynę (wg opakowania, ilość odpowiadającą 0,5l płynu) mieszamy do rozpuszczenia, pod koniec mieszania dodajemy 10-15 tabletek słodzika. Ten roztwór powoli wlewamy do garnka, gdzie uprzednio przełożyliśmy 1 op. jogurtu, miksujemy, wstawiamy do lodówki, do lekkiego stężenia.
Ten sam kubek (umyty) napełniamy do połowy gorącą wodą, dodajemy żelatynę, 10 tabletek słodzika i niepełną łyżeczkę aromatu waniliowego (nie wiem ile świeżej wanilii, bo nie udało mi się takowej kupić), całość mieszamy do rozpuszczenia żelatyny. Roztwór wlewamy do drugiego garnka, gdzie znajduje się drugi jogurt, miksujemy, wstawiamy do lodówki, do lekkiego stężenia.
Po jakimś czasie, kiedy obie masy będą miały konsystencję baaardzo gęstej śmietany bierzemy albo ładne duuuże kieliszki albo szklanki do latte/irish-coffee albo opakowania po zużytych jogurtach i nakładamy warstwami obie masy uważając, żeby nie zmieszać ich ze sobą. Odstawiamy do lodówki i czekamy na całkowite stężenie



43.  TIRAMISU
Biszkopciki:
3 jajka
4 łyżeczki słodziku do pieczenia
2 kopiaste łyżki skrobi kukurydzianej
2 łyżki otrąb owsianych
1 łyżka otrąb pszennych
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Żółtka utrzeć ze słodzikiem do białości. Pianę ubić ze szczyptą soli. Do żółtek dodać mąkę, proszek i otręby. Dodać pianę i wymieszać delikatnie. Wylać na blaszkę i piec. W piekarniku raczej na krotko aby się nie spaliły. Pokroić w paski, wystudzić.
Masa:
300g serka homo lub zmielonego twarogu z jogurtem
3 jajka
4 łyżki słodziku
2 łyżki żelatyny
zapach waniliowy

Bialika ubić. Żółtka utrzeć ze słodzikiem do białości. Dodać serek, zapach i ubite białka (dodać łyżkę białek, wymieszać energicznie do połączenia mas a następnie wmieszać delikatnie resztę białek aby nie stracić ich puszystości). Żelatynę rozpuścić w malej ilości gorącej wody, dodać trochę masy (aby ja ostudzić), wymieszać i wlać do masy mieszając.

Biszkopty ułożyć w pojemniku, nasączyć bardzo mocna kawa. (Lepiej ich nie maczać bo strasznie nasiąkają), zalać częścią masy. Czynność powtórzyć, kończąc masą. Obsypać obficie kakao. Dobrze schłodzić. Można w zamrażalniku to będzie jak lody.
Z reguły robie je bez białek bo one rozrzedzają masę, ale w tym przypadku wychodzi więcej i dlatego dodałam żelatynę.


44.  CIASTO  NANA
*3 jajka
*2 czubate łyżki stołowe mąki kukurydzianej
*pół łyżeczki słodziku(ja wzięłam więcej)
*starta skórka z jednej cytryny
*3 czubate łyżki beztłuszczowego twarożku(ja wzięłam serek wiejski)
Oddzielić białka od żółtek, białka ubić na sztywną pianę. Żółtka dobrze wymieszać z mąką,  słodzikiem, serkiem i skórką z cytryny. Dodać ubite białka. Rozgrzać piekarnik do 180 st. Wlać ciasto do formy keksowej lub małych foremek, najlepiej silikonowych. Piec 30-35 min.

 45.   DUKANOWE  LODY   I
3 kopiaste łyżki serka homo 0%
2 żółtka
3 białka
słodzik
aromat waniliowy

utrzeć żółtka z serkiem i słodzikiem, dodać aromat (uwaga, góra 1-2 krople, inaczej będzie gorzkie), ubić pianę, wszystko wymieszać i włożyć do miseczek lub filiżanek (ja włożyłam do filiżanek od kawy - wyszły 3) i do zamrażarki

46.  LODY  II
1/2 l mleka
2 jaja
2 żółtka
słodzik ( w zależności od smaku : kawa, kakao, wanilia ew. inny zapach)
Jaja ubić na parze z cukrem, dodawać po trochę mleka, ubijać aż masa zgęstnieje, przełożyć do naczynia z zimną wodą i dalej ubijać. Dodać wybrane dodatki smakowe.
Włożyć do naczynia i do zamrażarki, dobrze jest w czasie zamrażania raz czy dwa wyjąć naczynie i skrzydełkami od miksera poubijać chwilę.


47.  MLECZKO WANILIOWE
2 szklanki mleka
3 jaja, słodzik,
zapach waniliowy lub wanilia naturalna
Mleko zmiksować z jajami i pozostałymi składnikami. Masę wlać do filiżanek i wstawić do większego naczynia z taką ilością wody aby filiżanki zanurzyły się do połowy, nakryć je pergaminem. Naczynie przykryć przykrywką i powoli gotować aż mleczko zetnie się na galaretkę. Wystudzić.

Mleczko kawowe lub czekoladowe
Wykonujemy tak samo, tylko zamiast wanilii dodajemy napar z łyżki kawy lub kakao.



48.  PTASIE MLECZKO
3 chude serki homogenizowane (185 g, bo takie miałam)
4 jaja
1 szklanka mleka
4 łyżeczki żelatyny
10 łyżek słodziku w płynie (dla mnie było za mało więc dodałam jeszcze 3 rozkruszone tabletki)
trochę wody do rozpuszczenia żelatyny
ew. jakiś aromat
Wykonanie:
Żółtka i słodzik ubijamy mikserem na puszystą pianę. Dodajemy aromat (ze 3 krople), po trochę serka, dolewamy mleka ciągle ubijając masę. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, lekko studzimy i dodajemy również stopniowo do masy nadal ubijając. Na koniec dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek, mieszamy i wykładamy do pucharków. Wkładamy do lodówki i za moment deser gotowy.
Jeżeli chcemy mieć ptasie mleczko o innym smaku możemy, przed dodaniem ubitej piany z białka, dodać kawę rozpuszczalną (rozpuszczoną w odrobinie wody lub mleka) lub kakao (zalewamy odrobiną gorącej wody, wtedy ma zapach i smak czekolady, energicznie mieszamy na gładką, lekko płynną masę i dodajemy do ptasiego mleczka).


49.  KREM CYTRYNOWY
4 jaja
sok z cytryny( lub aromat waniliowy)
łyżka żelatyny
pół szklanki gęstego jogurtu

Ponieważ jajka używamy surowe, należy je wcześniej sparzyć (w skorupkach)
Namoczyć żelatynę( w odrobinie mleka lub wody) i rozpuścić na palniku.
Ubić na sztywno pianę z białek, dodać słodzik( jeśli słodzik w tabletkach to też oczywiście wcześniej rozpuszczonych) i delikatnie wymieszać z żółtkami, jogurtem i żelatyną. Przełożyć do pucharków, zastudzić.
Krem kawowy lub kakaowy
Takie same składniki, tylko zamiast cytryny zaparzona kawa lub kakao.



50. DESER  KAWOWO  RÓŻANY
2 jogurty małe light naturalne
2 serki homogenizowane light
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
2 łyżeczki wody różanej
½ łyżeczki zmielonego kardamonu
Słodzik (ilość odpowiadająca 10 łyżeczkom cukru)
Żelatyna na ½ litra ( 10g-2 łyżeczki)
Zmiksować jogurty z serkami homogenizowanymi, dodać słodzik( w ilości odpowiadającej 10 łyżeczkom cukru białego), podzielić na pół, do jednej dodać wodę różaną i kardamon, do drugiej rozpuszczoną w malutkiej ilości wody kawę. Żelatynę  rozpuścić w gorącej wodzie(1/5 filiżanki), dać polowe do jednej masy, polowe do drugiej. Dobrze zmiksować obie masy.
Wlać do pucharka, szklanki, salaterki najpierw kawowa masę a potem, na środek różaną.
Wstawić do lodówki do zastygnięcia.

51.  KAWA MROŻONA
Do shakera lub do szczelnego słoiczka wsypujemy 1,5 - 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, dodajemy słodziku - ile kto lubi, kilka kostek lodu i wlewamy trochę (ok. pól szklanki) zimnej wody mineralnej niegazowanej.
"Trzęsiemy" energicznie do momentu rozpuszczenia ziarenek kawy i robi nam się dużo apetycznej pianki. Wlewamy do dużej szklanki - uzupełniamy chudym mlekiem.
Wieeelkie łasuchy mogą dodać oprócz kawy szczyptę cynamonu - wychodzi jeszcze lepsze i wydaje się słodsze . Polecam bardzo!




52.  CHIPSY  POMIDOROWE  Z  PAPRYKĄ
Bardzo prosty przepis z książki Dukana. Czas przygotowania: 10 min. Czas pieczenia: 120 min.
Składniki: pomidory, słodka papryka w proszku
Wybrać okrągłe i twarde pomidory, pokroić je na plasterki grubości 2 mm, ułożyć na folii aluminiowej i posypać słodką papryką. Piec dwie godziny w piekarniku nagrzanym do 100 st. C
Przechowywać w hermetycznym pudełku, w suchym miejscu.




53.  KETCHUP DOMOWY
2 przeciery pomidorowe gęste w słoiczku( pasta pomidorowa)
jarzyny-pół marchewki, pół pietruszki, kawałeczek selera
cebula, pół czerwonej papryki
pieprz, 1 goździk, ziele angielskie. liść laurowy
sól i musztarda do smaku
słodzik do smaku
Warzywa rozgotować w małej ilości wody, zmiksować(można przetrzeć przez sito)
dodać przeciery i pogotować ,jeśli trzeba odparować bo rzadkie- to dłużej. Przyprawić
do smaku. Można bez warzyw- tylko samą cebulę ew. czosnek i zioła lub przyprawy
jakie kto lubi (wersja ziołowego ketchupu)

54. SOS Z ZIELONEGO OGÓRKA
ogórek,  1 ząbek czosnku,  świeża mięta
jogurt naturalny
sól pieprz
ogórek ścieramy na tarce jarzynowej, dodajemy posiekany czosnek i mięte. doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz jogurtem. dobry do rybki choć nie tylko.


55. PROTOMAJONEZ
100 ml oleju parafinowego = OP
1 żółtko
sol
pieprz
czosnek w proszku (nie musi być wcale, albo może być Świerzy)
zioła prowansalskie
W plastikowej miseczce (wypłukanej ciepłą wodą) ucieram ręką najlepiej pogrzany OP z żółtkiem (musi być dobrze oddzielone od białka, a ucierać można tez elektrycznym "kręciołkiem". OP dolewam bardzo powoli, żeby się nie zważył. W razie czego mam przygotowany do ratowania wrzątek, którym na koniec rozcieńczam protomajonez do konsystencji, która mi odpowiada. Dosmakowuje według uznania i zapotrzebowania. Osobiście robię z 0,5 litra OP, bo nie lubię się babrać za często, a jest u mnie duże zapotrzebowanie. Gotowy przechowuje w lodówce. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz