wtorek, 14 lutego 2017

13 pokarmów zwanych „dietetycznymi” cz 13

Oto lista 13 pokarmów zwanych „dietetycznymi”, które w rzeczywistości są bardzo niezdrowe. Podzieliłam to na 13 odcinków bo jest tego trochę a jak wiadomo ludzie są niecierpliwi i za długi tekst męczy, dziś 13 odcinek.

13. Syrop z ryżu brązowego
Syrop z ryżu brązowego to jeszcze inny produkt słodzący, który często stanowi dietetyczną alternatywę cukru. Ale jest to produkt wysoko przetworzony: wytworzenie syropu z ryżu brązowego wymaga zmieszania ugotowanego ryż z enzymami, które rozkładają skrobię z ryżu na cukry proste. Syrop z ryżu brązowego zawiera glukozę, ale nie ma w nim fruktozy.

 To lepiej niż syrop z agawy… Ale jego indeks glikemiczny wynosi tak czy inaczej 98. Oznacza to, że po jego spożyciu nastąpi skok poziomu cukru we krwi – a to czynnik sprzyjający nadwadze, cukrzycy i chorobom serca. Podczas przetwarzania syrop z ryżu brązowego zostaje pozbawiony wszystkich najważniejszych składników odżywczych. Zawiera jedynie „puste kalorie”. Niektórzy naukowcy zaobserwowali, że syrop z ryżu brązowego mógł być zanieczyszczony arszenikiem, śmiertelną trucizną. A to jeszcze jeden powód, by go unikać. Istnieją inne substancje słodzące niskokaloryczne, jak stewia czy ksylitol.
NA KONIEC 
Zasada: Jak przeżyć w supermarkecie?
Jeśli opakowanie krzyczy „jestem produktem dietetycznym”, to znaczy, że produkt ten nie ma nic wspólnego z dietetyką.

Prawdziwa zdrowa żywność nie ma na etykietce informacji zdrowotnych. Rozpoznasz ją po tym, że jest świeża, w całości, niegotowa, nierafinowana.

Zdrowa żywność nie ma listy składników, ONA sama jest jedynym składnikiem!



1 komentarz:

  1. Ten wpis tylko udowadnia, że dieta niekoniecznie musi być nie dobra, ale smaczna <3

    OdpowiedzUsuń