niedziela, 16 października 2016

Zupa na chłodne dni

 Rozgrzewająca zupa na chłodne dni.
Składniki
•    surowa dynia - 800 g
•    ziemniaki - 2 szt.
•    marchewka – 1 szt.
•    przyprawa curry - 1 łyżeczka
•    korzeń imbiru - ok. 1 cm
•    cebula - 1 szt.
•    czosnek - 3 ząbki
•    papryczka chili - 1/2 (lub pół łyżeczki
     startej ostrej papryki chilli)
•    sól
•    pieprz
•    kumin rzymski
•    cukier
•    oliwa - 4 łyżki

Dynię obieram i kroję w kostkę. Na oleju podsmażam pokrojoną w kostkę cebulę, dorzucam do niej czosnek i marchewkę. Kiedy się zarumieni, przerzucam wszystko do garnka, dokładam kostki dyni, ziemniaki, starty imbir, curry, kumin i papryczkę chili.
Zalewam niewielką ilością wody (tak, żeby tylko przykryła warzywa do 1/4) i gotuję, aż warzywa zmiękną. Wszystkie składniki miksuję do konsystencji kremu. Na koniec dodaję sól i pieprz do smaku. Aby wzmocnić efekt, gotową zupę posypuję startym parmezanem, prażonymi pestkami słonecznika lub migdałów. I gotowe. SMACZNEGO

2 komentarze:

  1. Taka zupka sprawdza się idealnie w chłodne, jesienne dni. Super! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zupka sprawdzi się nawet na zimne zimowe dni ;) Koniecznie skorzystam

    OdpowiedzUsuń