Rozgrzewająca zupa na chłodne dni.
Składniki
• surowa dynia - 800 g
• ziemniaki - 2 szt.
• marchewka – 1 szt.
• przyprawa curry - 1 łyżeczka
• korzeń imbiru - ok. 1 cm
• cebula - 1 szt.
• czosnek - 3 ząbki
• papryczka chili - 1/2 (lub pół łyżeczki
startej ostrej papryki chilli)
• sól
• pieprz
• kumin rzymski
• cukier
• oliwa - 4 łyżki
Dynię obieram i kroję w kostkę. Na oleju podsmażam pokrojoną w kostkę cebulę, dorzucam do niej czosnek i marchewkę. Kiedy się zarumieni, przerzucam wszystko do garnka, dokładam kostki dyni, ziemniaki, starty imbir, curry, kumin i papryczkę chili.
Zalewam niewielką ilością wody (tak, żeby tylko przykryła warzywa do 1/4) i gotuję, aż warzywa zmiękną. Wszystkie składniki miksuję do konsystencji kremu. Na koniec dodaję sól i pieprz do smaku. Aby wzmocnić efekt, gotową zupę posypuję startym parmezanem, prażonymi pestkami słonecznika lub migdałów. I gotowe. SMACZNEGO
Taka zupka sprawdza się idealnie w chłodne, jesienne dni. Super! :)
OdpowiedzUsuńZupka sprawdzi się nawet na zimne zimowe dni ;) Koniecznie skorzystam
OdpowiedzUsuń