niedziela, 19 czerwca 2016

Pyszne ZDROWE musli własnej produkcji

Składniki
opakowanie płatków owsianych (250 gramów)
opakowanie migdałów w płatkach (100 gramów)
opakowanie orzechów laskowych (150 gramów)
opakowanie pestek dyni (150 gramów)
opakowanie nasion słonecznika (150 gramów)
3 czubate łyżki naturalnego miodu
3 czubate łyżki sezamu

Wszystkie suche składniki wsypać do miseczki. Miód przelać do drugiej miseczki i dolać szklankę ciepłej wody około 250 ml. Dokładnie wymieszać aby miód dobrze się rozpuścił. Następnie przelać rozpuszczony miód do suchych składników. Dokładnie wymieszać. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć całą masę. Wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 160 stopni przez około godzinę.
Ważne jest aby musli co kilka minut mieszać,  łatwo się przypala. Po upieczeniu powinna być chrupiąca. To musli  jest „średnio słodkie”, można dodać do niej więcej lub mniej miodu, w zależności od upodobań.
Takie musli  jest „bazą” do zrobienia bogatszego musli. Można do niego po upieczeniu dodać np. suszone owoce. Ważne, aby pamiętać o tym, aby nie dodawać suszonych owoców do pieczenia, ponieważ spalą się. 
Tak przygotowane domowe musli można przechowywać kilka tygodni w szklanym słoiku.
Można zjeść go na śniadanie z jogurtem lub z mlekiem. Jest też świetny na deser, podany z owocami pokrojonymi w kostkę i polane jogurtem naturalnym.

1 komentarz: