wtorek, 16 września 2014

Wieloziarnisty chleb bezglutenowy

  • 350 g mąki bezglutenowej ( 200 g mąki kukurydzianej, 50 g mąki z ciecierzycy, 50 g mąki ziemniaczanej, 50 g mąki orzechowej)
  • 60 g bezglutenowych płatków owsianych lub płatków ryżowych
  • 60 g siemienia lnianego 
  • 80 g pestek (słonecznika oraz dyni)
  • 200 ml wrzącej wody + 250 ml letniej wody
  • łyżka oliwy
  • 3 łyżeczki suszonych drożdży instant lub 10 g świeżych
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • WYKONANIE
    1. Do miseczki wsypujemy bezglutenowe płatki owsiane lub płatki ryżowe, dodajemy nasiona siemienia lnianego oraz babki płesznik (jeśli używamy). Składniki mieszamy i zalewamy 200 ml wrzącej wody. Odstawiamy na kilka minut.
    2. W drugiej misce umieszczamy mieszankę mąki bezglutenowej (u mnie mąka kukurydziana, z ciecierzycy, ziemniaczana i orzechowa). Dodajemy pestki słonecznika oraz pestki dyni, sól, cukier i suszone drożdże.
    3. Do suchych składników dodajemy mieszankę nasion siemienia lnianego oraz płatków. Masa powinna przypominać w konsystencji bardzo gęsty kisiel. Zaczynamy wlewać 250 ml letniej wody (razem z oliwą) i wyrabiać ciasto. Ciasto wyrabiamy krótko, ręcznie lub mikserem, jedynie do połączenia składników.
    4. Formę keksówkę o wymiarach 10×22 cm smarujemy oliwą i obsypujemy mąką bezglutenową lub wykładamy pergaminem. W przypadku formy silikonowej nie jest to konieczne.
    5. Dłonie zwilżamy wodą i przekładamy ciasto do formy, wyrównując wierzch ręką. Formę przykrywamy czystą ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 45-60 minut.
    6. Po tym czasie ciasto będzie lekko wyrośnięte. Nie należy się tym przejmować, bo nie urośnie ono za bardzo.
    7. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Chleb pieczemy w formie 10 minut, zmniejszamy następnie temperaturę do 190 i pieczemy jeszcze 25-30 minut.
    8. W upieczony chleb wbijamy wykałaczkę, jeśli będzie sucha, chleb jest gotowy. Przed krojeniem studzimy go na kuchennej kratce.


  • Przepis z bloga smakowitychleb.pl

2 komentarze:

  1. czy ktoś czyta opracowanie Robba Wolff'a i dr Lorena Cordaina?
    proponuje lekturę od deski do deski książki DIETA BEZ PSZENICY!

    OdpowiedzUsuń
  2. Czytałm, znam ta książkę dlatego dałam przepis na CHLEB BEZGLUTETOWY.
    w mąkach do wypieku tego chleba nie ma maki z pszenicy czyli z glutenem.

    OdpowiedzUsuń