- 350 g mąki bezglutenowej ( 200 g mąki kukurydzianej, 50 g mąki z ciecierzycy, 50 g mąki ziemniaczanej, 50 g mąki orzechowej)
- 60 g bezglutenowych płatków owsianych lub płatków ryżowych
- 60 g siemienia lnianego
- 80 g pestek (słonecznika oraz dyni)
- 200 ml wrzącej wody + 250 ml letniej wody
- łyżka oliwy
- 3 łyżeczki suszonych drożdży instant lub 10 g świeżych
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
- WYKONANIE
- Do miseczki wsypujemy bezglutenowe płatki owsiane lub płatki ryżowe, dodajemy nasiona siemienia lnianego oraz babki płesznik (jeśli używamy). Składniki mieszamy i zalewamy 200 ml wrzącej wody. Odstawiamy na kilka minut.
- W drugiej misce umieszczamy mieszankę mąki bezglutenowej (u mnie mąka kukurydziana, z ciecierzycy, ziemniaczana i orzechowa). Dodajemy pestki słonecznika oraz pestki dyni, sól, cukier i suszone drożdże.
- Do suchych składników dodajemy mieszankę nasion siemienia lnianego oraz płatków. Masa powinna przypominać w konsystencji bardzo gęsty kisiel. Zaczynamy wlewać 250 ml letniej wody (razem z oliwą) i wyrabiać ciasto. Ciasto wyrabiamy krótko, ręcznie lub mikserem, jedynie do połączenia składników.
- Formę keksówkę o wymiarach 10×22 cm smarujemy oliwą i obsypujemy mąką bezglutenową lub wykładamy pergaminem. W przypadku formy silikonowej nie jest to konieczne.
- Dłonie zwilżamy wodą i przekładamy ciasto do formy, wyrównując wierzch ręką. Formę przykrywamy czystą ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 45-60 minut.
- Po tym czasie ciasto będzie lekko wyrośnięte. Nie należy się tym przejmować, bo nie urośnie ono za bardzo.
- Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Chleb pieczemy w formie 10 minut, zmniejszamy następnie temperaturę do 190 i pieczemy jeszcze 25-30 minut.
- W upieczony chleb wbijamy wykałaczkę, jeśli będzie sucha, chleb jest gotowy. Przed krojeniem studzimy go na kuchennej kratce.
- Przepis z bloga smakowitychleb.pl
wtorek, 16 września 2014
Wieloziarnisty chleb bezglutenowy
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
czy ktoś czyta opracowanie Robba Wolff'a i dr Lorena Cordaina?
OdpowiedzUsuńproponuje lekturę od deski do deski książki DIETA BEZ PSZENICY!
Czytałm, znam ta książkę dlatego dałam przepis na CHLEB BEZGLUTETOWY.
OdpowiedzUsuńw mąkach do wypieku tego chleba nie ma maki z pszenicy czyli z glutenem.