To jeden z najzdrowszych deserów świata.
Nie zawiera cukru, mąki ani jajek, ma mało kalorii i nie wymaga pieczenia, a mimo to jest pyszny.
Jeden ze składników tego deseru to prawdziwy skarb od Matki Natury!
"wysysa" on tłuszcz. Jest jednym z najlepszych źródeł naturalnego błonnika, zawiera go aż 40% w swojej masie i aż 14% białka, które daje nam uczucie sytości i zmniejsza apetyt. Jest też, jednym z najlepszych spalaczy tłuszczu. Osoby, które stosowały 1 gram glukomannanu dziennie, bez zmiany diety i ruchu schudły w ciągu 8 tygodni średnio 5,5 ± 1,5 kg.
Idealny na obniżenie cholesterolu. Obniża poziom cholesterolu.
Obniża ciśnienie krwi i zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia.
Zawiera mnóstwo antyoksydantów (według niektórych nawet więcej niż jagody), które działają antyrakowo i odmładzająco.
Ten deser jest idealny. Ma mało kalorii i jest pyszny. Robi się go szybko i można go przyrządzić nawet kilka dni wcześniej!
Obniża ciśnienie krwi i zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia.
Zawiera mnóstwo antyoksydantów (według niektórych nawet więcej niż jagody), które działają antyrakowo i odmładzająco.
Ten deser jest idealny. Ma mało kalorii i jest pyszny. Robi się go szybko i można go przyrządzić nawet kilka dni wcześniej!
Składniki na 4 porcje
Na budyń z chia
2 łyżki nasion chia /TU MOŻNA KUPIĆ/
1 szklanka mleka 2%
3 łyżki płatków owsianych górskich
na czubek łyżeczki pasty z wanilii lub pół łyżeczki wyciągu z wanilii
kilka orzechów włoskich ( mogą być migdały)
1 szklanka mleka 2%
3 łyżki płatków owsianych górskich
na czubek łyżeczki pasty z wanilii lub pół łyżeczki wyciągu z wanilii
kilka orzechów włoskich ( mogą być migdały)
Na dżem jabłkowy
4 jabłka
1 banan
1/2 łyżeczki cynamonu
1,5 szklanki soku jabłkowego ( takiego domowego bez cukru)
1 łyżka nasion chia
1 banan
1/2 łyżeczki cynamonu
1,5 szklanki soku jabłkowego ( takiego domowego bez cukru)
1 łyżka nasion chia
Wykonanie
Nasionka chia i płatki owsiane zalać zimnym mlekiem. Dodać wanilię, wymieszać i wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Można też nastawić je na noc, a deser przygotować następnego dnia.
Dżem jabłkowy
Jabłka pokroić w kostkę.
Włożyć pokrojone jabłka do rondelka, dodać rozgniecionego widelcem banana, cynamon, sok jabłkowy i chia. Wymieszać i smażyć w rondelku, mieszając od czasu do czasu około 20 minut, aż jabłka będą miękkie. Zdjąć z ognia i przestudzić.
Włożyć pokrojone jabłka do rondelka, dodać rozgniecionego widelcem banana, cynamon, sok jabłkowy i chia. Wymieszać i smażyć w rondelku, mieszając od czasu do czasu około 20 minut, aż jabłka będą miękkie. Zdjąć z ognia i przestudzić.
Uprażyć na patelni bez tłuszczu 1 łyżkę płatków owsianych do posypania deseru i kilka orzechów włoskich. Do szklanki wkładać na przemian łyżkę dżemu jabłkowego z łyżką budyniu z chia. Na koniec posypać uprażonymi płatkami owsianymi i orzechami.
.Można go przechowywać w lodówce pod przykryciem nawet 3 dni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz