środa, 24 września 2014

Ciasto marchewkowe

Ciasto
2 jajka
130g brązowego cukru
150ml oleju roślinnego
230g startej marchewki, na grubych oczkach
60g orzechów włoskich lub pekan, posiekanych
60g wiórków kokosowych
200g mąki pszennej
1 łyżeczka cynamonu /można też dodać przyprawę do pierników/
1 łyżeczka sody
½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Masa serowa
50g cukru pudru
300g  serka, może być ser do serników
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub ziarna z połowy laski wanilii
łyżeczka żelatyny


Wykonanie
1.Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, powinna zwiększyć się 2–3 razy. Ciągle miksując na wolnych obrotach wlewamy cienkim strumieniem olej.
2. Do masy dodajemy marchew, orzechy, wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy.
3. Dodajemy przesianą mąkę z cynamonem, sodą, proszkiem do pieczenia i solą. Ponownie delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do foremki 21 x 21cm, wyłożonej pergaminem.
4.Pieczemy 1 godzinę w temperaturze 150°C. Wystudzone ciasto kroimy poziomo na dwie części i przekładamy masą serową i posypujemy delikatnie cynamonem.

Masa serowa.
 Masło ubijamy mikserem z cukrem pudrem, na puszystą masę. Następnie dodajemy porcjami serek i wanilię, i rozpuszczoną żelatynę. Przełożone ciasto schładzamy w lodówce, jednak przed podaniem dobrze jest je wyjąć chwilę wcześniej, gdyż lepiej smakuje w temperaturze pokojowej. Smacznego!

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz