piątek, 23 maja 2014

Pizza na cieście z kalafiora

Składniki na ciasto:

2 1/ 2 szklanki rozdrobnionego kalafiora
1/2 szklanki drobno startego parmezanu
1 jajko
sól i świeżo mielony pieprz do smaku

Składni na górną warstwę:
5 łyżek pesto ( kupione w sklepie lub domowej roboty)
1/2 szklanki posiekanego sera typu mozarella
1 łyżka świeżego tymianku
3 średniej wielkości cienko pokrojone cukinie
3 średniej wielkości pokrojone w cienkie plasterki żółte kabaczki
1/3 szklanki posiekanej czerwonej kapusty
1/2 szklanki rozdrobnionego sera feta (opcjonalnie)
1 szklanka rukolii
Sposób przygotowania:
1. Rozdrobnij kalafior w blenderze lub zetrzyj na grubych oczkach tarki do sera.
2. Wymieszaj kalafior, parmezan , sól i pieprz i jajko do jednolitej konsystencji. Mieszankę wyłóż na posmarowaną oliwą blachę i wstaw do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Piecz w temperaturze 200 stopni przez około 15-20 minut na złoty kolor.
3. Wyjmij spód z piekarnika, posmaruj pesto i rozłóż mozzarellę, tymianek, cukinię, żółty kabaczek, czerwoną kapustą i ser feta. Za każdym razem możesz zmieniać składniki w zależności od tego co masz lub na co masz ochotę. Całą kompozycję ponownie włóż do piekarnika i piecz przez kolejne 10-15 minut.

4. Wyjmij gotową pizze z piekarnika i pozostaw do przestygnięcia na kilka minut, a następnie posyp rukolą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz