sobota, 3 maja 2014

Gulasz z bobu


Teraz coś dla osób, które potrzebują sporo białka w swojej diecie Gulasz z Bobu, który można potraktować jako zbilansowany posiłek. Dodatkowo takie danie może być robione przez cały rok, z wykorzystaniem mrożonych warzyw. Świeże liście mięty dodadzą świeżości i aromatu.

Produkty:
0,5 kg bobu może być mrożony
0,5 kg  zielonego groszku może być mrożony
0,5 kg świeżych liści szpinaku
4 ząbki czosnku
garść świeżych liści mięty
sól i pieprz
150 g długo dojrzewającej szynki
oliwa z oliwek

Gotowanie
Bób przełóż na durszlak i sparz wrzątkiem. Groszek wrzuć na wrzątek, najlepiej w durszlaku. Czosnek pokroić w kosteczkę i wrzucić na rozgrzaną oliwę. Dodaj  grubo posiekany szpinak i podsmażyć 2 minuty. Dodaj bób i groszek, przesmażyć kilka minut, posolić i solidnie popieprzyć. Pod koniec gotowania dodaj posiekaną miętę. Podawać z paseczkami szynki i kromką razowego chleba. życzymy smacznego

Porcja tradycyjnego gulaszu 582 kcal, nasza wersja 157 kcal.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz