czwartek, 17 kwietnia 2014

Jeszcze raz placki z kaszy jaglanej

Kasza ta oprócz niezliczonych ilości witamin ma wiele cennych właściwości odżywczych, między innymi zawiera lecytynę poprawiającą pamięć i regulującą poziom cholesterolu, ponadto bogata jest w krzemionkę, dzięki której nasze paznokcie, włosy i skóra są piękne i zdrowe. Jest lekkostrawna i pożywna, polecana osobom cierpiącym na alergię(nie zawiera glutenu), jak i również tym dbającym o figurę.
 Zestawienie z takimi dodatkami jak szpinak i soczewica, podane z bukietem świeżych warzyw, stanowi gotowe i pełnowartościowe danie nie wymagające już żadnych dodatków.

Składniki
pół szklanki kaszy jaglanej
pół szklanki czerwonej soczewicy
250 g liści szpinaku
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
1 jajko
olej do smażenia
Kaszę sparzyć na sicie (traci wówczas goryczkę) i ugotować w osolonej wodzie aż wchłonie wodę. Soczewicę ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. Szpinak zblanszować z solą i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Wymieszać wszystkie składniki, doprawić i dodać jajko. Smażyć na złoty kolor z obu stron. Z tej porcji wychodzi ok 15 kotlecików

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz