sobota, 15 marca 2014

Jaka kapustę kupujesz?

Czy wiesz jaką kapustę kupujesz KISZONĄ czy KWASZONĄ, pewnie nie wiesz?

Kapustę KISZONĄ, bo tylko ta jest właściwa i TYLKO taką należy kupować, chyba, że nie zależy ci na twoim zdrowiu.
Kiszenie jest jedną z najstarszych znanych już w starożytności sposobów konserwacji żywności. Podczas kiszenia dochodzi do fermentacji produktu czyli rozkładu węglowodanów i białek przez mikroorganizmy takie jak bakterie, drożdże i pleśnie.

W czasie fermentacji np. kapusty, wyodrębniono wiele rodzajów pożytecznych bakterii mlekowych w tym: Leuconostoc, Lactobacillus plantarum i Pediococcus. Te bakterie uważane są za probiotyki, i są niesłychanie zdrowe. Szeroko promowane na całym świecie jako przyjazne bakterie jelitowe. I słusznie, bo mają wręcz cudowną moc.

Wspomagają trawienie i wspierają układ odpornościowy , w tym wzrost w witamin z grupy B, enzymy trawienne , laktazy i kwas mlekowy i inne enzymy odpornościowe , które zwalczają szkodliwe bakterie.

Te wszystkie dobroczynne bakterie mlekowe wpływają niemal „cudownie” na nasze zdrowie, można znaleźć wyłącznie w fermentowanych produktach np. KISZONEJ kapuście lub innych kiszonkach np. ogórkach.

Kupując kapustę musisz zwrócić uwagę co jest napisane na opakowaniu. Czy jest to kapusta kiszona czy kwaszona.

Jaka jest różnica?

Taka, że kapusta kiszona zawiera naturalne bakterie kwasu mlekowego ( nie ma ich nawet w reklamowanych jogurtach!!!) Powstają one w procesie fermentacji np. kapusty (lub innych warzyw). Proces ten trwa około 2 tygodni, jest naturalny i używa się wyłącznie soli.

Kapusta KWASZONA nie zawiera dobroczynnych bakterii kwasu mlekowego. Nie ma ich wcale. Nie jest więc probiotykiem i nie wnosi nic prócz kalorii, cukru i chemii.
UWAGA!
Kwasi się ją sztucznie i szybko, przez dodanie do kapusty (lub innych warzyw) cukru, octu i chemii-może to być benzoesan sodu czy sorbinian potasu.

Kapusta kwaszona jest jasna, nie jest kwaśna i ma praktycznie zawsze ten sam smak. Czasem jeśli chemii jest dużo, można odczuwać, pieczenie, zgagę, wzdęty brzuch.

Kwaszenie jest szybkie i tanie, dlatego większość producentów, w tym handlarzy  tak właśnie kwasi kapustę. Jeśli dbasz o swoje zdrowie to już wiesz jaka kapustę masz kupić

W najbliższym czasie podam przepis  na surówkę z kiszonej kapusty przyspieszającą wchłanianie tłuszczu z diety.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz