środa, 27 marca 2013

Mikstury z miodem


Zimą i wiosną często odczuwamy zmęczenie. Wiąże się to z brakiem słońca, niedoborem witamin, mikroelementów
niedotlenieniem, brakiem ruchu itp.Dlatego warto do codziennej diety dodawać łatwe w przygotowaniu mikstury, które mogą poprawić kondycje naszego układu odpornościowego i wzmocnić nasz organizm.


Nalewka cebulowo-propolisowa:
Utarte 3 średnie cebule zalać 1 szklanką 40% wódki. Szczelnie zamknąć i odstawić w ciepłe miejsce na 2 tygodnie codziennie wstrząsając. Po 2 tygodniach przecedzić i dodać buteleczkę propolisu. Wymieszać i rozlać do ciepłych butelek. Pijemy 1 łyżeczkę nalewki 2-3 razy dziennie przez 5 tygodni, aby uodpornić organizm, jako lek przeciwbakteryjny, przy przeziębieniach i grypie i po kuracjach antybiotykami.

Wino z cebuli:
200 g cienko pokrojonej cebuli wymieszać ze 100 g jasnego płynnego miodu i zalać 60 g białego wina. Odstawić na 48 godzin, przefiltrować i zażywać po 2-4 łyżeczki dziennie przy awitaminozie oraz w celu wzmocnienia całego organizmu.

Mieszanka miodowa:
Do szklanki miodu dodajemy 5 łyżeczek 20% propolisu i 5 czubatych łyżeczek zmielonego pyłku kwiatowego. Łączymy wszystkie składniki i zjadamy 3 razy dziennie po łyżeczce przez okres zimowy, aby wzmocnić odporność, uzupełnić niedobory i ochronić się przed grypą. Miksturkę przechowujemy w lodówce.

Miód cebulowy:
Wymieszać 100 g utartej cebuli ze 100 g miodu i doprowadzić do wrzenia. Przy silnym kaszlu zażywamy po łyżce co 3 godziny.

Miód ziołowy:
Sproszkowane liście czarnej porzeczki, poziomki, maliny i orzecha włoskiego zmieszać z 3 razy większą ilością miodu i zażywać 3 razy dziennie po łyżce. Przy wyczerpaniu, przepracowaniu, niedokrwistości, awitaminozie itp.

Syrop z babki lancetowatej:
Zmielić 4 garście babki, dodać 300 g miodu i trochę wody. Gotować na małym ogniu ciągle mieszając zawartość. Gęsty syrop przełożyć do słoików i po wystudzeniu przechowywać w lodówce. Dorośli 1 łyżkę dziennie, a dzieci chorowite łyżeczkę syropu.

5 komentarzy: