niedziela, 12 lutego 2012

Jedz powoli

Odkrycia, że trzeba jeść powoli, dokonano już dawno. Wszyscy o tym wiedzą, ale nieliczni się do tego stosują. Szybkie jedzenie, słabe żucie, połykanie dużych kawałków pożywienia w końcowym efekcie upośledza trawienie i przyswajanie pożywienia, oraz powoduje samo zatruwanie się organizmu.
Mimo że odżywiasz się prawidłowo, twój organizm powoli zaczyna być coraz bardziej niedożywiony w minerały i witaminy, a dodatkowo coraz bardziej zatruwany toksynami z procesów gnilnych. Kiedy twój organizm przestaje nadążać z eliminacją toksyn, zaczyna te toksyny odkładać w komórkach{tkankach},
powodując ich zniekształcenie, uszkadzanie, degenerację. Jest to jedna z podstawowych przyczyn powstawania chorób i zmarszczek, ciągnących się od obu brzegów nosa w dół obok kącików ust, oraz poprzecznych zmarszczek na czole.
Należy wyrobić sobie nawyk, aby każdy kęs przeżuć około 30 razy. Twój organizm dostanie wtedy więcej pożywienia, jeżeli nawet mniej zjesz, ale powoli i dobrze przeżujesz. To proste i nieskomplikowane zalecenie jest warte dla ciebie wiele pieniędzy oraz nawet do kilkudziesięciu lat życia w zdrowiu, ale pod warunkiem, że zaczniesz się do niego stosować.
Samozatrucie związane z jelitami jest, zdaniem czołowych lekarzy, przyczyną około 90% wszystkich przewlekłych chorób. U wielu ludzi warstwa kałowa na ściankach okrężnicy dochodzi do takiej grubości, że zanika ruch robaczkowy. Jelita stają się wtedy leniwe, ponieważ mięśnie nie są w stanie tej rury po prostu ściskać i powodować przesuwanie pożywienia. Co gorsza poprzez oblepione toksyczną masą kałową ścianki jelita nie mogą się przedostawać do krwioobiegu dobre cząsteczki pożywienia. Zamiast tego z kałowego szlamu do krwi przedostają się toksyny, stale zatruwając organizm. Samo zatruwanie to jest jedną z podstawowych przyczyn bólów głowy, migren oraz alergii, a także może powodować prawie wszystkie znane choroby degeneracyjne, od miażdżycy i raka po utratę przytomności i śmierć.
  • Dla organów trawiennych; wrzody, skurcze jelit, zaparcia, raka żołądka, stany zapalne wątroby, raka wątroby, wzdęcia, powiększenie śledziony, bóle podbrzusza, zapalenie trzustki, stany zapalne.
  • Dla serca i naczyń krwionośnych: osłabienie serca, degeneracyjne otłuszczenie serca, niskie ciśnienie, powiększenie serca, miażdżycę, żylaki.
  • Dla systemu nerwowego: bóle głowy, bóle nóg, drgania oka i twarzy, ramion nóg, irytacje, depresje, bezsenność, zmęczenie po przebudzeniu, utratę pamięci, trudności z koncentracją.
  • Dla oczu: zmiany degeneracyjne, zapalne, twardnienie spojówek, kataraktę.
  • Dla muskułów i stawów: degenerację, bóle reumatyczne, wszystkie rodzaje artretyzmu i reumatyzmu.
  • Dla organów genitalno-moczowych: różne przemieszczenia, choroby macicy, zmiana sylwetki u kobiet, mięśniaki, raka piersi, infekcje pęcherza i nerek.
Skąd się biorą toksyny prowadzące do: degeneracji organów, eliminacji wątroby, nerek, śledziony, anemii, osłabienia odporności na wszelkiego rodzaju infekcje, osłabienia wzrostu u dzieci, powiększenia migdałów, tarczycy, różnych rodzajów raka?.Podstawowym ich zródłem są zle pracujące jelita, czyli wynik upośledzonego trawienia i przyswajania, związanego z szybkim jedzeniem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz