sobota, 4 lutego 2012

Dieta 1500 kalorii


Dieta 1500 kal. z rozpisaniem posiłków na miesiąc

POLECANA: osobom zdrowym, które nałogowo jedzą słodycze i mają kłopot z nadmiarem ich spożywania.
NIEWSKAZANA DLA: dzieci, kobiet w ciąży i karmiących.
SZCZEGÓLNIE BOGATA W: błonnik pokarmowy, chrom, potas, białko.
DZIENNA DAWKA KALORII: 1500 kcal.
UWAGA! W czasie stosowania konieczne jest wypijanie każdego dnia około 10 szklanek niesłodzonych napojów, zwłaszcza niegazowanej wody mineralnej.



JADŁOSPIS:
 

DZIEŃ 1.
ŚNIADANIE 460 kcal
Płatki z owocami suszonymi i bananem.
II ŚNIADANIE 160 kcal
Kanapki z serkiem wiejskim i papryką (2 kromki chleba chrupkiego żytniego, 1/3 opakowania serka wiejskiego light, czerwona papryka, 4 oliwki).
OBIAD 460 kcal
Sałatka z indykiem i pesto.
PODWIECZOREK 130 kcal
2 pomarańcze (300 g - masa bez skórki).
KOLACJA 290 kcal
Ryba pieczona w folii z grecką sałatką.

DZIEŃ 2.
ŚNIADANIE 430 kcal
Jogurt z pomarańczą i płatkami (kubek jogurtu naturalnego, pomarańcza, 4 łyżki płatków owsianych, 2 łyżki nasion dyni).
 II ŚNIADANIE 180 kcal
Małe opakowanie deseru sojowego o smaku waniliowym (125 g), 5 śliwek.
OBIAD 530 kcal
Sałatka z ryżem, kurczakiem i brukselką.
PODWIECZOREK 140 kcal
Mała kiść winogron (200 g).
KOLACJA 220 kcal
Gęsta zupa grzybowa, 2 kromki chleba żytniego razowego.

DZIEŃ 3.
ŚNIADANIE 440 kcal
Tosty z mozzarellą, pomidorami i bazylią (2 tosty pelnoziarniste, 100 g sera mozzarella, duży pomidor, plasterek polędwicy drobiowej, listki bazylii albo bazylia suszona).
II ŚNIADANIE 190 kcal
Kanapka z rybą i warzywami (kromka chleba pełnoziarnistego, pół małej puszki sardynek w pomidorach, pół papryki, 4 oliwki).
OBIAD 480 kcal
Sałatka makaronowa z fasolą i szynką.
PODWIECZOREK 100 kcal
Mały banan.
KOLACJA 300 kcal
Kanapki z serkiem i warzywami (mała grahamka, papryka, kilka rzodkiewek, pomidor, opakowanie serka wiejskiego light.
DZIEŃ 4.
ŚNIADANIE 370 kcal
Małe opakowanie jogurtu owocowego light, kanapka z szynką i warzywami (mała grahamka, 50 g serka twarogowego light do smarowania pieczywa, 2 plasterki wędliny drobiowej, pomidor, kilka liści sałaty).
II ŚNIADANIE 160 kcal
Sałatka owocowa (kiwi, 2 mandarynki, pół jabłka, łyżeczka miodu).
OBIAD 490 kcal
Ekspresowa sałatka z fasolki i tuńczyka.
PODWIECZOREK 150 kcal
Małe opakowanie serka homogenizowanego (150 g) posypanego cynamonem.
KOLACJA 340 kcal
Dietetyczna ryba w stylu greckim.

DZIEŃ 5.
ŚNIADANIE 410 kcal
Opakowanie serka wiejskiego light, papryka czerwona, kilka rzodkiewek, duża grahamka.
II ŚNIADANIE 200 kcal
Opakowanie jogurtu owocowego light (150 g), batonik zbożowy (25 g).
OBIAD 490 kcal
Sałatka z ryżem, kurczakiem i ogórkiem.
PODWIECZOREK 120 kcal
Duża szklanka soku wyciśniętego z grejpfruta.
KOLACJA 280 kcal
Omlet z zielonym groszkiem.
DZIEŃ 6.
ŚNIADANIE 430 kcal
Kanapki na słodko i słono.
II ŚNIADANIE 170 kcal
Opakowanie kefiru naturalnego (150 g), średnia gruszka.
OBIAD 460 kcal
Sałatka z soczewicy i moreli, kromka chleba razowego.
PODWIECZOREK 140 kcal
Jabłko i pomarańcza.
KOLACJA 300 kcal
Papryka faszerowana kaszą gryczaną i tuńczykiem.
DZIEŃ 7.
ŚNIADANIE 410 kcal
Jogurt z mieszanką płatków i ananasem (kubeczek jogurtu naturalnego, 3 łyżki płatków owsianych, 2 łyżki płatków żytnich, łyżka rodzynek, 3 plastry ananasa z puszki, 1 łyżeczka nasion słonecznika).
II ŚNIADANIE 180 kcal
Kanapka z serkiem, pomidorem i rzodkiewkami (2 kromki chrupkiego pieczywa żytniego, opakowanie serka twarogowego 3-proc. tłuszczu, 6-8 rzodkiewek, liście sałaty, mały pomidor).
OBIAD 470 kcal
Sałatka z wędzoną rybą.
PODWIECZOREK 120 kcal
Banan.
KOLACJA 300 kcal
Sałatka brokułowa z jajkiem, 2 kromki chrupkiego pieczywa żytniego.
DZIEŃ 8
Śniadanie:
100 g półtłustego twarożku ze szczypiorkiem, pomidor, kromka chleba cienko posmarowana masłem.
Drugie śniadanie:
Duży pojemnik chudego biojogurtu, kiwi.
Obiad:
200 g pieczonej cielęciny, dwa średnie ziemniaki, 200 g gotowanej marchewki z groszkiem.
Podwieczorek:
Szklanka kompotu ze słodzikiem lub pomarańcza.
Kolacja:
Jajko na twardo, 100 g sałatki jarzynowej z łyżeczką niskotłuszczowego majonezu, herbata; mleko przed snem.
DZIEŃ 9
Śniadanie:
100 g chudego twarożku ze szczypiorkiem i rzodkiewką, kromka chleba cienko posmarowana masłem, kawa z mlekiem.
Drugie śniadanie:
Pomidor, kromka chrupkiego pieczywa cienko posmarowana masłem, jabłko.
Obiad:
200 g duszonej bez tłuszczu polędwicy, 3/4 szklanki gotowanej fasolki szparagowej, dwa ziemniaki posypane natką.
Podwieczorek:
Szklanka musu z jabłek bez cukru.
Kolacja:
100 g gotowanej chudej ryby, kilka liści sałaty, herbata ziołowa; sok pomidorowy przed snem.
DZIEŃ 10
Śniadanie:
Jajecznica z dwóch jajek ze szczypiorkiem, usmażona na 1/3 łyżeczki masła, kromka chleba, herbata z mlekiem.
Drugie śniadanie:
Sałatka z pół szklanki ugotowanego ryżu i tej samej ilości ugotowanej czerwonej fasoli, do tego łyżeczka soku winegret.
Obiad:
Bukiet warzyw, 50 g szynki podsmażanej na pół łyżki oleju.
Podwieczorek:
Budyń z owocami lub kisiel.
Kolacja:
80 g chudej kiełbasy drobiowej, dwie kromki chrupkiego pieczywa cienko posmarowane masłem; sok owocowy przed snem.
DZIEŃ 11
Śniadanie:
100 g homogenizowanego twarożku, kromka chleba cienko posmarowana masłem, kawa lub herbata z mlekiem.
Drugie śniadanie:
Gruszka lub dwie marchewki.
Obiad:
200 g chudego pieczonego schabu, dwa ziemniaki, zielona sałata z łyżeczką sosu winegret.
Podwieczorek:
Naleśnik z jabłkiem.
Kolacja:
50 g żółtego sera, 100 g sałatki jarzynowej z łyżeczką niskotłuszczowego majonezu, kromka chleba; mleko przed snem.

DZIEŃ 12
Śniadanie:
Dwie małe parówki na gorąco, kromka chleba, kawa lub herbata z mlekiem.
Drugie śniadanie:
Pomidor, kromka pieczywa chrupkiego cienko posmarowanego masłem, jabłko.
Obiad:
200 g gotowanej, duszonej lub grillowanej ryby morskiej, surówka z 3/4 szklanki kiszonej kapusty, dwa ziemniaki.
Podwieczorek:
Grejpfrut lub pieczone jabłko.
Kolacja:
Omlet z jednego jajka i zblanszowanych brokułów, plasterek żółtego sera; sok owocowy albo mleko przed snem.
DZIEŃ 13
Śniadanie:
50 g polędwicy lub szynki, kromka chleba, kilka liści sałaty, kawa lub herbata z mlekiem.
Drugie śniadanie:
Kromka chleba cienko posmarowana masłem, łyżka niskosłodzonego dżemu, kiwi.
Obiad:
Filiżanka czystego czerwonego barszczu, dwa naleśniki z mielonym mięsem z indyka, sałata z łyżeczką sosu winegret.
Podwieczorek:
Galaretka owocowa.
Kolacja:
100 g wędzonej ryby, dwie kromki chleba cienko posmarowane masłem, herbata; jabłko przed
snem.

DZIEŃ 14
Śniadanie:
50 g twarożku ze szczypiorkiem i rzodkiewką, plasterek chudej szynki, kromka chleba, kawa zbożowa.
Drugie śniadanie:
Jajko na twardo z łyżeczką niskotłuszczowego majonezu i szczypiorkiem, kromka chleba, pół melona.
Obiad:
200 g pieczonego kurczaka bez skórki z ziołami, dwie łyżki ryżu, pomidor.
Podwieczorek:
Krem z jogurtu z owocami (ubić opakowanie jogurtu naturalnego, dodać dwie łyżki rozmrożonych owoców, schłodzić).
Kolacja:
40 g makaronu zapiekanego ze szklanką zblanszowanych brokułów, herbata; dwie mandarynki przed snem.
DZIEŃ 15
Śniadanie
Ruloniki z szynki drobiowej faszerowane kiełkami i pomidorami suszonymi z pieczywem razowym
II śniadanie
Serek truskawkowy z kulkami czekoladowymi
Obiad
Potrawka z kurczaka z cukinią, kaszą kus-kus i surówką z czarnej rzodkwi z jabłkami
Podwieczorek
Cząstki mandarynki z płatkami gorzkiej czekolady
Kolacja
Risotto z borowikami i parmezanem dekorowane pomidorkami koktajlowymi i listkami bazylii
DZIEŃ 16
Śniadanie
Kanapeczka z serkiem ziołowym z polędwicą drobiową i ogórkiem świeżym na sałacie
II śniadanie
Sałatka capreze z rucolą i pomidorem oraz bazylią
Obiad
Gulasz z mięsa wołowego z duszonymi warzywami i makronem świderki graham oraz surówką z kapusty kwaszonej
Podwieczorek
Mus kakaowy z sosem waniliowymi i cząstkami brzoskwini
Kolacja
Kotleciki drobiowe z sosem chrzanowy na sałacie z papryką, pomidorkiem, ogórkiem i pieczywem razowym pełnoziarnistym
DZIEŃ 17
Śniadanie
Omlet z brokułami, wędzonym żółtym serem i pomidorem na sałacie rzymskiej
II śniadanie
Jogurt jabłkowo-miętowy z bananem i ziarnami sezamu
Obiad
Eskalopki drobiowe duszone z marchewką w sosie musztardowym z kaszą gryczaną i z mizerią
Podwieczorek
Mieszane wafelki ryżowe z konfiturą owocową niskosłodzoną
Kolacja
Sałatka z ciecierzycy konserwowej, świeżych warzyw oraz gotowaną szynką polaną sosem czosnkowym
DZIEŃ 18
Śniadanie
Roladki z szynki z sosem tatarskim, papryką, ogórkiem i pieczywem razowym
II śniadanie
Serek wiejski z rzodkiewką i szczypiorkiem
Obiad
Wołowina duszona w sosie imbirowym, brązowym ryżem i surówką z cykorii, z papryką, i sosem jogurtowym
Podwieczorek
Cząstki melona i kiwi z sosem jogurtowo-miętowym
Kolacja     I
ndyk z ananasem, mango i winogronami z sałatą lodową
DZIEŃ 19
Śniadanie
Koktajl z krewetek na sałacie lodowej z sosem majonezowo-musztardowym i orzechami laskowymi
II śniadanie
Tost z chleba razowego z serem pleśniowym i żurawiną
Obiad
Klopsiki rybne w sosie koperkowym z pieczonymi ziemniaczkami i duszoną kapustą
Podwieczorek
Pieczone jabłko z sosem waniliowo-cynamonowym
Kolacja
Sałatka grecka z oliwkami

DZIEŃ 20
Śniadanie
Kromka pieczywa pełnoziarnistego z polędwicą sopocką i świeżymi warzywami
II śniadanie
Musli z maślanką straciatella i owocami kandyzowanymi
Obiad
Pierś z kurczaka smażona soute z grillowanymi warzywami, puree ziemniaczanymi i marynowanymi buraczkami
Podwieczorek
Sałatka z grejpfruta, pomarańczy i orzechów laskowych
Kolacja
Sałatka z ryżem, szynką i cząstkami warzyw
DZIEŃ 21
Śniadanie
Pasta z tuńczyka z gotowanymi warzywami i pieczywem razowym podana z pomidorkami koktajlowymi na sałacie lodowej
II śniadanie
Jogurt naturalny z suszonymi śliwkami i gruszkami oraz wiórkami kokosowymi
Obiad
Schab zapiekany z pieczarkami i żółtym serem, ze szpinakowymi kopytkami oraz surówką z kapusty włoskiej, z koperkiem
Podwieczorek
Kisiel cytrynowy z ananasem
Kolacja     Sałatka z szynki z kilkoma rodzajami fasolki i sosem czosnkowym oraz czerwoną sałatą

 
DZIEŃ 22
ŚNIADANIE 405 kcal
Pomidory z mozzarellą, pół kromki chleba żytniego, pół szklanki soku grejpfrutowego.
II ŚNIADANIE 200 kcal
Kromka pieczywa razowego z łyżeczką margaryny posypana łyżeczką zarodków pszennych, pomidor.
OBIAD 345 kcal
Sałatka kalafiorowa, szklanka soku pomarańczowego.
PODWIECZOREK 215 kcal
Sałatka szpinakowa, szklanka soku marchewkowo-jabłkowego.
KOLACJA 260 kcal
3 łyżki musli z jogurtem naturalnym (120 g), kiwi, 2 mandarynki, herbata zielona bez cukru.

DZIEŃ 23
ŚNIADANIE 370 kcal
3 łyżki musli z maślanką 0,5%, kromka pieczywa pełnoziarnistego, plasterek polędwicy drobiowej, 3 rzodkiewki, herbata zielona bez cukru.
II ŚNIADANIE 250 kcal
4 mandarynki, pół banana 3 wafle ryżowe, szklanka wody mineralnej.
OBIAD 300 kcal
Sałatka z pieczarek i winogron, sok marchwiowo-selerowy.
PODWIECZOREK 200 kcal
Kefir, pomarańcza.
KOLACJA 295 kcal
3 łyżki musli z owocami suszonymi, szklanka mleka 0,5%, jajko na miękko.
 
DZIEŃ 24
ŚNIADANIE 315 kcal
3 plastry sera białego, 2 kromki pieczywa chrupkiego, 2 pomidory, 2 rzodkiewki, szklanka herbaty bez cukru.
II ŚNIADANIE 255 kcal
2 jabłka tarte z rodzynkami (1 łyżka) i 3 łyżkami musli, herbata zielona bez cukru.
OBIAD 430 kcal
150 g pieczonego w folii mintaja, surówka z tartej marchewki z łyżką jogurtu, gotowane brokuły (150 g), ryż brązowy (100 g ugotowanego), szklanka wody mineralnej.
PODWIECZOREK 240 kcal
Sałatka owocowa (gruszka, 1/5 banana, jabłko, 2 kiwi, 2 plastry ananasa), szklanka wody mineralnej.
KOLACJA 260 kcal
3 łyżki musli z owocami suszonymi z szklanką mleka sojowego.
DZIEŃ 25
ŚNIADANIE 310 kcal
3 łyżki musli z orzechami, szklanka mleka 0,5%, jajko na miękko, pół kromki chleba wieloziarnistego.
II ŚNIADANIE 200 kcal
Jogurt owocowy z ziarnami zbóż (150 g), szklanka soku pomidorowego.
OBIAD 300 kcal
Chudy twarożek (50 g) ze startymi rzodkiewkami (6 sztuk), 2 kromki pieczywa graham, szklanka soku pomidorowego.
PODWIECZOREK 270 kcal
2 kromki pieczywa chrupkiego z 2 plasterkami szynki z indyka, szklanka soku wielowarzywnego.
KOLACJA 210 kcal
Przypieczona pełnoziarnista bułka, posmarowana łyżeczką oliwy lub miękkiej margaryny, kiełki rzodkiewki (50 g), pomidor, herbata czerwona bez cukru.
DZIEŃ 26
ŚNIADANIE 330 kcal
3 łyżki musli z owocami suszonymi ze szklanką maślanki , szklanka soku grejpfrutowego.
II ŚNIADANIE 270 kcal
Jabłko, 2 wafle ryżowe, 150 g chudego twarożku, szklanka wody mineralnej.
OBIAD 335 kcal
Sałatka z pomarańczy i brokułów, kromka chleba razowego, szklanka soku porzeczkowego.
PODWIECZOREK 195 kcal
5 kotlecików sojowych gotowane, 150 g fasolki szparagowej gotowanej, szklanka herbaty z dzikiej róży bez cukru.
KOLACJA 240 kcal
3 łyżki musli ze szklanką mleka 0,5%, starta marchewka, szklanka wody mineralnej.

 
DZIEŃ 27
ŚNIADANIE 205 kcal
3 łyżki musli owocowego z jogurtem morelowym (130 g).
II ŚNIADANIE 150 kcal
Grejpfrut czerwony, serek waniliowy, szklanka wody mineralnej.
OBIAD 450 kcal
Pierś indyka z grilla, 2 ziemniaki gotowane na parze, surówka kapusty kwaszonej i marchewki (100 g).
PODWIECZOREK 210 kcal
2 łyżki musli z sezamem wymieszane z 2 pokrojonymi brzoskwiniami.
KOLACJA 210 kcal
Kromka razowego chleba z szynką z indyka, pomidor, paryka.

DZIEŃ 28
ŚNIADANIE 370 kcal
3 łyżki musli sezamowego ze szklanką truskawkowego jogurtu pitnego, 5 suszonych moreli.
II ŚNIADANIE 240 kcal
Kromka pieczywa wieloziarnistego, 2 łyżeczki dżemu niskosłodzonego, pół szklanki soku pomarańczowego.
OBIAD 420 kcal
150 g gotowanego ryżu brązowego, warzywa z grilla (brokuły, marchew, cukinia, papryka), szklanka soku porzeczkowego.
PODWIECZOREK 200 kcal
Talerz surowych warzyw pokrojonych na małe kawałki (papryka, pomidor, 3 rzodkiewki, marchew, ogórek), szklanka jogurtu naturalnego.
KOLACJA 250 kcal
3 łyżki musli czekoladowego ze szklanką mleka sojowego, 3 plastry ananasa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz