czwartek, 24 listopada 2011

Zdrowe przepisy

Zamiast jeść codziennie nudne kanapki z wędliną i serem - dziś przepis na pastę z soczewicy. Zobaczcie jaka różnorodność kolorów, nie dość że zdrowe to jeszcze cieszy i oczy.


Jako odmiana roślin bobowatych, soczewica cechuje się ona wysokimi właściwościami odżywczymi, ponieważ zawiera wiele białka, skrobię oraz cenne dla naszego organizmu składniki mineralne, takie jak wapń i fosfor, które są ważnym budulcem ludzkich kości.


Spożywanie dużej ilości soczewicy wzmacnia także układ krwionośny, bowiem wysoka zawartość żelaza i kwasu foliowego sprzyja tworzeniu czerwonych krwinek i ponosi poziom hemoglobiny. Soczewica ze względu na wysoką ilość błonnika jest również zalecana dla osób, które stosują dietę odchudzającą. Zatem zważywszy na wszelkie zdrowotne właściwości tej rośliny, jak też nie najgorsze walory smakowe nic dziwnego w tym, że przysłowiowa miska soczewicy coraz częściej gości również na naszym stole i stanowi urozmaicenie naszego pożywienia.


PASTA Z SOCZEWICY

300 g soczewicy
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
3 ząbki czosnku
sól
pieprz
2 łyżki posiekanych ziół (koper, bazylia, pietruszka)

Soczewicę gotować około 50 minut (drobne gatunki soczewicy gotujemy około 15-20
minut). Odcedzić, zostawiając kilka łyżek wywaru, zmiksować z pozostałymi składnikami i pozostawionym wywarem. Dodać zioła i przyprawy, przełożyć do naczynia, wstawić na kilka godzin do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz