niedziela, 17 czerwca 2018

Jeszcze raz o kurkumie

Dlatego Hindusi nie chorują na raka

Hindusi znani są nie tylko z kolorowych filmów Bollywood czy specyficznych, ostrych potraw. Mało kto wie, że Hindusi do swoich potraw dodają prawdziwe, naturalne złoto. Kurkuma, bo o niej mowa, to istne złoto - lekarze jednego z najstarszych systemów medycznych na świecie, ajurwedy polecają ją w swoich naukach jako drogocenny środek leczniczy. Nie należy zapominać że w tej kulturze jedzenie - w tym i przyprawy - traktowane są jak lekarstwa - niejako profilaktycznie. Dziś nawet medycyna konwencjonalna chyli czoła naturze.Wciąż prowadzone są badania nad wykorzystaniem ekstraktu z kurkumy do produkcji leków. Na razie badania potwierdzają skuteczne działanie kurkuminy (substancji czynnej zawartej w przyprawie) na kilka istotnych kwestii zdrowotnych. Co zatem ten cudotwórca jest w stanie zdziałać?

1. Naturalny antybiotyk

Kurkumina ma silne właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Jednak substancja, aby była skuteczna, powinna być stosowana przez dłuższy czas, ponieważ dość trudno wchłania się do naszego krwioobiegu. Szczyptę tej leczniczej przyprawy możesz dosypać niemalże do każdego dania - nie ma ona specjalnie wyczuwalnego smaku, jedynie barwi na żółto absolutnie wszystko :)
 

2. Pomaga na schorzenia układu pokarmowego

Kurkuma ma działanie żółciopędne, łagodzi niestrawność, stosowana jest także w zapaleniu pęcherzyka żółciowego i pomaga chronić wątrobę.Wynika z tego, że kurkuma jako przyprawa w kuchni może znakomicie uzupełnić
3. Działa przeciwnowotworowo 
Według danych WHO (Światowej Organizacji Zdrowia) Hindusi, znani z używania leczniczych przypraw i zamiłowania do medycyny naturalnej i ajurwedyjskiej, średnio 8 razy rzadziej chorują na raka płuc, 9 razy rzadziej na raka okrężnicy, 5 razy rzadziej na raka piersi i 10 razy rzadziej na raka nerek niż mieszkańcy Unii Europejskiej i Stanów Zjednoczonych. 
Co więcej, najnowsze badania (dr. Suja Sukumar z Uniwersytetu Johna Hopkinsa) wykazują, że kurkumina działa na poziomie molekularnym blokując działanie NF-kb, białka przyczyniającego się do powstawania m.in. nowotworów i innych chorób przewlekłych. 
4. Jest naturalnym eliksirem młodości
Kurkumina ma podwójne działanie antyoksydacyjne. Pomaga neutralizować wolne rodniki blokując ich działanie, a jednocześnie pobudza własne mechanizmy antyoksydacyjne organizmu. Dzięki temu zatrzymują się procesy starzenia się organizmu, a Ty możesz się cieszyć długim, zdrowym życiem.

5. Wspomaga pracę mózgu

Odkryto że komórki mózgowe mogą się mnożyć (do niedawna sądzono że nie ma takiej możliwości), jednak potrzebują do tego białka, zwanego czynnikiem neurotroficznym (BDNF). 
Badania potwierdzają że kurkumina może wpływać na zwiększenie stężenia tych białek w mózgu
Naukowcy sądzą, że odkrycie tego mechanizmu może oznaczać także przełom w leczeniu chorób mózgu i depresji.

56 komentarzy:

  1. Super wpis. Warto wprowadzić kurkumę do swojej diety właśnie ze względu na wyżej wymienione właściwości.

    OdpowiedzUsuń
  2. Cenne informacje. Sama stosuję kurkumę nie tylko w jedzeniu ale również jako suplement.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo przydatne informacje. Teraz będę częściej używać tej przyprawy.

    OdpowiedzUsuń
  4. Niesamowite jakie właściwości ma kurkuma.

    OdpowiedzUsuń
  5. Od jutra wdrażam kurkumę do swojej diety!

    OdpowiedzUsuń
  6. przyprawy indyjskie najlepsze na odchudzanie !

    OdpowiedzUsuń
  7. Kurkuma to jedna z moich ulubionych przypraw. Ostatnio nawet stosuję ją jako suplement.

    OdpowiedzUsuń
  8. U mnie w kuchni kurkuma oprócz imbiru i cynamonu jest często wykorzystywana. Świetne przyprawy na przyśpieszenie metabolizmu.

    OdpowiedzUsuń
  9. Warto często stosować kurkumę do różnych dań.

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja spożywam kurkumę w tabletkach bo rzadko dodaję ją jako przyprawę do posiłków

    OdpowiedzUsuń
  11. Kurkuma w tabletkach to świetne rozwiązanie.

    OdpowiedzUsuń
  12. Kurkuma to jedna z moich ulubionych przypraw. Ma wspaniałe właściwości, dlatego warto z niej korzystać komponując codzienne posiłki.

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetny wpis. Sama stosuję ją do wszelakich potraw i koktajli. Jedna z moich ulubionych przypraw.

    OdpowiedzUsuń
  14. Cieszę się, że tutaj trafiłem! Dużo wartościowych informacji.

    OdpowiedzUsuń
  15. Zdecydowanie kurkuma to bardzo wartościowa przyprawa.

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo ciekawy wpis. Dużo cennych i wartościowych informacji.

    OdpowiedzUsuń
  17. Cenne informacje. Muszę częściej używać tej przyprawy.

    OdpowiedzUsuń
  18. Kurkuma powinna być częścią każdego dania a nawet deserów :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Po przeczytaniu tego wpisu stwierdzam, że zacznę dodawać kurkumę do różnych dań.

    OdpowiedzUsuń
  20. Przyznam, że staram się często spożywać kurkumę w różnych daniach

    OdpowiedzUsuń
  21. Dużo ciekawych informacji się tutaj znalazło. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  22. Kurkuma to świetna przyprawa. Według mnie trochę niedoceniana.

    OdpowiedzUsuń
  23. Bardzo interesujący wpis. Przyznam, że to jedna z moich ulubionych przypraw.

    OdpowiedzUsuń
  24. Świetny artykuł. Same przydatne informacje. Teraz zdecydowanie częściej zacznę używać kurkumy.

    OdpowiedzUsuń
  25. Warto było przeczytać ten artykuł. Sporo wartościowych informacji.

    OdpowiedzUsuń
  26. Bardzo pomocne informacje. Wszystko co należy wiedzieć o kurkumie i jej właściwościach tutaj się znalazło.

    OdpowiedzUsuń
  27. Interesujący artykuł. Porady, które warto znać.

    OdpowiedzUsuń
  28. Od niedawna używam coraz więcej kurkumy do różnych potraw i nie tylko. Super przyprawa, o wspaniałych właściwościach

    OdpowiedzUsuń
  29. Ja spożywam kurkumę jako suplement. Oprócz tego inne suplementy od https://forever-aloe.pl/suplementy-forever i zauważyłam dużą zmianę w wyglądzie skóry i ogólnej kondycji organizmu

    OdpowiedzUsuń
  30. Ciekawe, muszę wypróbować w kuchni kurkumę.

    OdpowiedzUsuń
  31. ja wole aloes i kurkume w połączeniu
    www.forever-aloes.pl

    OdpowiedzUsuń
  32. Dużo przydatnych informacji w jednym miejscu. Kurkumę zdecydowanie warto stosować.

    OdpowiedzUsuń
  33. Kurkuma to świetna sprawa , sama często jej uzywam

    OdpowiedzUsuń
  34. Jedna z moich ulubionych przypraw zarówno do spożywania w potrawach oraz jako suplement.

    OdpowiedzUsuń
  35. Wszystkie informacje jak najbardziej przydatne. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  36. Interesujący temat. Warto było tutaj zajrzeć. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  37. Kurkuma ma wiele wspaniałych właściwości

    OdpowiedzUsuń
  38. Super opisane dobrodziejstwa kurkumy.

    OdpowiedzUsuń
  39. Niesamowicie ciekawy wpis. Bardzo mało osób zdaje sobie sprawę z korzyści używania kurkumy. Super że tak wyczerpująco ten temat został opisany.

    OdpowiedzUsuń
  40. Super dawka informacji została zawarta w tym wpisie. Teraz już wiem o co chodzi z kurkumą.

    OdpowiedzUsuń
  41. Ciekawe i interesujące informacje. Fajny wpis.

    OdpowiedzUsuń
  42. ciekawych rzeczy człowiek się tu może dowiedzieć, będę polecać znajomym tą stronę.

    OdpowiedzUsuń
  43. Ja schudłam dopiero jak kurkume połączyłam z 5% olejkiem konopnym CBD https://konopiafarmacja.pl/ stąd i on mi hormony wyregulował. To trwało moze z 3 miesiące. żadna dieta nie dała takich efektów jak cbd z kurkumą

    OdpowiedzUsuń
  44. Wpis zawiera bardzo ciekawe informacje

    OdpowiedzUsuń
  45. Świetny i bardzo wartościowy wpis. Podoba mi się.

    OdpowiedzUsuń