wtorek, 7 czerwca 2016

Chleb bez mąki pszennej-pełnoziarnisty

Składniki na 1 chleb
2 szklanki mąki gryczanej
1/2 szklanki nasion chi
1/2 szklanki nasion babki płesznik
1/2 szklanki nasion siemienia lnianego
1/2 szklanki płatków owsianych górskich
1/2 szklanki pestek dyni
1/2 szklanki ziarek słonecznika
100 gramów drożdży
1 płaska łyżka soli nieoczyszczonej
1,5 szklanki wody
50 gramów (niecała szklanka) kłącza perzu (do kupienia w zielarniach)

Wykonanie: Babkę płesznik, siemię lniane i kłącza perzu zmiksować młynkiem na proszek. Im dokładniej to zrobimy tym chlebek będzie lepiej się gryzł. Ważne w przypadku osób z protezami lub aparatami na zębach, ziarenka nie będą „uwierać”. Wsypać je do miski, dodać chia i zalać wodą. Wymieszać i odstawić na 15 minut. Drożdże rozrobić z odrobiną wody i także odstawić na kilka minut. Po tym czasie do miski dodać mąkę gryczaną, pestki dyni,słonecznik, sól i drożdże i dokładnie wymieszać. Ciasto powinno mieś konsystencję dość zwartą, ale będzie mięciutkie. Podłużną blaszkę  wyłożyć papierem do pieczenia, włożyć ciasto i wyrównać. Można posypać je ziarnkami dyni i/lub płatkami owsianymi. Piec w Piekarniku  nagrzanym do 180 stopni C około 45-60 minut. Najlepiej sprawdzić to patyczkiem, wbić go w chlebek i wyjąć, jeśli do patyczka przyklei się ciasto, to znak, że chleb jeszcze musi się piec. Chleb wystudzić wtedy dobrze się będzie kroić.
Kiedy chlebek się upiecze, wyjąć go z piekarnika i odstawić na „kratkę” aby troszkę przestygł.

1 komentarz: