piątek, 13 maja 2016

Zdrowe niskokaloryczne sosy

6 SOSÓW, KTÓRE MOŻNA DODAWAĆ DO JEDZENIA, BEZ WYRZUTÓW SUMIENIA, że przytyjemy

1. Musztarda To naprawdę jedna z najzdrowszych przypraw świata! Po pierwsze, dlatego, że nie zawiera cukru, po drugie jej głównym składnikiem (bo nawet 60%) jest gorczyca, która jest źródłem silnych antyoksydantów. Często dodatkowym składnikiem jest kurkuma, (jedna z najzdrowszych przypraw antynowotworowych), papryka i czosnek.

2. PestoTo mieszanka ziół ( może być z bazylii lub rukoli) oliwy z oliwek, czosnku, orzeszków pinii i tartego sera. Pesto jest doskonałym źródłem zdrowych tłuszczy i silnych przeciwutleniaczy pochodzących z czosnku i bazylii. Należy pamiętać, aby wybierać ten najlepszej jakości sos pesto.
3. Guacamole  Przyrządza się go z dojrzałego avocado, soku z limonki i soli.Można też wzbogacić jego smak o pomidory, kolendrę i czosnek.Ośmielę się stwierdzić, że to najzdrowszy sos świata, a to dzięki avocado. Zawiera ono mnóstwo przeciwutleniaczy, 25 niezbędnych składników odżywczych, w tym witaminy A, B, C, E i K, miedź, żelazo,magnez, fosfor, potas. Ma też dużo błonnika, białka, beta-sitosteroli, glutationu i luteiny, która może chronić przed różnymi chorobami i dolegliwościami.
4. Chrzan Jemy go głównie na święta, ale to błąd. Nawet ten kupny, rzadko zawiera cukier i niezdrowe dodatki. Tymczasem chrzan ma działanie lecznicze, może nawet pełnić rolę antybiotyku. Idealny przy przeziębieniach bo obkurcza śluzówkę, ma dużo witaminy C i wzmacnia odporność. Chrzan zawiera też fitoncydy, które mają działanie bakteriobójcze. Chrzan poprawia również przemianę materii, dlatego osoby, które mają wolną przemianę materii, powinny włączyć go do diety.
5. Sos salsaTo doskonały sos, który może z powodzeniem zastąpić niezdrowe ketchupy. Jest w 100% warzywny, bo robi się go z pomidorów, ziół, papryczek chilli i czosnku. Nie powinien też zawierać cukru. Chilli jest jedną z przypraw, która przyspiesza spalanie tłuszczu, dlatego jeśli jesteś na diecie lub dbasz o figurę, z powodzeniem możesz zajadać się sosem salsa.
6. Sos jogurtowy Jogurt, ząbek lub 2 czosnku /zależy czy lubisz bardziej ostry czy mniej/, posiekany koper, kolendra, bazylia liub inne ziała można robić dowolne kombinacje w zależnioći od upodobańodrobina soli himalajskiej lub morskiej 

3 komentarze:

  1. O proszę, a ja musztardę stawiałem na jednej półce z majonezem czy keczupem :) Widzę że już nie muszę jej tak unikać...

    OdpowiedzUsuń
  2. Brzmi bardzo zachęcająco. Podoba mi się ten wpis

    OdpowiedzUsuń