środa, 10 lutego 2016

SCHAB W PISTACJACH

Składniki
2 kotlety schabowe
sok z jednej limonki
skórka otarta z jednej limonki
kawałek świeżego imbiru (2 cm)
2 łyżki płynnego miodu
1 łyżka oliwy
1 białko
garść utłuczonych pistacji
sól i pieprz

na surówkę:
4 słodkie marchewki
2 ząbki czosnku
sok z połowy cytryny
pęczek natki pietruszki
1 łyżka oliwy
sól i pieprz

Przygotować marynatę. Zetrzeć imbir i skórkę z limonki, połączyć z sokiem z limonki i miodem, wymieszać, przyprawić solą i pieprzem. Mięso rozbić przez folię i włożyć do marynaty, odstawić na minimum 1 godzinę. Przygotować surówkę. Marchewkę pokroić w cienkie plasterki lub zetrzeć na tarce, wycisnąć czosnek, dodać oliwę, sok z cytryny, sól, pieprz i dokładnie wymieszać. Odstawić na 30 minut. Posiekać natkę, dodać do surówki. Zamarynowane mięso panierować w białku i w pistacjach. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut. Piec z termoobiegiem.
porcja tradycyjnego kotleta schabowego  920 kcal, naszej wersji 380 kcal

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz