poniedziałek, 15 lutego 2016

Grypa żoładkowa

 
Pogoda w kratkę zima, jak wiosna zamiast śniegu, deszcze i temperatura wiosenna to aura sprzyjająca rozprzestrzenianiu się  wirusów, jak zapobiegać grypie?

Rozpoznanie „grypy żołądkowej”

Do objawów wirusowego zakażenia przewodu pokarmowego (to specjalistyczna nazwa „grypy żołądkowej”) należą między innymi: mdłości, utrata apetytu, skurcze żołądka i nagłe wymioty, biegunka, gorączka oraz bóle głowy. Choroba ta może mieć różne podłoże, ale jej najczęstszą przyczyną jest zakażenie wirusowe. Potocznie nazywamy ją „grypą żołądkową”, „jelitową” albo „rotawirusową”.
 U dzieci w wieku powyżej dwóch lat i u dorosłych zazwyczaj wywołuje ją rotawirus.
Wirus „grypy jelitowej” znajdujący się na różnych przedmiotach może być aktywny nawet dziesięć dni!
Pierwszą linią obrony przed wirusem jest zatem zapobieganie przedostawaniu się go do wnętrza ciała.

Patogeny przenoszą się najczęściej między osobami, z którymi kontaktujemy się najczęściej, czyli między członkami rodziny lub innymi bliskimi, znajomymi z pracy czy współpasażerami w środkach transportu publicznego. W przypadku dzieci będą to koledzy i koleżanki z przedszkola czy szkoły, a także nauczyciele.
Naucz się kaszleć w prawidłowy sposób
Prawdopodobnie tak jak i mnie nauczono Cię w dzieciństwie zakrywać usta dłonią podczas kaszlu. Oczywiście lepsze to niż nic i na pewno uchroni osoby znajdujące się w Twoim otoczeniu przed deszczem mikrobów.
Wzmocnij swój układ odpornościowy
  1. Przede wszystkim zadbaj o swoją florę jelitową, która jest kluczowym elementem Twojego układu odpornościowego. 
    – Jedz prebiotyki, a także rośliny zawierające włókna (błonnik). Nie są one trawione, ale stanowią pożywienie dla dobrych bakterii znajdujących się w Twoich jelitach.
    – Zażywaj probiotyki, czyli bakterie i drożdże, które mają pozytywny wpływ na Twoje zdrowie i regenerują florę jelitową.
    – Spożywaj fermentowane produkty zawierające kwas mlekowy (takie jak na przykład kapusta kiszona) oraz miso
  2. Być może słyszałeś już o stosowanej w ziołolecznictwie jeżówce (Echinacea), która wzmacnia układ odpornościowy. Można kupić gotowe nalewki przyrządzone na bazie alkoholowego wyciągu zawierającego substancję czynną i odpowiednio rozcieńczonego. Kuracja trwa od dwóch tygodni do miesiąca i można ją powtarzać wedle uznania. Butelka zawierająca 50 ml wyciągu z jeżówki kosztuje kilkanaście złotych i powinna wystarczyć Ci na całą zimę.
  3. Krople propolisowe do rozpuszczania w szklance letniej wody także doskonale wzmacniają układ odpornościowy. Propolis to materiał, który pszczoły wykorzystują do pokrywania wewnętrznych powierzchni ula i uszczelniania szpar, ale przede wszystkim do obrony przed bakteriami lub grzybami. Pszczoły wytwarzają propolis z żywicy, którą zbierają z pączków i kory drzew (zwłaszcza topoli i drzew iglastych) i do której dodają wosk i wydzielinę z gruczołów ślinowych.
  4. Jesienią jest Ci również niezbędna witamina C – niezwykle ważna dla utrzymania Twojego układu odpornościowego w stanie pozwalającym na zwalczanie rotawirusów (lub innych drobnoustrojów), które próbują się przedostać do organizmu. Jednakże mało prawdopodobne jest to, że uda Ci się osiągnąć odpowiednie stężenie witaminy C w organizmie bez zażywania suplementów diety.
  5. Aby wzmocnić układ odpornościowy, warto stosować kontrolę rytmu pracy serca (jej skuteczność potwierdziły badania). Technika ta polega na braniu głębszych niż zazwyczaj oddechów. Przez pięć sekund wdychaj powietrze przez nos (dzięki temu bakterie zatrzymają się na włoskach w nosie i nie przedostaną się do gardła), a następnie przez pięć sekund wydychaj je przez usta. Kontrolę rytmu pracy serca stosuj 3 razy dziennie po 5 minut, co nie tylko wzmocni Twoją odporność, ale także pozwoli Ci się uspokoić.
  6. Staraj się wysypiać.
  7. Jedz dużo warzyw i owoców.
  8. Ćwicz na dworze (co najmniej pół godziny dziennie).

Co robić, jeśli zachorujesz?

  1. Przede wszystkim natychmiast zmień dietę (i tak z pewnością zrobisz to ze względu na wymioty i biegunkę). Będziesz tracić dużo płynów, więc, aby zapobiec odwodnieniu, popijaj regularnie wodę ryżową. 
    Przepis na wodę ryżową: 
    – Przez 30 minut gotuj brązowy ryż w wodzie (w proporcjach 1 : 6), dodając pół łyżeczki soli morskiej. 
    – Ryż przecedź przez gazę, a wodę ostudź. 
    – Przed podaniem do przygotowanej tak wody ryżowej możesz dodać trochę miodu.
  2. Kiedy odzyskasz apetyt, jedz purée z ziemniaków i marchwi(bez mleka) i gotowanego kurczaka z warzywami oraz pij bulion pozostały po gotowaniu kurczaka.
  3. Później możesz stopniowo wprowadzać ryż i pieczywo.
  4. Po trzech dniach bez biegunki lub wymiotów wróć do swojej zwykłej diety, unikając jednak tłustych potraw i mięsa innego niż gotowany kurczak.

9 komentarzy: