NAPÓJ PORANNY
Dobę możemy podzielić na 3 okresy:
od 4 rano do 12 w południe – organizm oczyszcza się z niestrawionych resztek i produktów odpadowych.
od 12 do 8 wieczór – jedzenie i trawienie
od 8 wieczór do 4 rano – absorpcja i wykorzystanie pokarmu
To Znaczy, że w godzinach dopołudniowych trwa proces oczyszczania i nie
powinniśmy obciążać organizmu ciężkostrawnym pożywieniem. Najodpowiedniejsze
będą owocowe szejki, owoce, soki, musli i napój poranny. Organizm może
wtedy przeznaczyć dostateczną ilość energii, aby pozbyć się produktów
rozpadu starych komórek, które są toksyczne i niestrawionych resztek
pokarmowych.
Innymi słowy najodpowiedniejszą porą na
oczyszczanie są godziny dopołudniowe. Potrzebne są do tego płyny i ruch,
dlatego dzień możemy rozpocząć od wypicia napoju porannego i
gimnastyki.
Płyny, które rano wypijamy powinny mieć 3 podstawowe właściwości:
Nie powinny zawierać substancji toksycznych jak: alkohol, kawa, herbata naturalna.
Powinny być bogate w witaminy i minerały.
Pomagać w oczyszczeniu jelita grubego, gdzie zalegające i gnijące
resztki pokarmu są główną przyczyną ogólnego samozatrucia.
Napój poranny zapobiega zaparciom, zakwaszeniu i działa jak antidotum na resztki produktów przemiany materii.
Wieczorem oczyścić, umyć i poszatkować 100g ziemniaków, 50g marchwi,
50g selera i pietruszki, gotować 10-15 min w ½ l niesolonej wody.
Przecedzić, uzupełnić wodą straty powstałe przy gotowaniu. Do ½ l napoju
porannego dodajemy 2 łyżki otrąb pszennych i 2 łyżki zmielonego
siemienia lnianego. Odstawiamy pod przykryciem w chłodnym miejscu i rano
po lekkim podgrzaniu powoli wypijamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz