Jak pozbyć się pszennego brzucha i być zdrowym.
Ukazała się ostatnio ciekawa książka powiedziała mi o niej moja córka, poszukała w google i znalazłam, jeszcze jej nie kupiłam ale chcę się z wami podzieleić wstępnymi informacjami.
Dr William Davis dowodzi szkodliwości współczesnej pszenicy,
analizując historię spożywania produktów z tego zboża i zmiany, jakim
ulegały. Dzisiejsza pszenica nie jest już solidną podstawą pożywienia, z
której powstaje zdrowy chleb powszedni. Została genetycznie
zmodyfikowana, by producenci żywności mogli osiągać jak największe zyski
przy minimalnych kosztach.
W rezultacie to dobroczynne niegdyś zboże stało się żywieniowo
bezwartościowym, acz wszechobecnym składnikiem, który sprawia, że poziom
glukozy we krwi rośnie gwałtowniej niż po zjedzeniu cukru, a ponadto ma
właściwości uzależniające, co doprowadza do huśtawki głodu i
przejadania się oraz zmęczenia.
Na podstawie wieloletnich badań
klinicznych oraz niezwykłych wyników, które obserwował u tysięcy
własnych pacjentów po rezygnacji z produktów zawierających pszenicę, dr
Davis przedstawia argumenty przeciwko temu wszechobecnemu składnikowi
pokarmowemu. Dieta bez pszenicy skutkuje wg niego znaczącymi
korzyściami, takimi jak: stała utrata wagi; złagodzenie zespołu
metabolicznego i cukrzycy typu 2; wyleczenie z problemów jelitowych;
wyraźne obniżenie poziomu cholesterolu; poprawa gęstości kości; zanik
dolegliwości skórnych, takich jak łuszczyca, afty, łysienie;
ograniczenie stanów zapalnych i bólów gośćcowych.
Ta atrakcyjna w
czytaniu, skłaniająca do myślenia i starannie udokumentowana książka
oferuje nowy, niezmiernie ważny punkt widzenia na najistotniejsze
problemy zdrowotne naszych czasów.
przedruk za wydawnictwem http://bukowylas.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz