1. Pasztet warzywny z grochu lub soczewicy (przepis
wg chińskiej zasady Pięciu Elementów)
-
4-5 marchewek, 2 pietruszki, 1 seler i 4-5 ziemniaków pokroić w kawałki i ugotować w małej ilości wody.
- do 6 szklanek wrzącej wody wsypać przyprawy: majeranek i tymianek i 3 szkl. łuskanego grochu lub soczewicy. Gotować do wchłonięcia wody i rozgotowania grochu.
- posiekać drobno 1 cebulę*, kilka ząbków czosnku* i mały por* i udusić w małej ilości wody, dodać do smaku przyprawy: gałkę muszkatołową, imbir, bazylię i nieco ostrej papryki, wymieszać i dodać do ugotowanych warzyw (1) . Zmiksować lub zemleć razem.
- Połączyć (3) z ugotowanym grochem/soczewicą (2). Do powstałej masy dodać sól, następnie 1/3 szkl. maki pszennej razowej, 1/4 szkl.mąki kukurydzianej, kilka jajeczek przepiórczych lub same żółtka i osobno pianę z białek, łyżkę oleju i majeranek do smaku.
- Piec w nasmarowanej blasze w temp 200°C ok. 50 minut
2. Pasztet z orzechów
włoskich i porów
(przepis
p. Haliny Redo z Łodzi, absolwentki Instytutu Medycyny Chińskiej.
Pasztet działa rozgrzewająco na nerki. Polecany jest szczególnie dla osób ze stanami lękowymi, które wiążą się ze słabością kręgu nerek
Pasztet działa rozgrzewająco na nerki. Polecany jest szczególnie dla osób ze stanami lękowymi, które wiążą się ze słabością kręgu nerek
Składniki
i wykonanie
-
Orzechy włoskie (2 szkl) podprażyć na suchej patelni i zmielić
- Ugotować krótko 3 szklanki pokrojonych (wybielone łodygi) porów*
- Zmielić orzechy i pory.
- podprażyć na patelni siemie lniane i zmielić w młynku do kawy.
- Rozgotować na kleik 1 szklankę płatków owsianych. Połączyć ze zmielonymi orzechami, porami i siemieniem lnianym. Dodać przyprawy: majeranek, kolendrę, korzeń lubczyku, ziele macierzanki, suszone listki pietruszki i selera, sól.
- Posypać ziarnem sezamowym i zapiec w piekarniku na rumiano.
A co myślisz na temat pasztetów wegetariańskich dostępnych w sklepach? Czy, któreś marki są szczególnie godne polecenia?
OdpowiedzUsuńRaczej nie kupuję gotowych produktów wole własne wtedy wiem co jem
OdpowiedzUsuń