wtorek, 21 sierpnia 2012

Pasztety wegetariańskie

1. Pasztet warzywny z grochu lub soczewicy (przepis wg chińskiej zasady Pięciu Elementów)
  • 4-5 marchewek, 2 pietruszki, 1 seler i 4-5 ziemniaków  pokroić w kawałki i ugotować w małej ilości wody.
  • do 6 szklanek wrzącej wody wsypać przyprawy: majeranek i tymianek i 3 szkl. łuskanego grochu lub soczewicy. Gotować do wchłonięcia wody i rozgotowania grochu.
  • posiekać drobno 1 cebulę*, kilka ząbków czosnku* i mały por* i udusić w małej ilości wody, dodać do smaku przyprawy: gałkę muszkatołową, imbir, bazylię  i nieco ostrej papryki, wymieszać i dodać do ugotowanych warzyw (1) . Zmiksować lub zemleć razem.
  • Połączyć (3) z ugotowanym grochem/soczewicą (2). Do powstałej masy dodać sól, następnie 1/3 szkl. maki pszennej razowej, 1/4 szkl.mąki kukurydzianej, kilka jajeczek przepiórczych lub same żółtka i osobno pianę z białek, łyżkę oleju i majeranek do smaku.
  • Piec w nasmarowanej blasze w temp 200°C  ok. 50 minut
 
2. Pasztet z orzechów włoskich i porów (przepis p. Haliny Redo z Łodzi, absolwentki Instytutu Medycyny Chińskiej.
Pasztet działa rozgrzewająco na nerki. Polecany jest szczególnie dla osób ze stanami lękowymi, które wiążą się ze słabością kręgu nerek 
Składniki i wykonanie
  • Orzechy włoskie (2 szklpodprażyć na suchej patelni  i zmielić
  • Ugotować krótko 3 szklanki pokrojonych  (wybielone łodygi) porów*
  • Zmielić orzechy i pory.
  • podprażyć na patelni siemie lniane i zmielić w młynku do kawy.
  • Rozgotować na kleik 1 szklankę płatków owsianych. Połączyć ze zmielonymi orzechami,  porami i siemieniem lnianym. Dodać przyprawy: majeranek, kolendrę, korzeń lubczyku, ziele macierzanki, suszone listki pietruszki i selera, sól.
  • Posypać ziarnem sezamowym i zapiec w piekarniku na rumiano.
 Smacznego







2 komentarze:

  1. A co myślisz na temat pasztetów wegetariańskich dostępnych w sklepach? Czy, któreś marki są szczególnie godne polecenia?

    OdpowiedzUsuń
  2. Raczej nie kupuję gotowych produktów wole własne wtedy wiem co jem

    OdpowiedzUsuń