środa, 15 sierpnia 2012

Pastry do chleba i nie tylko

1. „Twarożek”  z tofu . Rozgnieść serek sojowy, osolić do smaku. Dodać posiekany szczypiorek, natkę pietruszki i ewentualnie świeże listki bazylii oraz 2 łyżki oleju tłoczonego na zimno i pieprz naturalny do smaku.

2
. Pasta słonecznikowa I  (przepis wg Chińskiej Zasady Pięciu Elementów)
Do pół litra wrzącej wody dodać szczyptę majeranku i cząbru oraz ok. 1,5 szkl. ziaren słonecznika, (można mieszać z  pestkami dyni i sezamu), do tego nie więcej jak 1 łyżkę oliwy . Dodać pół szklanki ugotowanego ryżu, rozgniecione 2-3 ząbki czosnku* i szczyptę pieprzu. Masa powinna być gęsta i prawie sucha. Osolić i na końcu dodać przecier pomidorowy do smaku, zmiksować, schłodzić.

3. Pasta ze słonecznika II
(przepis wg Chińskiej Zasady Pięciu Elementów)
Nasiona słonecznika podprażyć na suchej patelni, przełożyć do głębokiego naczynia, dodać oliwę, trochę kremu sezamowego  (można kupić gotowy), dodać imbir, trochę ostrej papryki. Wymieszać. Dodać nieco zimnej wody i sól, suszone ziele estragonu, parę kropli soku z cytryny, szczyptę kawy lub kakao. Zmiksować.
4. Pasta z soczewicy czerwonej,  błyskawiczna (przepis wg chińskiej zasady Pięciu Elementów)
Do wrzącej wody (1,25 litra) dodać szczyptę majeranku i cząbru, 2 szkl. czerwonej soczewicy i ugotować do miękkości, dodać kilka jajeczek przepiórczych, słodką sproszkowaną paprykę, posiekane 2 średnie cebule* i ewentualnie ząbek czosnku*. Gotować jeszcze kilka minut mieszając. Wystudzić. Pasta nie wymaga miksowania.

5. Pasta sojowa z orzechami  (pastą można nadziewać naleśniki, pierożki)
Zmiksować 3 szklanki ugotowanej soi, schłodzić. Orzechy włoskie, laskowe, migdały (razem pół szklanki) drobno posiekać, wymieszać z pastą sojową, dodać  łyżkę oleju rzepakowego, kilka ugotowanych  (2 min.) i posiekanych  jajeczek przepiórczych, pół łyżki sezamu. Posolić i dodać posiekaną natkę pietruszki, ewentualnie listki świeżej mięty, pieprz, bazylię. Zmiksować.

6. Pasta orzechowo-migdałowa (doskonała wysokoenergetyczna, odżywcza pasta - szczególnie wskazana dla dzieci, do kanapek zabieranych do szkoły – Bożena Cyran)
Gotować przez 5 minut 10 dkg migdałów, obrać z łusek. Zemleć razem z 15 dkg orzechów włoskich. Wymieszać z 3 łyżkami naturalnego miodu*, szczyptą cynamonu, łyżeczką startej skórki cytrynowej (wcześniej cytrynę dokładnie wyszorować – przyp. WK) i łyżką soku z cytryny. 

7. „Smalec
Do niewielkiej ilości wrzącej wody dodać majeranek, 4-5 łyżek oleju rzepakowego lub innego, przeznaczonego do smażenia (można też użyć olej kokosowy dostępny w sklapach ze zdrową żywnością),  dodać posiekaną drobno jedną dużą cebulę*, kilka ząbków czosnku*, pieprz i ostrą paprykę, posolić do smaku, wymieszać i dodać poszatkowane jedno duże lub dwa małe jabłka. Dusić- bez przykrycia - na małym ogniu 10-15 minut.  Przełożyć do słoiczka.
8. Pasta chrzanowa
  • 2 łyżki stołowe mleka sojowego,
  • 3 jajeczka przepiórcze,
  • 250g serka sojowego tofu,
  • 250g winnych jabłek,
  • chrzan i sól do smaku.
Wykonanie
Kawałek tofu pogotować ok. 10 min. we wrzącej wodzie, wyjąć, osączyć, ostudzić i rozetrzeć dokładnie z mlekiem sojowym. Dodać drobno posiekane gotowane jajeczka przepiórcze, grubo poszatkowane jabłka, chrzan oraz sól do smaku.



9. Cebulowa pasta z tofu
  • 150g tofu,
  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek,
  • 1 cebula średniej wielkości lub cebula dymka wraz ze sczypiorem albo por,
  • 1-2 łyżki sosu sojowego* lub łyżeczka wywaru z grzybów leśnych i/lub wywar z lubczyka,
  • sól morska lub kamienna do smaku
Wykonanie
Tofu zmiksować z oliwą i sosem sojowym* (zamiennie z wywarem z grzybów lub/i lubczyka), dodać drobniutko posiekaną lub utartą  cebulę, osolić do smaku i dokładnie wymieszać na pastę.

10. Pasta pieczarkowa  (do chleba)
  • 250g pieczarek
  • 1 średnia cebula,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia,
  • 1 ząbek czosnku,
  • mielone zioła: czarny pieprz, gałka muszkatołowa,
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • sól kamienna lub morska.
Wykonanie
Pieczarki umyć, poszatkować w drobne kawałki i usmażyć razem z drobno posiekaną cebulą. Po odparowaniu wydzielonego soku do masy dodać zmiażdżony czosnek i jeszcze krótko (minuta-dwie)  podsmażyć. Zaraz po odstawieniu z ognia dodać wszystkie przyprawy ziołowe, wymieszać i przełożyć do wyparzonego wcześniej słoiczka.

11. Pasta z cieciorki (do chleba lub jako farsz do naleśników)
  • 300g cieciorki,
  • 1 pęczek włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler, por),
  • 5-6 łyżek oliwy z oliwek,
  • 4-5 ząbków czosnku,
  • przyprawy ziołowe: czarny pieprz, słodka lub ostra mielona papryka, curry, świeża natka pietruszki,
  • sól.
Wykonanie
Cieciorkę- suche ziarno zalać na noc zimną wodą do napęcznienia. Rano wodę odlać i zalać świeżą porcją tak,  aby ziarna były przykryte wodą, dodać oczyszczoną i pokrojoną włoszczyznę i gotować  pod przykryciem 1,5 godziny. Wygotowaną włoszczyznę odrzucić, a ugotowane ziarna po odsączeniu wody zmiksować lub przetrzeć uzyskując pureé. Dodać oliwę z oliwek, przyprawy ziołowe i sól.

2 komentarze:

  1. Ten "smalec" z oleju rzepakowego mnie zaintrygował :) Faktycznie można mieć coś "smalco-podobnego" co nie tylko nie będzie szkodzić na serce, ale wręcz będzie na nie korzystnie wpływać?! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To mile że coś z tych przepisów cie zainteresowało, życze samcznego

      Usuń