niedziela, 24 czerwca 2012

POŻYWIENIE - LEKIEM-medycyna chińska

Ocena jakości pożywienia  w Medycynie Chińskiej polega nie na wyszukiwaniu w nim witamin i mikroelementów, a energii. Zawarta w roślinach witamina C jest klasyfikowana przez Chińczyków jako pełnowartościowy produkt o smaku kwaśnym, a więc przynależny Wątrobie i mający naturę wychładzającą Yin. Natomiast produkt zawierający tę samą witaminę poddany działaniu mikrofal, nie będzie już zawierać w sobie żywej energii (pomimo zachowanej witaminie) i będzie dla Wątroby oraz całego organizmu bezwartościowy. To samo dotyczy żywności napromieniowanej; tak potraktowane ziarno czy cebula będa pozbawione witalności, a więc nie urosną, a więc nie przyniosą organizmowi pożytku. Długotrwałe mrożenie też będzie obniżać walory zdrowotne produktu.
Chińczycy wyodrębnili w pożywieniu, w tym i w ziołach, pięć głównych smaków oraz naturę Yin i Yang i tak: smaki: słodki, pikantny i kwaśny bedą w większości posiadać naturę wychładzającą Yin, a z kolei  gorzki i słony – naturę Yang ogrzewającą.


Chińskie zalecenia żywieniowe


Na początek ciekawostka. Człowiek przygotowujący potrawy przekazuje im swoją energię. Dlatego ważne jest, aby nie dominowała w nim złość  i inne negatywne emocje, bo taki posiłek nie będzie służył zdrowiu.
Przy sporządzaniu potraw należy zachować kolejność dodawania składników według obiegu karmiącego Pięciu Elementów (Przemian), posuwając się zgodnie z kierunkiem ruchu wskazówek zegara i w kolejności następujących po sobie elementów. Nie jest ważne od którego elementu zaczynamy, ważne na którym kończymy. Element kończący oznacza wzmocnienie przyporządkowanego mu narządu. Typujemy więc u siebie ten najsłabszy organ i w tym elemencie kończymy dodawanie składników. Jeżeli produkty będziemy dodawać chaotycznie, możemy zburzyć harmonię potrawy i będzie ona mniej smaczna. Chińczycy twierdzą, że konsumowanie przez dłuższy czas  tak przygotowanych potraw może wprowadzić chaos również w życiu.
Przy przygotowywaniu potrawy warto mieć zawsze na względzie porę roku. Masowe spożywanie zimą szklarniowych pomidorów, ogórków, a także tropikalnych owoców, w tym  cytrusowych i bananów (duża zawartość "chłodzącego" potasu) powoduje wysyłanie do ośrodka termoregulacji  fałszywego sygnału o konieczności wzmożenia studzenia organizmu. W konsekwencji otwierają się pory skóry, wzmaga pocenie i organizm zaczyna wypromieniowywać ciepło, zamiast je zatrzymywać. Tym samym zwiększa się podatność na zachorowanie. I tak się własnie dzieje. Jakże często poi się chore dzieci  herbatą z cytryną, (natura Yin, wychładzająca), zamiast rozgrzać je naparem z tymianku lub herbatką imbirową (natura Yang-rozgrzewająca).
Zimą powinno się jeść to, co daje się przechować w naturalnych warunkach, np. w piwnicy. Tak przechowane warzywa długo zachowują w sobie zgromadzoną w porze letniej energię, którą organizm  z pożytkiem wykorzysta i przyswoi.
Prawidłowo należy jeść w każdej porze roku to, co jest dostępne w danym obrzarze klimatycznym. Dobrze też  jest  poznać naturę zjadanego pożywienia oraz przynależność poszczególnych smaków produktów do odpowiednich narządów, w celu celowanego odziaływania na osłabiony organ. Dobrze by też było gotować  potrawy zgodnie z obiegiem "karmiącym" zasady Pięciu Elementów. 
Polecamy Państwu konsultację z tego zakresu. »»» zob.:  Oferty - Medycyna Chińska
Należałoby też spożywać zrównoważone energetycznie (YIN/YANG) posiłki, nie dopuszczać do jedzenia potraw tylko o energii Yang lub tylko Yin. Np. po zjedzeniu obiadu składającego się w przeważającej ilości ze składników Yang (rozgrzewających) organizm będzie wymuszać zrównoważenie nadmiaru Yang domagając się owocu czy warzywa o jakości Yin. Jakże często zastępuje się te produkty słodyczami, zimnymi napojami np. coca-colą, również o oddziaływaniu Yin, tyle, że szkodliwymi dla zdrowia.
Nie należy się odżywiać skokowo: raz jeść potrawy Yin, a innym razem  Yang. Jest to dla organizmu szkodliwe, osłabia Śledzionę i Trzustkę, główne narządy Kręgu Funkcjonalnego Ziemi.
Choroby, a zwłaszcza otyłość i choroby nowotworowe leczy się w 70.% gotowanymi potrawami, w tym jarzynami, a tylko  w 30.% sokami i surówkami, nigdy odwrotnie!
W okresie chłodów należy spożywać potrawy rozgrzewające, bardziej Yang niż Yin.
Wiosną należy stopniowo przechodzić na potrawy lżejsze,Yin: zielony szczypior, kiełki. Ma to na celu odtrucie organizmu po ciężkostrawnych potrawach zimowych.
Lato to wielkie Yang, więc należy je  równoważyć potrawami o naturze Yin, wychładzającymi.
Jesienią należy powoli przygotowywać się do nadejścia wielkiego Yin – Zimy wprowadzając powoli potrawy ocieplające i rozgrzewające. Spożywać płody ziemi tego okresu.
Zimne napoje można spożywać tylko latem. W innych porach roku utrudniają trawienie zabierając energię trawienną i należy ich unikać.

Kilka słów o otyłości według medycyny chińskiej

Otyłość (zob. też artykuł:  Otyłość- czy można z tym schorzeniem walczyć?)  dotyka organizmów wychłodzonych, z dużą przewagą  chłodnej energii Yin. Zimny organizm wytwarza dużo wilgoci, której nie jest w stanie „osuszyć”, a ze względu na osłabienie, nie jest też w stanie wydalić zanieczyszczeń. Toteż gromadzą się one w tkankach, zwłaszcza w tkance tłuszczowej  i zaśmiecają organizm.
Otyłość oznacza słaby, wychłodzony żołądek, Śledzionę i trzustkę. Spożywanie pokarmu o małej energii (choćby miały odżywcze składniki) powoduje permanentne poczucie wewnętrznej pustki i niedosyt, objawiające się stałym, niezaspokojonym łaknieniem. Sięga się wtedy po deser, loda, cukierek, co jednak nie likwiduje  pustki, bo spożywa się tzw.puste kalorie, a powoduje tycie. Otyłość to też stałe wyrzuty sumienia, a słodycze, to środek uspakajający i wyciszający te wyrzuty sumienia. I koło się zamyka.
Do regulacji zaburzeń emocjonalnych i wzmacniania słabszych cech osobowości u osób walczących z nadwagą stosujemy z bardzo dobrym skutkiem  esencje kwiatowe dra Bacha oraz dietę dobraną według kanonów Medycyny Chińskiej do ustalonego wcześniej typu konstytucji. »»» zob.: Nasze oferty 
W związku ze stanem Yin otyłość należy leczyć potrawami Yang, nie stosować do odchudzania surowych warzyw i owoców, które co prawda powodują spadek wagi, ale pogłębiają wychłodzenie. Powinno się natomiast spożywać potrawy proste, gotowane, przyrządzane ze świeżych produktów rosnące w najbliższej okolicy oraz kasze, pełnoziarniste pieczywo z dużą zawartością błonnika, zawsze jednak stosowne do posiadanej grupy krwi i stanu organizmu. Z przypraw korzystnie jest stosować  imbir, pieprz, kardamon i pietruszkę – usuwają wilgoć i gazy z organizmu.
Naczelna zasada: długo gotować (energia Yang ognia) i nie bać się, że witaminy zginą. Można je w razie potrzeby uzupełnić ze świeżo wyciskanych owoców czy warzyw, lub w ostateczności z  tabletek.
 Odtrutki na spożyte w nadmiarze produkty
  • tłuszcze i oleje - herbata z cytryną, rzodkiewka,
  • słodycze, inne produkty kwasotwórcze - zupa miso (na słodycze), sok warzywny (na nadmiar mąki i białek zwierzęcych), rosół wegetariański,
  • alkohol – gomasio (sól sezamowa),
  • cukier - miso, słone śliwki umeboshi,
  • mięso, jaja, sery – owoce, zupy warzywne, sałatki.
 Chińskie zasady zdrowego odżywiania
  • niewiele mięsa, ryb, drobiu - około 70g na osobę dziennie,
  • dużo ryżu,
  • mało produktów mlecznych (albo wcale, przy istnieniu alergii - przyp.: WK),
  • niewiele masła i innych tłuszczów,
  • sezonowe warzywa,
  • solidne śniadania,
  • małe kolacje,
  • do południa potrawy węglowodanowe, po południu białkowe,
  • alkohol – wina, w małych ilościach,
  • herbata, głównie zielona zamiast kawy,
  • warzywa krótko podsmażane w woku, a nie surowe,
  • zupy podawać na końcu posiłku, bo mają własności „zamykające”,
  • gotowanie według obiegu karmiącego zasady Pięciu Elementów, zrównoważone smakowo. Posiłek powinien zawierać wszystkie smaki i  barwy,
  • doprawianie potraw poprzez ich wyważenie w kierunku Yangizowania poprzez smażenie, panierowanie, dosłodzenie, lub w kierunku Yinizowania poprzez duszenie, gotowanie lub schładzanie.
Potrawy z przewagą jakiejś barwy będą działać na odpowiadający jej narząd wzmacniając go np.:
zupa o zabarwieniu zielonym będzie wzmacniać Qi wątroby, kompot z czerwonych owoców – energię serca.
Przy jedzeniu nie należy się spieszyć, nie połykać dużych kęsów pożywienia bez ich dokładnego rozdrobnienia i wymieszania z enzymami trawiennymi zawartymi w ślinie.  Posiłki należy spożywać w miłej atmosferze.

Koniec części VII, ostatniej




Autor:
Wanda Karpińska mgr farm., naturoterapeuta przedruk za natura-medica.pl




 Zapraszam na mojego bloga o MATERIALNEJ STRONIE ŻYCIA

4 komentarze:

  1. "Jakże często poi się chore dzieci herbatą z cytryną, (natura Yin, wychładzająca)" - cytryna wychładzająca? A nie jest neutralna? (Np."Medycyna Chińska" pod redakcją Dr. Duo Gao). No chyba, zę herbata, to może.
    A to:
    "smaki: słodki, pikantny i kwaśny bedą w większości posiadać naturę wychładzającą Yin, a z kolei gorzki i słony – naturę Yang ogrzewającą." ?
    Pikantny nie jest ogrzewający a gorzki ochładzający? :/

    Zaczynam się interesować czytam w różnych źródłach i napotykam na nieścisłości :/
    Polecisz jakąś dobrą książkę o medycynie chińskiej, porządną, konkretną, traktującą temat dogłębnie?
    Ciekawy blog, podglądam czasem.
    Pozdrawiam!
    Patrycja

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrównoważona dieta zawsze jest dobrym pomysłem.

    OdpowiedzUsuń
  3. Te spostrzeżenia są niezwykle ciekawe.

    OdpowiedzUsuń