piątek, 27 kwietnia 2012

Dosza Pitta - energia trawienia, przemiany materii i regulacji cieplnej

Trzeci odcinek mówiący o medycynie wedyjskiej.

Dosza Pitta przeważa w okresie dorosłości  
Cechy doszy
·        średnia budowa ciała, harmonijne proporcje, duża sprawność fizyczna,
·        odczuwanie silnego głodu i bardzo dobre trawienie,
·        skłonność do jadania nie służących zdrowiu produktów,
·        predyspozycja do wolniejszych stolców,
·        preferowanie zimnych potraw  i schłodzonych napojów,
·        wyraźna niechęć do upałów, łatwe pocenie się,
·        skłonność do znamion i piegów,
·        skłonność do przedwczesnego łysienia i siwienia,
·        dobra pojętność i pamięć,
·        chętnie podejmowanie zadań, odwaga,
·        systematyczność i dobre zorganizowanie, predyspozycje kierownicze,
·        łatwość wypowiadania się,
·        skłonność do niecierpliwości, zdenerwowania, złości, agresji, zwłaszcza w okresie głodu, kiedy posiłek się opóźnia.

Równowaga doszy Pitta
·        dobre trawienie,
·        jasna, czysta skóra,
·        elastyczne ciało,
·        prawidłowa temperatura ciała,
·        zadowolenie,
·        zrównoważone życie uczuciowe i duchowe.  


Lokalizacja doszy Pitta i funkcje
·        jelito cienkie- podstawowe umiejscowienie - absorpcja składników odżywczych, funkcjonowanie,
·        żołądek, dwunastnica, jelita, trzustka, wątroba, pęcherzyk żółciowy – trawienie pokarmu i funkcje trawienne organów. Śluzówki produkujące soki trawienne w dolnej części żołądka, dwunastnicy, jelicie cienkim, pęcherzyku żółciowym (poddosza).
·        serce, krew i limfa  – transport wchłoniętych substancji odżywczych do tkanek i komórek,
·        organy, tkanki i komórki- procesy metaboliczne i przyswajanie pokarmu,
·        serce, pory skóry – pocenie, gospodarka cieplna, utrzymywanie stałej temperatury ciała,
·        skóra – usuwanie toksyn oraz pocenie,
·        układ rozrodczy i oddechowy – funkcjonowanie układów, odczuwanie zapachów,
·        grasica i śledziona - funkcjonowanie układu odpornościowego, tworzenie się białych ciałek krwi,
·        oczy i uszy – widzenie i słyszenie.
Osoby w typie Pitta zazwyczaj mają dolegliwości trawienne skupiające się w okolicy splotu słonecznego, przeważnie z racji złych pór posiłków i zjadanej ilości pokarmu (za rzadko i za dużo na raz). W czasie spożywania posiłków mają skłonność do uzewnętrzniania swoich frustracji, jakich doświadczyli w ciągu dnia. Reagują bardzo emocjonalnie. Podczas posiłku mogą być drażliwi lub kłótliwi, chętnie też wdają się przy jedzeniu w żarliwe dyskusje.

Schorzenia i dolegliwości
·        dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, bóle, głównie żołądka, zaburzenia trawienia i czynności wątroby z objawami ucisku lub mrowienia w okolicy splotu słonecznego, kamica żółciowa, pieczenia w żołądku, dwunastnicy lub ustach, wzdęcia  zlokalizowane w nadbrzuszu w ok.2 godz.od zjedzenia, zakłocenia wydzielania enzymów pokarmowych,
·        nadkwaśność, zgaga, choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy, wrzodziejące zapalenie jelita grubego,
·        choroby zapalne, w tym zatok, częste infekcje,
·        alergiczne swędzenie skóry, pokrzywka lub wysypka, trądzik młodzieńczy, dermatitis (zapalenie skóry), łuszczyca, pieczenie skóry,
·        pękanie naczyń włosowatych, żylaki, hemoroidy,
·        zapalenie żył, naczyń, tkanki łącznej,
·        osłabienie wzroku, zapalenia spojówek, jęczmień,
·        nadmierna potliwość,
·        problemy ze snem,
·        drażliwość.  

Jak można regulować doszę Pitta we własnym zakresie
·        Kontrolować ilość i jakość zjadanego pożywienia. Ludzi o typie Pitta nie przywiązują wagi do tego, co zjadają; lubią wszystkie produkty, zwłaszcza pikantne, słone i kwaśne, często spożywają je w nadmiernych ilościach, co może znacznie obciążać układ pokarmowy.
·        Planować regularne pory spożywania posiłków. Nieregularne jedzenie zaostrza apetyt. Wtedy, aby zaspokoić głód, przeważnie zjada się to, co jest pod ręką.  Długotrwale niezaspokajone uczucie głodu może też powodować rozdrażnienie wyładowywane na domownikach lub współpracowanikach - por. powiedzenie: „Polak jak głodny, to zły” dotyczące zapewne typu Pitta.  
·        Spożywać żywność preferowaną dla swojego typu konstytucji.
·       Podczas posiłków należy zapewnić przyjemną atmosferę: ustronne miejsce, spokojną muzykę, estetycznie podane dania.
·        Unikać pośpiechu tuż przed i w trakcie posiłku.
·        Unikać pracy do późnych godzin nocnych.
·        W okresie najniższego rytmu serca i potencjalnie największego napięcia, poirytowania, podenerwowania, najniższej kreatywności i najgorszej wydajności pracy u osób o typiePitta  (godziny 10:00 – 14:00) należałoby spożyć główny posiłek, najlepiej w cichym, spokojnym miejscu, pójść na lekki trening na siłownię lub na zajęcia gimnastyczne oraz zadbać o dostarczenie organizmowi dużej porcji płynów. Te zabiegi poprawią znacznie aktywność w godzinach popołudniowo-wieczornych.
·        Około godz. 16:00 trzeba zrobić kolejną przerwę w pracy.
·        Uważać na porę wieczorno-nocną między 22:00 a 2:00 w nocy, kiedy z kolei osoby o tej konstytucji odczuwają największą chęć do pracy. Nie można jednak przeciągać pory wieczornej aktywności do późna, ani też wykonywać w tym czasie forsownych ćwiczeń lub prac fizycznych podnoszących adrenalinę, bo utrudnia to, a wręcz uniemożliwia zaśnięcie i spokojny sen.
·        Najtrudniejszymi porami roku dla Pitta jest okres między czerwcem a październikiem, zwłaszcza upalne lato. W najgorętszym miesiącu najlepiej zaplanować sobie urlop.  

Przedruk za natura-medica.pl














1 komentarz: