piątek, 30 marca 2012

Knedle z ryżu

Jeszcze nie jest sezon na śliwki ale można użyć mrożonych, mogą być także mrożone truskawki
  • 4-6 łyżek mąki
  • 3 szklanki mleka
  • 25 dag ryżu (na osobę)
  • małych śliwek np. węgierek
  • 3 jajka
  • sól, cukier, bułka tarta
  • olej roślinny
Zaczynamy od gotowania ryżu (najlepiej sypkiego, nie z torebki) na osłodzonym mleku przez około 10 minut, a następne jego ostudzeniu. W tym czasie w głębokiej misce przygotowujemy z 3 białek bitą pianę, a do przestudzonego ryżu dodajemy 3 pozostałe z jajek żółtka i ostrożnie mieszamy, aby się nie ścięły. Następnie wszystko razem mieszamy z pianą w misce, dodajemy trochę mąki (wedle uznania, aby całość dokładnie się zmieszała).
Z powstałej w tej sposób masy wyrabiamy knedle, umieszczając w ich środku śliwki (obrane ze skórki i z usuniętymi pestkami. Możemy umieszczać tam całe owoce lub ich połówki. Uformowane knedle należy obtoczyć lekko w bułce tartej i smażyć na rozgrzanej patelni na oleju roślinnym.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz