- 4-6 łyżek mąki
- 3 szklanki mleka
- 25 dag ryżu (na osobę)
- małych śliwek np. węgierek
- 3 jajka
- sól, cukier, bułka tarta
- olej roślinny
Zaczynamy od gotowania ryżu (najlepiej sypkiego, nie z torebki) na osłodzonym mleku przez około 10 minut, a następne jego ostudzeniu. W tym czasie w głębokiej misce przygotowujemy z 3 białek bitą pianę, a do przestudzonego ryżu dodajemy 3 pozostałe z jajek żółtka i ostrożnie mieszamy, aby się nie ścięły. Następnie wszystko razem mieszamy z pianą w misce, dodajemy trochę mąki (wedle uznania, aby całość dokładnie się zmieszała).
Z powstałej w tej sposób masy wyrabiamy knedle, umieszczając w ich środku śliwki (obrane ze skórki i z usuniętymi pestkami. Możemy umieszczać tam całe owoce lub ich połówki. Uformowane knedle należy obtoczyć lekko w bułce tartej i smażyć na rozgrzanej patelni na oleju roślinnym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz