sobota, 22 października 2011

Medycyna ludowa

Zbliża sie jesienny czas, czas przeziębień, katarów gryp jak sobie radzić bez chemicznych tabletek, kilka przepisów;

Wzmocnienie odporności organizmu - regeneracja i rekonwalescencja.
Nasze ciało cały czas jest atakowane przez tysiące wrogów. Są to wirusy, bakterie, grzyby i trucizny. Nie ma chwili, w której nasz organizm nie stacza z nimi walki. Jeśli zwycięża, choroba nas omija. W przeciwnym przypadku czekają nas dolegliwości chorobowe.
Najprostsze działania profilaktyczne podnoszące odporność organizmu to hartowanie powietrzem wodą, przebywanie w nieprzegrzewanych pomieszczeniach. Należy się również ubierać starannie, odpowiednio do warunków pogodowych.
Wiele osób przeprowadza kuracje uodparniajace dopiero zimą lub późną jesienią. Jest to zbyt późno, by organizm mógł odpowiednio wykorzystać dostarczane nam składniki podnoszące odporność. Należy zatem o takich kuracjach pomyśleć dużo wcześniej.

Lecznicze przepisy:

1/2 litra owsa przepłukać i pozostawić przez dobę w wilgotnym stanie w ciepłym miejscu. Po napęcznieniu włożyć go do naczynia, najlepiej kamiennego i zalać 4 litrami wody. Wygotować do połowy nalanego płynu. Wywar przecedzić przez płótno, osłodzić miodem i podawać jako napój. Dla poprawy smaku możemy doprawić sokiem z cytryny. Pozostały po wygotowaniu owies zalać ponownie wodą i postępować jak poprzednio. W podobny sposób można przygotować wzmacniający i odżywczy napój z jęczmienia i pszenicy.

400 g czosnku obrać, umyć i utrzeć na tarce. Wycisnąć sok z 24 cytryn, wymieszać z utartym czosnkiem i przelać do słoika, którego otwór należy owinąć gazą. Łyżeczkę mieszanki rozpuścić w szklance wody i pić 2 razy dziennie.

Przygotować około 200 g czosnku, obrać i pokroić na kilka części. Tak przygotowany włożyć do słoika i zalać 1/2 litra wody po ukiszonych ogórkach. Słoik zamknąć i odstawić na 2-3 tygodnie w ciemne, ale niezbyt ciepłe miejsce. Do bezpośredniego użycia część płynu ostrożnie zlać do butelki. Dzieciom podawać 1/2 łyżeczki rozcieńczone 2-3 łyżkami letniej wody. Starszym dzieciom dawkować po 1 łyżce dziennie, a dorosłym taką dawkę 3 razy dziennie. Specyfik podawać około 3 godziny po jedzeniu.

Pokroić w plasterki jabłka i wysuszyć je powoli na blaszce w piekarniku. Osobno wysuszyć owoce berberysu. Przygotować 1 porcję berberysu, 5 porcji suszu jabłek i zemleć w młynku do kawy. Przełożyć wszystko do ciemnego słoiczka lekko ubijając. Zażywać od 5 do 10 łyżeczek dziennie.

Rozgnieść 1 szklankę owoców dzikiej róży i wsypać do słoika. Dodać do tego 2 łyżki liści brzozy i zalać butelką wina gronowego lub owocowego. Dodać do tego 1/2 szklanki cukru, zamknąć i odstawić na 8 dni, często w tym czasie mieszać. Następnie odcedzić i przelać do butelki. Pić po małym kieliszku 3 razy dziennie.

5 komentarzy:

  1. CWCiekawe przepisy. Odporność nade wszystko. Ze swojej strony mogę dodać, że problemy ze zdrowiem mają także źródło w niskiej samoocenie, np. związanej z problemami z wagą.

    OdpowiedzUsuń
  2. Niesamowicie wartościowy wpis. Super

    OdpowiedzUsuń
  3. Chętnie skorzystam z tego przepisu

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawe są te pomysły. Świetny wpis.

    OdpowiedzUsuń