sobota, 16 lipca 2011

Leczenia ziołami-choroby krwi

Anemia
Jest to choroba związana z obniżeniem stężenia hemoglobiny i liczby krwinek czerwonych poniżej wartości prawidłowych. Pojawia się ona w momencie, kiedy wytwarzanie czerwonych krwinek jest niedostateczne lub występuje ich szybka utrata. Typowe objawy tej choroby to: przyspieszenie czynności serca i oddechu, bóle i zawroty głowy, szum w uszach, osłabienie mięśni i stany podgorączkowe. Także w tej chorobie wielce pomocne mogą być zioła

Lecznicze przepisy:
1.  Zmieszać po 100 g liści pokrzywy i owocu róży, po 50 g liści czarnej porzeczki, kwiatu rumianku, korzeni mniszka i arcydzięgla, kłącze perzu oraz 20 g ziela tysięcznika. Łyżeczkę ziół zalać szklanką wrzącej wody i naparzać pod przykryciem 20 minut. Po przecedzeniu pić gorące 2-3 razy dziennie po jedzeniu.
2. Zmieszać po 50 g następujących ziół: liść pokrzywy, porzeczki czarnej, orzecha włoskiego i bobrka trójlistnego, owoc róży, jarzębiny i jałowca, ziele krwawnika, korzeń mniszka lekarskiego, kłącze tataraku oraz kwiatostan głogu. Kopiastą łyżkę ziół zalać szklanką wrzącej wody na 3 godziny. Po przecedzeniu i podgrzaniu pić 3 razy dziennie po 1 szklance przed posiłkami.
3. Zmieszać liście pokrzywy, kwiatostan krwawnika pospolitego i korzeń dziurawca w równych proporcjach. Łyżkę ziół zaparzać przez 3 godziny w 1 i 1/2 szklanki wrzącej wody. Po przecedzeniu pić w 3 porcjach w ciągu dnia na 20 minut przed posiłkami. Kurację prowadzić przez 8 tygodni.
4.  3 łyżki mieszanki z kwitnących szczytów pędów gryki, liści pokrzywy i wierzbówki wąskolistnej zalać 2 szklankami wrzącej wody. Odstawić na 3 godziny i przecedzić. Pić w 3-4 porcjach dziennie na 20 minut przed jedzeniem. Stosować przez 8 tygodni.
5.  Zmieszać po 10 g liści babki zwyczajnej, ziela dziurawca i centurii pospolitej, po 25 g korzenia mniszka, owocu czarnej porzeczki, kłącza wraz z korzeniami omanu wielkiego, po 20 g znamion kukurydzy i liści poziomki leśnej, 15 g miodunki oraz 75 g owocu (tłoczony) róży dzikiej. Łyżkę ziół zalać szklanką wrzącej wody i naparzać pod przykryciem 15 minut. Pić ciepłe zioła 3 razy dziennie po 1/3-1/2 szklanki.

1 komentarz: