sobota, 11 czerwca 2011

Oczyść swój organizm sokiem z brzozy

Może trochę późno na zebranie soku z brzozy ale można go kupić w sklepach ze zdrowa żywnością.
Sok z brzozy pobiera się wiosną, kiedy listki drzewa nie są jeszcze rozwinięte. Wybieramy brzozę 5 – 20 letnią, robimy w pniu otworek świderkiem. Do otworu wsuwamy ściśle przylegającą rurkę lub rynienkę. Pod rurkę podstawiamy butelkę. Brzoza wiosną wydziela do 5 litrów soku dziennie. Po ściągnięciu soku zabezpieczamy otwór {np.zamalować farbą olejną}. Sok przechowujemy w lodówce i pijemy 2-3 szklanki dziennie. Przechowując sok może on ulec zakwaszeniu – nie ma to znaczenia.


Pomocny będzie również smczny i orzeźwiający sok z kwaszonych jarzyn:
2 kg. buraków czerwonych,
1 kg. marchwi,
2 – 3 pietruszki,
1/2 – 1 seler,
Warzywa obrać, umyć, pokroić i wycisnąć sok w sokowirówce. Sok wstawić do lodówki. Wytłoki z jarzyn włożyć do garnka i zalać wrzątkiem,aż do otrzymania gęstej papki. Przykryć i podgrzewać kilka minut na małym ogniu, nie dopuszczając do wrzenia. Po ostygnięciu zalać 1/2 szklanki wody po kiszonych ogórkach aby przyśpieszyć fermentacje. Garnek trzymać 1 -2 dni w temepraturze 18 – 20 stopni, dwa razy dziennie zamieszać drewnianą łyżką. Po zakwaszeniu odcedzić. Otrzymany płyn mieszamy z sokiem z lodówki i pijemy 2 – 3 szklanki dziennie pół godz. przed posiłkami.
Sok pobudza przemianę materii, podnosi odporność, leczy niedokrwistość, działa moczopędnie, korzystnie wpływa na układ nerwowy, niszczy komórki nowotworowe i nasyca organizm mikroelementami.

1 komentarz: