piątek, 13 maja 2011

Dieta dla grupy krwi B

Dziś dieta dla Grupy krwi B 
Osoby, które mają krew grupy B powinny jeść dziczyznę, mięso
królików, jagnięcinę i baraninę, natomiast unikać drobiu. Mogą też spożywać
produkty mlecze, wiele gatunków owoców i warzyw.

Muszą natomiast zrezygnować z niektórych zbóż i roślin strączkowych. Jest to najbardziej urozmaicona dieta.

Jedz nabiał kilka razy w tygodniu, zapomnij o drobiu.
Poniżej przedstawiono Produkty, które należy spożywać i te, których
powinno się unikać :

MIĘSA I DRÓB

Zalecane : baranina, dziczyzna, indyk, jagnię, królik.
Unikać : bekonu, cielęciny, gęsi, kaczki, kuropatwy, kurczaków,
przepiórek, serc, szynki, wieprzowiny, wołowiny


OWOCE MORZA

Zalecane : aloza, dorsz, flądra, granik, łupacz, łosoś, jesior, kawior,
makrela, nawęd żabnica, młode szczupaki, morlesz, morszczuk, pstrąg
morski, sardynka, szczupak, tuńczyk, plamiak, sola.
Unikać : barakudy, bieługi, homara, halibuta, ostryg, ośmiornicy, raka,
kraba, krewetek, łososia wędzonego, małży, okońa morskiego, sardeli,
skrzydelnika, omułków jadalnych, ślimaków, węgorza, żółwia, żab,
ośmiornicy, szarej soli,


JAJA I NABIAŁ

Zalecane : chude lub 2% mleko, jogurty, kefir, mleko owcze, ser farmer, ser
feta, ser mozzarella, ser owczy, ser ricotta, serek wiejski.
Unikać : lodów, sera amerykańskiego, sera blue, sera string.


OLEJE I TŁUSZCZE

Zalecane : olej z oliwek.
Unikać : oleju bawełnianego, oleju z kukurydzy, oleju krokoszowego, oleju

z orzeszków ziemnych, oleju sezamowego, oleju słonecznikowego, oleju
canola.


ORZECHY I PESTKI

Zalecane : Większość orzechów i pestek nie jest wskazana dla grupy B.
Unikać : masła sezamowego (tahini), masła słonecznikowego, masła
orzechowego, orzecha filbert, orzechów nerkowca, nasion pinii, orzechów
pistacjowych, maku, pestek dyni, pestek słonecznika, siemienia sezamu.


FASOLE I INNE ROŚLINY STRĄCZKOWE

Zalecane : fasola czerwonej soi, fasolka limejska, fasolka navy, fasolka
nerkowata.
Unikać : fasoli aduke, azuki, czarnej, "czarne oczko", garbanzo, pinto,
soczewicy amerykańskiej, czerwonej, zielonej.


ZBOŻA

Zalecane : orkisz, otręby owsa, otręby ryżowe, owsianka, proso, ryż
dmuchany.
Unikać : amarantu, gryki, jęczmienia, kamutu, kasha, kremu z pszenicy,
kukurydzianki, nasion pszenicy, otrębów pszenicy, płatków kukurydzianych,
siedem zbóż, żyta.


CHLEB I GRZANKI

Zalecane : chleb z brązowego ryżu, chleb esseński, chleb ezechiela,
proso, wafle ryżowe, pieczywo chrupkie wasa.
Unikać : bułek kukurydzianych, chleba z otrębów pszennych, chleba
wieloziarnistego, 100% chleba żytniego, chrupek żytnich, mąki durum, obwarzanek,
pełnopszennego chleba.


ZIARNA I MAKARONY

Zalecane : mąka z owsa, mąka ryżowa.
Unikać : dzikiego ryżu, gryki, kasha, makaronu z karczocha, makaronu soba,
mąki couscous, mąku glutenowej, mąki jęczmiennej, mąki pszennej, mąki
pszennej bulgur, mąki żytniej, pszennej mąki durum.


WARZYWA

Zalecane : bakłażan, botwinka, brokuły, buraki, fasola limejska,
gorczyca, grzyby shiitake, kapusta bezgłowa, kapusta biała, kapusta chińska,
kapusta czerwona, kalafior, marchew, pasternak, pietruszka, papryka czerwona,
papryka jalapeno, papryka zielona, papryka żółta, słodkie ziemniaki.
Unikać : awokado, dyni, karczocha amerykańskiego, karczocha
jerozolimskiego, kiełków mung, kiełków rzodkiewki, kukurydzy białej, kukurydzy
żółtej, oliwek czarnych, oliwek greckich, oliwki hiszpańskiej, oliwek zielonych,
pomidorów, rzodkiewki, tempeh, tofu.


OWOCE

Zalecane : ananas, banan, czarne winogrona, jeżyna, papaja, śliwki ciemne,
śliwki czerwone, śliwki zielone, winogrona.
Unikać : granatów, karamboli, opuncji, orzechów kokosowych, persymonów,
rabarbaru.


SOKI I NAPOJE

Zalecane : sok z ananasa, sok z kapusty, sok z papai, sok z wionogron, sok
z żurawiny.
Unikać : soku pomidorowego.


PRZYPRAWY

Zalecane : curry, chrzan, imbir, pieprz cayenne, pietruszka.
Unikać : cynamonu, czarnego mielonego pieprzu, esencji migdałowej,
korzennika lekarskiego, pieprzu białego, skrobi kukurydzianej, słodu
jęczmiennego, syropu kukurydzianego, tapioki, żelatyny.


HERBATKI ZIOŁOWE

Zalecane : imbir, likrecja, liście malin, mięta pieprzowa, owoce dzikiej
róży, pietruszka, szałwia, żeńszeń.
Unikać : aloesu, chmielu, czerwonej koniczyny, dziewanny, goryczki,
kozieratki pospolitej, lipy, podbiału, rabarbaru, tasznika pospolitego, kukurydzy.



UŻYWKI

Zalecane : zielona herbata.
Unikać : coca-coli, likierów destylowanych, napojów gazowanych, wody
Selzera, wody sodowej.


INNE PRZYPRAWY

Zalecane : Przyprawy są zasadniczo albo obojętne, albo też szkodliwe dla
wszystkich grup.
Unikać : ketchupu.

FORMA ĆWICZEŃ
- umiarkowany wysiłek (jazda na rowerze, wycieczki piesze, sztuki walki)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz