sobota, 7 maja 2011

Dieta dla grupy krwi " 0 "

Postanowiłam poświecić też parę wpisów  na diety wg. grup krwi. dziś pierwsza grupa:Grupa O
Osoby, które mają grupę krwi 0 mają wytrzymały system odpornościowy i zdrowy przewód pokarmowy. Najbardziej odpowiednia jest dla nich dieta zawierająca dużo mięsa, drobiu, ryb, owoców i warzyw.
Natomiast źle znoszą nadmiar zbóż, roślin strączkowych i produktów mlecznych.
Zalecane jest spożywanie 3, 4 razy w tygodniu małych porcji chudego, czerwonego mięsa, koniecznie zrezygnuj z pszenicy.


Poniżej przedstawiam Produkty, które powinniśmy spożywać i te, które powinniśmy unikać :
MIĘSA I DRÓB
 Zalecane: wołowina, baranina, cielęcina, mięso jelenia, jagnię, mięso bawołu, serce, wątroba, wołowina.
Unikać : wieprzowiny, bekonu, gęsi, szynki

 OWOCE MORZA
 Zalecane: okoń, sola, aloza, biały okoń, dorsz, halibut, jesiotr, łosoś, makrela, morszczuk, pstrąg tęczowy, ryba miecz, sardynka, sieja, snapper, szczupak, śledź, tuńczyk błękitno-płetwy,
Unikać : łososia wędzonego, barakudy, kawioru, ośmiornicy, skrzydelnika, suma, śledzia marynowanego.
 

JAJA I NABIAŁ
 Zalecane: nie ma, ponieważ należy bardzo ograniczyć spożycie produktów mlecznych. Natomiast obojętnymi produktami są: kozi ser, masło, ser farmer, feta, mozzarella, sojowy, mleko sojowe.
Unikać : chudego lub 2% mleka, jogurtów, kefiru, koziego mleka, lodów, maślanki, pełnego mleka, serwatki,

 OLEJE I TŁUSZCZE
 Zalecane: olej z oliwek, olej z siemienia lnianego.
Unikać : oleju bawełnianego, oleju z kukurydzy.


ORZECHY I PESTKI
 Zalecane: pestki dyni, orzechy włoskie.
Unikać : maku, masła z orzechów ziemnych, orzecha brazylijskiego, orzechów nerkowca, pistacjowych, ziemnych.


FASOLE I INNE ROŚLINY STRĄCZKOWE
 Zalecane: fasola sduke, azuki, pinto, groch "czarne oczko".
Unikać : fasoli copper, navy, nerkowatej, tamaryndowej, soczewicy amerykańskiej, czerwonej, zielonej.

 ZBOŻA
 Zalecane: nie ma, ponieważ należy całkowicie wyeliminować je z diety.
Unikać : kiełków pszenicy, mąki z owsa, mąki zbożowej, otrębów z owsa lub
z pszenicy, płatków familia, kukurydzianych, siedem-zbóż, grape nut pszenicy skrobi.

 CHLEB I GRZANKI
 Zalecane: chleb esseński, chleb ezechiela.
Unikać : angielskich grzanek, bułek z otrębami owsa, chleba z kiełków pszenicy, chleba wieloziarnistego, grzanek, grzanek kukurydzianych, obwarzanek, pieczywa z mąki durum, pieczywa z mąkimacowej, pieczywa z otrębów pszenicy, pieczywa pszennego, pumpernikla, wysokoproteinowego chleba.

 ZIARNA I MAKARONY
 Zalecane: nie ma ziarna i makaronu, które mogłyby być wskazane dla grupy 0.
Unikać : białej mąki pszennej, makaronu grysikoewgo, soba, ze szpinaku, mąki couscous, glutenowej, grahama, z kiełków pszenicy, z owsa, pszennej bulgur, pszennej durum, wszystkich pszennych mąk.

 WARZYWA
Zalecane: boćwina, brokuły, burak szwajcarski, cebula czerwona, cebula hiszpańska, cebula żółta, chrzan, cykoria, czerwona papryka, czosnek, dynia, eskarola, jarmuż, kalarepa, kapusta bezgłowa, karczoch amerykański, karczoch jerozolimski, mniszek lekarski, okra, pasternak, pietruszka, por, rzepa, sałata rzymska, słodkie ziemniaki, szpinak, wodorosty.
Unikać : awokado, bakłażana, białej kapusty, białej kukurydzy, białych ziemniaków, brukselki, chińskiej kapusty, czerwonej kapusty, czerwonych ziemniaków, czarnych oliwek, gorczycy, grzybów shiitake, kalafiora, lucerny, pieczarek, żółtej kukurydzy.

 OWOCE
 Zalecane: figi suszone, figi świeże, śliwki ciemne, czerwone, suszone, zielone.
Unikać : figi rajskiej, jeżyny, mandarynki, melona kantalupy, melona miodunki, orzechów kokosowych, pomarańczy, rabarbaru, truskawek.

 SOKI I NAPOJE
 Zalecane: sok z ananasa, sok z ciemnej wiśni, sok z suszonej śliwki.
Unikać : soków z jabłek, soku z kapusty, napojów i soków pomarańczowych.


PRZYPRAWY
 Zalecane: curry, kurkuma, morszczyn, pieprz cayenne, pietruszka,
Unikać : cynamonu, gałki muszkatołowej, kaparów, octu balsamowego, octu białego, octu z jabłek, octu winnego czerwonego, pieprzu białego, pieprzu czarnego mielonego, skrobi kukurydzianej, syropu kukurydzianego, wanilii.

 HERBATKI ZIOŁOWE
 Zalecane: chmiel, imbir, lipa, mięta pieprzowa, mniszek, morwa, owoc dzikiej róży, papryka, pietruszka, śliski wiąz.
Unikać : aloesu, czerwonej koniczyny, dziurawca, echinacei, gorzknika kanadyjskiego, goryczki, liści truskawki, lucerny, łopianu, podbiału, rabarbaru, szczawiu, kukurydzy.

 UŻYWKI
Zalecane: woda gazowana
Unikać : coca-coli, czarnej herbaty, kawy bezkofeinowej, kawy regularnej, likierów destylowanych, napojów gazowanych.

 INNE PRZYPRAWY
 Zalecane: z umiarem i o niskiej zawartości tłuszczu i cukru, musztarda, majonez lub inne przyprawy do sałatek.
Unikać : ketchupu, marynowanego kopru, marynat koszernych, marynat kwaśnych, marynat słodkich, przypraw smakowych.

FORMA ĆWICZEŃ
- intensywne ćwiczenia (aerobik, jogging)



Jeszcze raz zapraszam na Kongres Filozofia Wolności tu więcej informacji

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz