sobota, 23 kwietnia 2011

Przepisy do diety Monigniac

Pierś kurczaka w sosie
Składniki
- pierś z kurczaczka,
- papryczka kolorowa,
- ogórek świeży,
- pomidor,
- czerwona cebulka,
- pekińska kapusta


Kurczaka smażę na łyżce oliwy z oliwek. Resztę składników pokroić i wszystko warstwami przełożyć
Dodać sos
- oliwa z oliwek,
- cytryna,
- sól, pieprz
Sałatka z pieczarek
Składniki
- pieczarki,
- jajko,
- majonez(własnej roboty),
- sól,
- pieprz

Przygotowanie
Pieczarki zetrzeć na tarce surowe a później ugotować na parze
ostudzić, ugotowane jajko posiekać zmieszać z ostudzonymi pieczarkami dodać łyżeczkę majonezu, doprawić do smaku.
Placki z jabłkiem
Składniki
- 2 szklanki maki pp,
- 2 jabłka,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody,
- 1,5 szklanki maślanki do 1,5%,
- 2 białka,
- odrobina soli.
      
Przygotowanie

Do miski wsypać make, dodać proszek, sodę i wymieszać.
Następnie dodać maślankę i starte na tarce jabłka.
Białko ubić ze szczypta soli i wymieszać z ciastem.
Rozgrzana patelnie przetrzeć pędzelkiem nasączonym oliwą i smażyć pod przykryciem placuszki z obu stron.
Pyszne na zimno i na ciepło
Placki z ciecierzycy
Składniki
- 200g ciecierzycy namoczy na noc,  
- 2 duże cebule,
- 1 białko,
- sól, pieprz,  
- ostra papryka,  
- mielony kminek,  
- 2-3 ząbki czosnku,  
- 2 łyżki zmielonego granulatu sojowego, 
- 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki lub koperku 

sos:
- 200 ml jogurtu naturalny  
- 1 zmiażdżony ząbek czosnku  
- sól

Przygotowanie
Ciecierzyce (surowa, niegotowana) zmielić w maszynce lub utrzeć malakserem z odrobina wody, w której się moczyła, ma wyjść mokrawe piure, dodać drobno posiekana cebule i zmiażdzony czosnek, oraz reszte składników i zmiksować.
Powinna wyjść mokra pasta, blachę wyłożcyc pergaminem, łyżka układać grube na około 2 cm placuszki. Piec 15-20 min w 180 stopni, az beda rumiane. Składniki sosu wymieszać, falafele podawać z sosem.
Naleśniki amerykańskie
Składniki
- 1 szklanka maślanki,
- 1 i 1/4 szklanki maki pszennej 1850,
- 1 łyżka fruktozy,
- 1 łyżeczka sody,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia ,
- 1 białko
      
Przygotowanie
Połączyć wszystkie składniki oprócz białka.
Białko ubić na piane i dodać do reszty składników.
na lekko posmarowana olejem patelnie wylewać dosyć grubo ciasta,
smażyć na średnim ogniu pod przykryciem (albo bez), przewracać jak wierzch jest ścięty. Powinny wyjść wysokie i puszyste, dobre z polewą ze zmiksowanych truskawek lub z jogobellą, ewentualnie dżemem z fruktozą. 
Piernik
Składniki:

- 60 g żytniej maki,
- 300 g maki z pełnego przemiału,
- 10 - 15 g przyprawy do piernika,
- 15 g proszku do pieczenia,
- 400 ml chudego mleka,
- jabłko pokrojone w kawałki

Przygotowanie

Wymieszać mąkę z przyprawą do piernika i proszkiem do pieczenia, wlać mleko i dokładnie wyrobić na gładką masę najlepiej mikserem i dodać jabłko. Wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze ok. 160 stopni ok. 90 minut.
Sałatka z grochu i soczewicy
Składniki
- 1 1/4 szklanki ugotowanego grochu włoskiego,
- 1 1/4 szklanki ugotowanej soczewicy zielonej,
- 10 małych pomidorków czereśniowych lub dwa duże,
- 1 średnia cukinia pokrojona w kostkę,
- 1/2 żółtej papryki pokrojonej tez w kostkę,
- 1/3 szklanki posiekanego szczypiorku

Sos
- 2 łyżki stołowe soku z cytryny
- 1/3 szklanki posiekanego koperku,
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie
W misce na sałatki wymieszać dobrze groch, soczewice i warzywa.
Wymieszać składniki sosu. Polać sałatkę i zostawić na 30 minut przed spożyciem w lodówce.
Chleb
Składniki
- 200 g pszenicy,
- 200 g żyta,
- 200 g owsa,
- 50 g drożdży,
- 250 ml mleka 0%,
- sól do smaku (około 1 płaska łyżeczka)

Przygotowanie
drożdże trzeba rozrobić w mleku (ciepłym, około 40 stopni) ziarna trzeba dokładnie zmielić, a potem wymieszać z mlekiem i drożdżami, dodać sól, zarobić na jednolitą masę (nie za gęstą, ciasto ma być "rozpływające się", tylko do pieczenia w foremce). Wyłożyć do posmarowanej olejem foremki. Postawić przykryte ściereczką w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (ma zwiększyć swoją objętość około 2 razy).
Wstawić do piekarnika i piec - najpierw w temp. 100 st. 10 minut, potem zwiększyć temperaturę do 190-215 st. (zależy od pieca) i piec 40 minut. Przed wyłączeniem pieca sprawdzić patyczkiem, czy sie upiekło, chlebki lubią sprawiać problemy przy pieczeniu!
Mam nadzieję, że będzie pyszny, napiszę po degustacji.
Wszystkie chlebki po przestudzeniu można pokroić na kromki i zamrozić.
Zupa z mięsa mielonego
Składniki
- mięso mielone,
- fasolka szparagowa zielona,
- puszka pomidorów bez skorki,
- por,
- ser żółty,
- czerwona papryka,
- natka od pietruszki lub inne zioło świeże
- śmietana 18%,
- czosnek,
- oliwa lub olej do smażenia,
- ostra papryka,
- pieprz,
- sol,

Przygotowanie
Fasolkę wrzucamy do wody i gotujemy, mięso z porami przesmażamy wrzucamy do podgotowanej fasolki gotujemy, doprawiamy solą papryką i pieprzem. Jak fasolka będzie miękka wrzucamy pomidory i wyciśnięty czosnek, rozdziabujemy je trochę i czekamy aż się zagotuje, ser żółty kroimy w pałeczki lub zcieramy grubo na tarce, paprykę czerwoną w kosteczkę drobniutką.
Siekamy zioła, na dno talerza dajemy ser, zalewamy zupą, posypujemy papryką dodajemy śmietanę i zioła.
Polędwiczki brokułowe
Składniki
- 1/2 kg polędwiczek,
- paczka mrożonych brokułów,
- pół paczki mrożonego kalafiora,
- 50 dag pieczarek,
- 2 por,
- pół główki czosnku,
- ok. 400 ml śmietany 18%,
- oliwa z oliwek do podsmażenia,
- sól, pieprz kolorowy, pieprz ziołowy,
- estragon 2 łyżki

Przygotowanie
Polędwiczki kroimy na ok. 1 - 2cm plastry, rozbijamy pięścią i smażymy na dużej patelni, na rozgrzanej oliwie. Kiedy mięso zrumieni się wrzucamy pokrojony w plasterki por, wyciśnięty czosnek, pokrojone w plasterki pieczarki. Pozwalamy się potrawie podusić ok. 3 minut. Następnie wrzucamy brokuły i kalafior. Dusimy ok. 5 minut. Kiedy wszystkie składniki osiągną pożądaną miękkość przyprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem, a także estragonem. Mieszamy. Następnie kiedy potrawa wchłonie przyprawy zalewamy wszystko gęstą śmietaną.

Do polędwiczek brokułowych pasuje sałatka z kiszonej kapusty i dużej ilości czerwonej papryki.
Zupa czosnkowa
Składniki:
- 2-3 duże cebule,
- kilka główek czosnku,
- wywar rosołowy około 2 l (dla wegetarian może być po prostu wywar z włoszczyzny)
- sok pomidorowy 1 szklanka lub
- koncentrat do smaku
- utarty żółty ser
- jajka (po 1 na porcję)
- oliwa

Cebulę pokroić drobno i usmażyć na szklisto na oliwie, dodać obrany i zmiażdżony czosnek (ja kilka ząbków zostawiam w całości lub przekrojonych na pół), zesmażyć razem na lekko złoty kolor, dodać wywar, sok lub koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku - ja tylko solę, pogotować jeszcze około 10 minut.
Podawać z utartym żółtym serem lub/i wbitym jajkiem (jakjo musi być wbijane do gotującej się zupy, żeby się scięło, to dość kłopotliwe, ale efekt świetny).

Zupę można przygotować w wersji węglowodanowej, dajemy wtedy po prostu mniej oliwy do smażenia, wywar tylko z warzyw, podajemy bez jajka i żółtego sera, można jeść z chlebem mm lub innymi dodatkami węglowodanowymi (mnie bardzo smakuje z soją lub fasolą).
Pulpety drobiowe w sosie pomidorowym
Składniki
- 0,5 kg drobiowego mięsa mielonego,
- 300 g koncentratu pomidorowego lub 150 g koncentratu i 3 pomidory,
- 2 cebule,
- oliwa,
- przyprawy (sól, pieprz, słodka papryka, bazylia świeża lub suszona);

Przygotowanie
Na litr wrzącej wody wrzucamy niewielkie kulki przyprawionego solą, pieprzem i papryka mięsa mielonego. Po 15 minutach dodajemy koncentrat i/lub pomidory. Po pół godzinie dokładamy pokrojona w kostkę i zrumienioną na oliwie cebulę. Całość gotujemy kolejne 15 – 20 minut. Po nałożeniu na talerze posypujemy drobno posiekaną bazylią.
Jako dodatek do pulpetów proponuje lekko niedogotowane brokuły z odrobina tartego żółtego sera na wierzchu.
(porcja na 2 – 3 osoby)

 

 

 

 

 

Ratatouille

Składniki
- 2 duże bakłażany, 
- 1 cukinia, 
- 2 papryki (czerwona i żółta), 
- 2 cebule, 
- 6 dojrzałych miękkich pomidorów, 
- 3 ząbki czosnku, 
- olej do smażenia, 

Przygotowanie
Reguły sztuki polegają na tym, że prawie każdy ze składników przygotowujemy oddzielnie i dopiero na końcu łączymy wszystkie w jednym garnku. Umyte, nie obrane bakłażany i cukinię kroimy w dość grube plasterki, obraną cebulę w talarki, sparzone wrzątkiem i obrane ze skórki pomidory w kawałki. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy ją w kawałki. W dużym garnku rozgrzewamy 2 łyżki oleju, szklimy cebulę, następnie dodajemy pomidory, sól i pieprz, przykrywamy, dusimy na małym ogniu 15 minut. W drugim garnku rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy ząbek czosnku, paprykę, smażymy 5 minut. Czosnek wyrzucamy, garnek przykrywamy, dusimy 20 minut. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, smażymy bakłażany po 5 minut z każdej strony, odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku. Na tej samej patelni smażymy nieco krócej z dwóch stron cukinię, którą też odsączamy z tłuszczu. Do garnka z pomidorami dorzucamy paprykę, bakłażany i cukinię. Dodajemy sól, pieprz i wyciśnięty czosnek. Wszystko razem podgrzewamy. Podajemy jako samodzielne danie lub jako dodatek do smażonych mięs. Ratatouille można kilkakrotnie odgrzewać, ale można również podawać jako zimną przystawkę.


Kalafior z majonezem czosnkowym
Składniki
- 2 małe kalafiory,
- 4 łyżeczki majonezu MM czyli bez cukru lub własnej roboty,
- po 2 łyżeczki soku z cytryny i grejpfruta,
- 1 ząbek czosnku,
- 4 ładne liście sałaty.

Przygotowanie
Kalafiory dzielimy na różyczki i gotujemy bez soli, najlepiej na parze, tak by pozostały lekko twardawe. 
Letnie układamy na talerzu na listkach sałaty i polewamy majonezem wymieszanym z sokiem z cytryny i grejpfruta i czosnkiem.
Ten ostry, kwaskowaty sos wydobywa delikatną i nie docenianą słodycz kalafiora. Dobrze byłoby położyć obok kalafiora kawałek wędzonego 
łososia lub innej szlachetnej wędzonej ryby.
Placuszki twarogowe
Składniki
- 100g serka homogenizowanego do 1,5%(ten z Lidla),
- 1 białko,
- 1 łyżeczka fruktozy,
- trochę mleka do 1,5%,
- 2-3 łyżki mąki 1850,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,

Przygotowanie
Ubijamy białko, mieszamy resztę składników razem. Dolewamy tyle mleka, żeby miało konsystencję bardzo gęstej śmietany, ale było lejące. 
Nakładamy niewielkie placuszki smażymy z obu stron na patelni muśniętej wacikiem z tłuszczem.
Podawać z dżemem bez cukru lub polane zmiksowanymi truskawkami.
Zapiekany ser camembert z kalafiorem
Składniki
- 400 g kalafiora,
- 2 sery Turek Camembert,
- 150 g dowolnej chudej wędliny( najlepiej z indyka),
- oliwa (do nasmarowania),
- cebula, szczypiorek, 2 papryki,
- śmietana
- 1 jajko
- sól, pieprz

Przygotowanie 
Ugotowany kalafior (najlepiej na parze ) kroimy na mniejsze kawałki i mieszamy z drobno pokrojoną wędliną, Camembertem, cebulą,  papryką i szczypiorkiem. Dodajemy sól , pieprz i zioła. Zalewamy rozmieszanym jajkiem z jogurtem, przekładamy do wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego, zalewamy jogurtem z jajkiem i zapiekamy w temperaturze 180C przez około 20 minut.
Sałatka z tuńczyka i selera naciowego
Składniki
- 2 łodyżki selera naciowego,
- pół puszki tuńczyka w sosie własnym,
- pomidor,
- kiszona kapustka lub ogórek,
- ziółka prowansalskie, 
- pieprz,

Przygotowanie
Łodyżki selera pociąć w kawałki, dać do miseczki. Zalać odrobiną wody, posolić. Wstawić do mikrofali na 5 min, do czasu aż zmięknie. Obrany pomidor pokroić na cząstki i dodać do osączonego selera. Dodać też tuńczyka, kapustę. Wstawić do mikrofali jeszcze na 1 minutę. Doprawić do smaku. 
Zupa jarzynowa
Składniki
- pół dużego lub mały kalafior,
- 100g fasoli szparagowej,
- 100g zielonego groszku,
- dwie pietruszki,
- pół marchewki (można pominąć w przypadku ortodoksyjnych MM),
- zielona pietruszka,
- szklanka chudego mleka


Przygotowanie
Warzywa obieramy, kroimy i gotujemy do średniej miękkości. Doprawiamy solą, pieprzem, dolewamy mleko, dosypujemy zielonej pietruszki na talerzu.

Roladki cukiniowe z bekonem i fetą
Składniki
- 1 cukinia,
- 5-6 plasterków bekonu,
- ser Feta

Przygotowanie
Cukinie umyć, obierakiem do ziemniaków pociąć na cieniutkie plasterki przez całą cukinie, ułożyć plasterki bekonu, następnie na bekon ułożyć
po 3-4 plasterki cukini, na cukinie rozgnieść mały kawałek fety, zawinąć roladkę, podsmażyć na oliwie tak aby bekon się zrumienił, ułożyć na blaszce i do piekarnika na 10 min. w temp. 200 stopni.


Zapraszam na mój darmowy kurs  odchudzania  TU MOŻNA SIĘ ZAPISAĆ

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz