środa, 8 października 2014

Ciasto czekoladowe

Ko z nas nie lubi ciast? Czy można jeść słodkie i zdrowe ciasta a przy tym pozostać szczupłą?
To  jest to możliwe.
Jedzenie ciast to przyjemność i często jest sposobem na zmniejszenie stresu i poprawę samopoczucia.

Zapraszamy na prawdziwą ucztę dla zmysłów-czekoladowe ciasto które w połączeniu z miodem i sokiem z pomarańczy jest receptą na lepsze samopoczucie

Ciasto Czekoladowe
na ciasto:
3 tabliczki czekolady
2 łyżki miodu
6 jaj
100 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
skórka z jednej pomarańczy
szczypta soli

na polewę:
1 pomarańcza
1 łyżka miodu
50 ml sherry

Na parze rozpuścić czekoladę z miodem. Utrzeć żółtka dodać przestudzoną masę czekoladową i wymieszać. Ucierać dalej dodając stopniowo sok z pomarańczy. Dodać skórkę z pomarańczy, wymieszać. Ubić pianę z białek ze szczyptą soli i wymieszać ją delikatnie z gotową masą. Piec w okrągłej formie w rozgrzanym do 250*C piekarniku przez 10 minut. W między czasie podgrzać filetowane cząstki pomarańczy w miodzie i sherry. Gotowe ciasto podawać gorące z polewą z pomarańczy i posypane startą skórką.
porcja tradycyjnego ciasta 480 kcal, naszej wersji 350 kcal

1 komentarz: