Chyba
każdy słyszał o niezwykłych właściwościach kurkumy –
przyprawie – używanej w leczeniu wielu dolegliwości od ponad 4000
lat.
W medycynie ajurwedyjskiej i chińskiej jest ceniona jako skuteczny środek m.in. przeciwzapalny, przeciwbólowy, przeciwwirusowy, przeciwgrzybiczny . W ostatnich latach zainteresowali się nią naukowcy, którzy odkryli że kurkumina – podstawowy składnik czynny kurkumy– wykazuje ponad 400 korzyści zdrowotnych, w tym właściwości przeciwnowotworowe i przeciwcukrzycowe.
Dr Saraswati Sukumar onkolog Uniwersytetu Johna Hopkinsa, przeprowadziła szereg badań , których wyniki przedstawiła w 300 publikacjach naukowych potwierdzając przeciwnowotworowe i przeciwcukrzycowe:
W medycynie ajurwedyjskiej i chińskiej jest ceniona jako skuteczny środek m.in. przeciwzapalny, przeciwbólowy, przeciwwirusowy, przeciwgrzybiczny . W ostatnich latach zainteresowali się nią naukowcy, którzy odkryli że kurkumina – podstawowy składnik czynny kurkumy– wykazuje ponad 400 korzyści zdrowotnych, w tym właściwości przeciwnowotworowe i przeciwcukrzycowe.
Dr Saraswati Sukumar onkolog Uniwersytetu Johna Hopkinsa, przeprowadziła szereg badań , których wyniki przedstawiła w 300 publikacjach naukowych potwierdzając przeciwnowotworowe i przeciwcukrzycowe:
Kurkumina jest prawdopodobnie najpotężniejszym naturalnym przeciwnowotworowym składnikiem odżywczym, jaki istnieje
Jest
wiele przepisów na przyrządzanie mikstur leczniczych z udziałem
kurkumy– jednym z nich jest Złote
Mleko –
tradycyjny ajurwedyjski napój rozgrzewający, który podnosi
odporność, zwalcza infekcje, usuwa śluz, smaruje stawy, ułatwia
zasypianie i jest skuteczny przy leczeniu depresji.
Składniki:
• 1/4
szklanki świeżej kurkumy (nowe opakowanie, aby nie była
zwietrzała)
• 1/2 szklanki wody
• Prawdziwe mleko (nie UHT) od krowy, kozy lub roślinne (np. kokosowe, migdałowe, daktylowe, owsiane)
• 1/2 szklanki wody
• Prawdziwe mleko (nie UHT) od krowy, kozy lub roślinne (np. kokosowe, migdałowe, daktylowe, owsiane)
Przygotowanie:
Krok
1 – pasta
Kurkumę
i wodę podgrzewać 5-8 minut na średnim ogniu mieszając drewniana
łyżką (nie doprowadzić do zagotowania), Kiedy przybierze
konsystencje pasty, przełożyć do słoiczka. Przechowywać w
lodówce .
Krok
2 – złote mleko – napój
W
szklance ciepłego mleka rozpuścić 1 łyżeczkę pasty (najlepiej
zacząć od ½ łyżeczki), można dosłodzić miodem. Opcjonalnie
można dodać odrobinę czarnego pieprzu (ze względu na piperynę)
oraz/lub szczyptę imbiru.
Dawkowanie:
W
celach profilaktycznych, a także przy depresji, stresie,
kłopotach ze snem pić przed snem. W czasie infekcji można pić co
3-4 godziny.
Super pomysł! Niesamowite ile właściwości posiada kurkuma.
OdpowiedzUsuńtwoj przepis jest ganialny
OdpowiedzUsuńJak dla mnie to totalna nowość. Pierwszy raz słyszę o czymś takim.
OdpowiedzUsuńWarto docenić wspaniałe właściwości kurkumy i używać jej na co dzień.
OdpowiedzUsuńNie wiedziałam, że coś takiego można przygotować. Ciekawa opcja.
OdpowiedzUsuńMoim zdaniem wszystko fajnie napisane mam nadzieje że mi to pomoże :)
OdpowiedzUsuńSłyszałam kiedyś o takim produkcie, ale nigdy nie zagłębiałam tematu. Warto było tutaj zajrzeć. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować takie mleko zrobić :)
OdpowiedzUsuńCzekałem na nowy wpis i się nie zawiodłem
OdpowiedzUsuńCenne informacje i wskazówki. Warto było tutaj zajrzeć. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńwspaniały wpis
OdpowiedzUsuńPodoba mi się bardzo Twój styl pisania
OdpowiedzUsuńprzydatny wpis!
OdpowiedzUsuńSuper wpis. Warto było tutaj zajrzeć
OdpowiedzUsuńW moim przypadku codziennie rano odwiedzam portal https://j8.pl/jak-obliczyc-koszty-uzyskania-przychodu/ w poszukiwaniu nowej wiedzy oraz ciekawostek związanych z życiem codziennym. Na stronie znajdziecie liczne artykuły, w tym np. na temat 5 sposobów na pozbycie się siwizny.
OdpowiedzUsuńCiekawa opcja. W temacie zdrowia warto korzystać z różnych sposobów.
OdpowiedzUsuńWpis zawiera bardzo ciekawe informacje
OdpowiedzUsuńWłaśnie coś o tym słyszałam, polecam ;)
OdpowiedzUsuńWpisuję na listę rzeczy do kupienia. Kurkuma!
OdpowiedzUsuńWiele tutaj interesujących i ważnych informacji.
OdpowiedzUsuń