
13.
Syrop z ryżu brązowego
Syrop
z ryżu brązowego to jeszcze inny produkt słodzący, który często
stanowi dietetyczną alternatywę cukru. Ale jest to produkt wysoko
przetworzony: wytworzenie syropu z ryżu brązowego wymaga zmieszania
ugotowanego ryż z enzymami, które rozkładają skrobię z ryżu na
cukry proste. Syrop z ryżu brązowego zawiera glukozę, ale nie ma w
nim fruktozy.
To lepiej niż syrop z agawy… Ale jego indeks
glikemiczny wynosi tak czy inaczej 98. Oznacza to, że po jego
spożyciu nastąpi skok poziomu cukru we krwi – a to czynnik
sprzyjający nadwadze, cukrzycy i chorobom serca. Podczas
przetwarzania syrop z ryżu brązowego zostaje pozbawiony wszystkich
najważniejszych składników odżywczych. Zawiera jedynie „puste
kalorie”. Niektórzy naukowcy zaobserwowali, że syrop z ryżu
brązowego mógł być zanieczyszczony arszenikiem, śmiertelną
trucizną. A to jeszcze jeden powód, by go unikać. Istnieją inne
substancje słodzące niskokaloryczne, jak stewia
czy ksylitol.
NA KONIEC
Zasada:
Jak przeżyć w supermarkecie?
Jeśli opakowanie krzyczy „jestem produktem
dietetycznym”, to znaczy, że produkt ten nie ma nic wspólnego z
dietetyką. Prawdziwa zdrowa żywność nie ma na etykietce informacji zdrowotnych. Rozpoznasz ją po tym, że jest świeża, w całości, niegotowa, nierafinowana.
Zdrowa żywność nie ma listy składników, ONA sama jest jedynym składnikiem!
Ten wpis tylko udowadnia, że dieta niekoniecznie musi być nie dobra, ale smaczna <3
OdpowiedzUsuń