
12.
Syrop z agawy
Od
czasu, kiedy ludzie zorientowali się, jak negatywne skutki niesie za
sobą spożycie cukru, poszukują zdrowszej alternatywy. Wśród
naturalnych produktów słodzących znajduje się syrop z agawy,
często wykorzystywany w produktach prezentowanych jako dietetyczne.
Problem jest taki, że syrop z agawy wcale nie jest lepszy od cukru.
Wręcz przeciwnie, jest dużo gorszy. Cukier zawiera wiele fruktozy,
która sprzyja tyciu, kiedy się ją spożywa w nadmiarze. Weźmy
taki przykład: cukier zawiera 50% fruktozy… podczas gdy syrop z
agawy zawiera jej pomiędzy 70 i 90%! Dlatego właśnie syrop z
agawy jest gorszy niż cukier stołowy. Staje się jasne, że produkt
naturalny niekoniecznie musi być produktem dietetycznym.
Czy ten olej nie można czasem, aby stosować również do natłuszczania włosów?
OdpowiedzUsuń