Wszelkie nadmiary magnezu są szybko wydalane z
moczem. Tak więc, aby utrzymać wapń w kościach i zębach, a nie w
stawach i tkankach miękkich, potrzeba stałych dostaw magnezu.
Tradycyjnie magnez w naszej diecie
pojawia się w formie jonowej i zostaje zmieniony w żołądku w chlorek magnezu, albo łączy się z
proteinami, szczególnie z chlorofilem, po czym zostaje rozłożony i przybiera zdolne o absorpcji postacie
chlorku magnezu lub magnezu chaletowanego. Tak więc, do jego
uzupełniania możemy użyć bezpośrednio chlorku magnezu zamiast
tlenku lub wodorotlenku magnezu oraz innych form, które wymagają
dodatkowo kwasu chlorowodorowego (solnego)
Chlorek magnezu ma jeszcze jedną zaletę: dostarcza jonów magnezu i chloru, które są potrzebne do stymulowania aktywności enzymów trawiennych i wytwarzania kwasu solnego w żołądku. Gorzka sól (siarczan magnezu), znana również jako epsomit, jest źle przyswajana i dlatego przyciąga wodę w okrężnicy
Chlorek magnezu ma jeszcze jedną zaletę: dostarcza jonów magnezu i chloru, które są potrzebne do stymulowania aktywności enzymów trawiennych i wytwarzania kwasu solnego w żołądku. Gorzka sól (siarczan magnezu), znana również jako epsomit, jest źle przyswajana i dlatego przyciąga wodę w okrężnicy
i działa jako środek
przeczyszczający.
Kiedy owoce i warzywa są hodowane na
glebie bogatej w sole mineralne, wówczas zawierają dużą ilość
soli mineralnych, w tym magnezu.
Magnez jest absorbowany przez organizm
głównie z jelita krętego stanowiącego zakończenie jelita
cienkiego. Kiedy spożywamy RDI (Recommended Dietary Intake -
zalecana dzienna dawka) magnezu, która wynosi średnio od 360 do
410 mg, absorbujemy około 50 procent magnezu, ale kiedy spożywamy
niższe od optymalnych ilości, możemy absorbować aż 75 procent.
Absorpcja spada gwałtownie przy jednorazowym spożyciu ponad 200 mg,
stąd ważne jest, aby spożywać magnez w mniejszych dawkach przez
cały dzień.
Chlorek magnezu można dodawać do
pokarmów lub napojów, takich jak sok, głównie po to, aby
zneutralizować jego słono-gorzki smak. Osobiście mieszam go z
sokiem, jednorazowo ćwierć łyżeczki do herbaty, ale jest to
oczywiście sprawa indywidualnych preferencji. Można zacząć od
kilku kropli dodanych do posiłku lub napoju, a potem powoli
zwiększać dawkę do polowy łyżeczki do herbaty dwa razy dziennie,
co daje 600 mg chlorku magnezu dziennie.
Kiedy zmagamy się z takimi stanami,
jak stres, starzenie, próblemy naczyniowo-sercowe i oznaki
zwapnienia, wielu lekarzy zaleca dawkę do 1000 mg dziennie.
Absorbowanie magnezu w jelicie zmniejsza się wraz z wiekiem i
pojawianiem się problemów żołądkowo-jelitowych, szczególnie
przy dysbiozie wywołanej antybiotykami i innymi farmakologicznymi
lekami. Nadmierne wydalanie magnezu
z moczem może również być skutkiem
ubocznym niektórych farmaceutyków.
Wyniki badań opublikowanych w roku
2005 dowodzą, że dwie trzecie Amerykanów nie spożywa nawet
najniższego poziomu RDI, zaś 19 procent przyjmuje mniej niż jej
połowę. ''Mogą upłynąć aż trzy miesiące albo i więcej, zanim
doustne uzupełnianie magnezu przywróci właściwy poziom magnezu
wewnątrzkomórkowego, a według dr Normy She-aly może to zająć
nawet rok."
Wszystkie wyżej wymienione problemy
sprawiają, że bardziej atrakcyjne staje się przyswajanie
(absorpcja) magnezu przez skórę, która omija układ trawienny oraz
konieczność wykorzystywania kwasu chlorowodorowego (solnego) i
dobrze funkcjonującego przewodu pokarmowego.
W suchej formie chlorek magnezu jest
zwykle sprzedawany w postaci białych higroskopijnych płatków
uwodnionych sześcioma molekularni wody (heksahydrat lub
sześciowodzian) na każdy atom magnezu połączony z dwoma atomami
chloru (MgCl,). To powinowactwo z wodą oznacza, że chlorku magnezu
można używać w charakterze „magnezowej oliwy"/PRZEPIS TUTAJ/, którą
można smarować skórę w ramach przezskórnej terapii magnezowej.
Nie jest to prawdziwa oliwa, ale odczucie jest takie, jakby smarowało
się skórę oliwą.
Tę procedurę opisał szczegółowo w
swojej książce Transdermal Magnesium Therapy (Przezskórna terapia
magnezem) Mark Sircus. Jako zdrowotny dodatek jest on bezpieczny w
stosowaniu, zarówno wewnętrznym, jak i zewnętrznym. Jak podaje
Sircus:
"Roztwór chlorku magnezu jest nie
tylko nieszkodliwy dla tkanki, ale ma również duży wpływ na
leukocytozę, dzięki czemu jest doskonałym środkiem do leczenia
zewnętrznych ran"
Odmładzanie poprzez przyjmowanie
większych ilości magnezu jest powolnym procesem, głównie dlatego,
że ilość magnezu, jaką możemy przyjąć, jest ograniczona przez
jego przeczyszczający charakter oraz konieczność zachowania
równowagi z ilością przyjmowanego wapnia i fosforu.
Jest jeszcze jeden problem polegający
na tym, że mięśnie spastyczne mają ubogą cyrkulację krwi i limfy, co znacznie utrudnia
przyjętemu doustnie magnezowi rozpuszczenie się i wymycie zwapnień
tkanek i stawów. W leczeniu tych problemów należy więc
stosować oliwę magnezową. Proces odmładzania można przyspieszyć
zwiększając cyrkulację w permanentnie skurczonych mięśniach
poprzez zastosowanie magnezowej oliwy do głębokiego masażu tkanek
lub nacierania, albo stosując ją w postaci gorących okładów.
Należy jednak zachować ostrożność w przypadku wrażliwej skóry,
ponieważ oliwa magnezowa może przez pewien czas piec. W takim
przypadku najlepiej jest ją rozcieńczyć do poziomu możliwego do
zaakceptowania. Jeśli wciera się ją w formie mocno rozcieńczonej,
zostaje powoli wchłonięta przez skórę, natomiast w przypadku
formy skoncentrowanej na skórze pozostaje klejąca warstwa, która
po pewnym czasie musi być starta lub zmyta bieżącą wodą. Mimo
to, w przypadku wielu dolegliwości, takich jak artretyzm oraz inne
formy zesztywnienia i bólu, dobrze jest posmarować nią okolice
dotknięte chorobą i na noc owinąć czymś utrzymującym ciepło.
To już ostatnia część "sagi" o chlorku magnezu. Ja już stosuję w/w kurację o efektach naspiszę gdy takowe zaobserwuję.
Następne "saga" będzie o borze, który jest w związku o nazwie BORAKS.
Fascynujący wpis. Podoba mi się.
OdpowiedzUsuńDbanie o uzupełnianie magnezu w organizmie jest bardzo ważne.
OdpowiedzUsuńTen wpis jest bardzo interesujący
OdpowiedzUsuńCiekawy wpis
OdpowiedzUsuńTakie informacje jak te są niesamowicie wartościowe.
OdpowiedzUsuńInteresujący wpis
OdpowiedzUsuń