Na wysoki poziom glukozy nasza trzustka odpowiada gwałtowną produkcją insuliny, hormonu umożliwiającego spalanie cukru i sprzyjającego magazynowaniu tłuszczu.
Gdy insuliny jest dużo, nie dość, że organizm chętnie odkłada zapasy, to jeszcze szybciutko trawi cukier i znów stajemy się głodni.
To, czy dana potrawa znacznie podwyższa stężenie glukozy, czy nie, określajej indeks glikemiczny. Bezpieczne potrawy to te, których indeks jest mniejszy niż 55 (np. surowe warzywa, chleb pełno-ziarnisty, chude mięso, dziczyzna, ryby, orzechy, czerwone wino). Zabronione są: cukier, ziemniaki, gotowane buraki, marchew, dynia, melony, banany, rodzynki.
Dieta polecana tym, którzy są gotowi na stałe zmienić sposób odżywiania się. Wprawdzie nie chudniemy błyskawicznie, ale za to (jeśli jesteśmy sumienni) na stałe. Dieta stabilizuje poziom glukozy w organizmie, polecana j est więc osobom zagrożonym cukrzycą lub na nią cierpiącym. Zmniejsza też ryzyko zachorowania na choroby serca i układu krążenia.
ZALETY:
Dieta Montignaca to w zasadzie po prostu kuchnia śródziemnomorska. Jest zróżnicowana, zdrowa i może być stosowana przez całe życie. Pozwala schudnąć zwłaszcza tym, których nadwaga brała się z zamiłowania do słodyczy.
WADY:
Efekty nie są natychmiastowe. Niekiedy waga zaczyna spadać dopiero po kilku miesiącach diety.
Oczywiście ważne są tzw. NISKIE węglowodany, tj. do 26% wzrostu.
OdpowiedzUsuńBardzo interesujący wpis
OdpowiedzUsuń