poniedziałek, 28 kwietnia 2014

Zdrowa zupa pomidorowa

Polecam oryginalną zupę pomidorową z jarzynami, która wprowadzi urozmaicenie i nowe smaki w Twojej diecie! To sama esencja zdrowia, w której zagości ser kozi. Popularne warzywa zostaną wzbogacone o seler naciowy i botwinę. Będzie kolorowo, smacznie, a nawet odrobinę pikantnie dzięki papryczce chilli.




Przygotuj poniższe składniki, zobacz jak będzie smacznie i kolorowo:
 1 puszka pomidorów 
 1 cukinia średniej wielkości 
2 słodkie marchewki 
1 kawałek selera naciowego 
1 garść szpinaku 1 pęczek botwinki 
1 cebula 3 ząbki czosnku 
100g fasolki szparagowej 
1 mały ziemniak 
1 puszka białej fasoli kilka gałązek świeżego tymianku gałązka rozmarynu 
1 papryczka chilli sok z jednej cytryny 
2 l wywaru warzywnego 
2 łyżki koziego sera sól i pieprz
 Zaczynamy gotowanie
Kroimy marchewkę, cukinie, cebulę, ziemniaka, selera naciowego i fasolkę. Siekamy drobno szpinak i botwinę. Na oliwę wrzucić marchewkę, ziemniaka, cebulę, selera i fasolkę szparagową. Podsmażyć chwilę. 
Dodać posiekany rozmaryn i posiekane chilli. Zalej bulionem i gotować ok. 10 minut. Dodaj cukinię, sok z cytryny i wyciśnięty czosnek, gotować kolejne 10 minut. Po tym czasie dodaj fasolę z puszki i pomidory, drobno posiekaną botwinę i szpinak. Dopraw listkami tymianku, solą i pieprzem, gotować jeszcze ok. 10-15 minut aż pomidory całkiem się rozpadną. Podawaj posypaną chudym kozim serem.
 Tradycyjna porcja zupy pomidorowej 225 kcal, nasza wersja tylko 120 kcal.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz